Вікіпедія:Культурна спадщина та видатні постаті (2021)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Наша коротка адреса:
biblio.wikipedia.org.ua

«Культурна спадщина та видатні постаті» — конкурс наповнення україномовного розділу Вікіпедії матеріалами про об'єкти культурної спадщини та видатних постатей за регіонами України. Він пройде із 5 жовтня до 5 листопада 2021 року.

Цільовою аудиторією конкурсу є бібліотеки України, хоча долучитися можуть усі охочі. Конкурс проведуть ГО «Вікімедіа Україна» та БФ «Бібліотечна країна».

Тематика конкурсу[ред. код]

Конкурс має дві фокусні теми:

  1. об'єкти культурної спадщини українських територій (визначні місця на кшталт споруд чи комплексів, пов'язані із ними рухомі предмети тощо).
  2. відомі люди, пов'язані з українськими регіонами (незалежно від їхнього етнічного походження).

У рамках конкурсу будуть охоплені в першу чергу регіони України — але учасники і учасниці можуть також створювати статті про українські етнічні території за межами України.

Як долучитися[ред. код]

Зовнішні відеофайли
Вебінар
Запис вебінару про редагування Вікіпедії до конкурсу «Культурна спадщина та видатні постаті»
  1. Зареєструйтеся у Вікіпедії та увійдіть під своїм обліковим записом.
  2. Створіть або доповніть статтю у Вікіпедії на тему конкурсу у період із 5 жовтня до 5 листопада 2021 року включно.
    Щоб обрати тему, скористайтеся списком пропонованих або оберіть свою у межах загальної тематики конкурсу (але звертайте уваги на правила Вікіпедії, зокрема критерії значущості — не кожна тема заслуговує на окрему статтю).
  3. Додайте гештеґ #biblio2021 в описі редагування при створенні чи поліпшені статті, аби внесок було враховано в конкурсі. (Якщо ви забули додати гештеґ при створенні статті, додайте його в наступному редагуванні або напишіть організаторам за адресою glamwikimedia.org.ua).
  4. Доведіть статтю за якістю принаймні до рівня базових вимог.
  5. До кінця конкурсного періоду поліпшуйте статтю, щоби підвищити її оцінку, а отже й ваші шанси на перемогу.
  6. Повторюйте попередні кроки якомога частіше.

Номінації та призи[ред. код]

У конкурсу є три основні номінації — «найбільший внесок», «найкраща створена стаття» і «найкраща поліпшена стаття».

  • «Найбільший внесок». У цій категорії нагороджуються три учасники та учасниці, котрі зроблять найбільший внесок у рамках усього конкурсу. Увесь конкурсний внесок оцінюється відповідно до правил та вимог Вікіпедії та якості доданої інформації. Переможці визначаються за показником «найбільший якісний внесок».
  • «Найкраща створена стаття». У цій категорії нагороджується 5 учасників, чиї створені за період конкурсу статті будуть визнані найкращими за результатами рейтингу журі.
  • «Найкраща поліпшена стаття». У цій категорії нагороджується 5 учасників, які за період конкурсу суттєво поліпшили вже наявні у Вікіпедії статті (тобто статті, що були створені не пізніше 30 вересня 2021 року включно і при цьому мали розмір не більше 10000 байтів на момент старту конкурсу) — чиї індивідуальні поліпшення будуть визнані найкращими за результатами рейтингу журі.

Призами основних номінаціях будуть подарункові сертифікати інтернет-магазинів. Також переможці отримають дипломи, сувеніри і запрошення на церемонію нагородження, якщо вона буде проводитися. Якщо володар(ка) призового місця станом на період проведення конкурсу працює у бібліотеці, ця бібліотека отримає додаткову подяку та набір сувенірів від організаторів конкурсу.

Також можливі спеціальні номінації із окремими призами, вони будуть оголошуватися окремо.

Усі інші учасники і учасниці, які впродовж конкурсного періоду створять чи доповнять п'ять і більше статей за правилами конкурсу, отримають пам'ятні сувеніри та сертифікати про участь.

Теми статей[ред. код]

Щоб обрати тему, скористайтеся списком пропонованих або оберіть свою у межах загальної тематики конкурсу (але звертайте уваги на правила Вікіпедії, зокрема критерії значущості — не кожна тема заслуговує на окрему нову статтю).

Організатори та контакти[ред. код]

Конкурс проводить громадська організація «Вікімедіа Україна» за підтримки благодійного фонду «Бібліотечна країна».

Організаційний комітет
Інші волонтери
  • Mcoffsky (ГО «Вікімедіа Україна»)
  • Atoly (ГО «Вікімедіа Україна»)
  • Sergiy Bobok (ГО «Вікімедіа Україна»)
Працівники та підрядники ГО «Вікімедіа Україна»

Якщо маєте питання, пишіть на сторінці обговорення або організаційному комітету за адресою glamwikimedia.org.ua

Посилання[ред. код]