Міжнародна рада з охорони пам'яток та історичних місць

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Логотип ІКОМОС

Міжнародна рада з охорони пам'яток та історичних місць (ІКОМОС, англ. ICOMOS — англ. International Council on Monuments and Sites) — міжнародна асоціація професіоналів, метою діяльності якої є збереження та захист культурної спадщини в усьому світі. Заснована 1965 року у Варшаві; базує свою діяльність на принципах, закріплених 1964 року Міжнародною хартією зі збереження та відродження пам'яток та історичних місць (Венеційська хартія)[1].

Ідея, покладена в основу ІКОМОС, сформульована Афінською нарадою з питань відновлення історичних будівель (1931), зорганізованою Міжнародною музейною радою. Афінська хартія 1931 ввела поняття міжнаціональної спадщини.

У 1964 II Нарада архітекторів і спеціалістів з історичних будівель, відбулась у Венеції і узгодила 13 резолюцій. Перша створювала Міжнародну хартію зі збереження та відновлення пам'яток та історичних місць (відомішу як Венеційська хартія); друга, запропонована ЮНЕСКО, створила ІКОМОС для опікування цією хартією.

Нині ІКОМОС налічує 7500 членів. За рідкісними винятками, кожен член має бути компетентним у галузі збереження будівель і бути практиком у сфері архітектури, археології, інженерії, проектування, охорони культурної спадщини, археографії, історії.

Штаб-квартира організації міститься в Парижі.

Персоналії[ред. | ред. код]

Україна[ред. | ред. код]

  • Бевз Микола — віце-президент Українського національного комітету ІКОМОС (УНК ІКОМОС) з грудня 2003 року

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Міжнародна хартія з охорони й реставрації нерухомих пам'яток і визначних місць (Венеціанська хартія). Архів оригіналу за 26 липня 2018. Процитовано 8 травня 2013.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]