Стартувала Громадянська кампанія «Відкриваємо двері дітям»

Матеріал з Вікіновин — вільних новин.

20 листопада 2013

Ключ-логотип Громадянської кампанії «Відкриваємо двері дітям»

Громадянська кампанія «Відкриваємо двері дітям» покликана пришвидшити відмову від інтернатів та переходу до виховання українських дітей у сімейному середовищі.

Стартувавши на міжнародному рівні ще 6 червня цього року[1], кампанія Opening Doors for Europe’s Children об'єднала десятки громадських організацій у 12 країнах Європи, в тому числі й в Україні. Очолюють її представники фондів Hope and Homes for Children та Eurochild.

В Україні офіційно долучилися до «Відкриваємо двері дітям»:

На церемонії старту кампанії в Малій Опері у Києві виступили представники державної влади, Представництва Європейського союзу, громадських організацій. Зокрема, Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко навів свіжу статистику щодо охоплення українських дітей інтернатними формами виховання:

  • Станом на листопад 2013 року в Україні діють 967 інституцій, у яких виховуються більш як 117 тисяч дітей
  • Із цих більш як 117 тисяч лише 13000 є сиротами
  • В Україні 91 тисяч дітей-сиріт, і більшість із них, 76 тисяч виховуються у сім'ях родичів або сімейних формах виховання
  • Всі 967 інституцій інтернатного типу, в яких утримуються діти, належать до п'яти різних міністерств і відомств
  • Лише 5% з усього числа інституцій спеціалізовані на розвиток дітей (як то інтернати для обдарованих, спортивні та художні)
  • Держава цього року вкладає 5,7 млрд. грн. в утримання цих закладів, причому витрати безпосередньо на дітей становили 788 млн. грн. Решту, 87% становлять організаційні витрати (зарплата, комунальні).

Заступник директора Департаменту сім'ї та дітей Міністерства соціальної політики Катерина Бороздіна підтвердила намір Мінсоцполітики з 2014 року спрямовувати всіх дітей-сиріт у сімейні форми виховання.

Сергій Полюк, керівник департаменту "Добробут і здоров'я" Представництва ЄС в Україні, підкреслив важливість успіху саме в Україні тим, що наша держава одна з найбільших у Європі.. але не за загальною кількістю населення, а саме за числом дітей, що виховуються в інституціях. Таким чином, результати Громадянської кампанії в Європі значною мірою залежатимуть від показників, що їх досягне Україна.

Громадські діячі висловили свою рішучість і, водночас, певну недовіру до слів представників держави. Так, Дарія Касьянова, керівниця програми "Сирітству — ні" фонду «Розвиток України», згадала обіцянки, що рік за роком повторюють політики, кажучи про поступове, еволюційне реформування системи інтернатів. Однак ситуація не змінюється, сотня тисяч дітей надалі перебуває в інституціях. Вона завершила свою промову закликом до рішучих, революційних змін у цій сфері.

Зворушливою була промова молодої мами, яка свого часу зазнала розлуки з рідними й розміщення в інтернат. "І я нічого не могла зробити, бо ж є люди, що керують",— ці почуття знеособленості, безпорадності та пригнічення, природні в тому тоталітарному режимі, що породив існуючу інституційну систему, щодня пізнають сотня тисяч дітей незалежної України.

Саме дітям належало завершальне слово в цій події. Вони представили два перфоманси, в першому з них виразили свої співпереживання дитині в інституції, в другому ж зобразили мрії про щасливе дитинство з люблячими татом і мамою.

Джерела[ред.]

Посилання[ред.]

Докладний репортаж і фото на сайті Ресурсного центру ГУРТ

Примітки[ред.]


Авторський репортаж
Це власний репортаж нашого репортера. Дивіться сторінку обговорення для детальної інформації.