Download GPX file for this article
24.01666789.866667Full screen dynamic map
Матеріал з Вікімандрів
Столиця Дака
Валюта Така (BDT)
Населення 156,118,464 (2010)
Електрика 220V/50Hz
Телефонний код +880
Часовий пояс UTC +6
Екстренна служба 999
Напрям дорожнього руху ліворуч

Бангладеш — країна в Південній Азії.

Країна із трьох боків оточена територією Індії, має невеликий кордон на південному сході з М'янмою, з півдня омивається водами Бенґальської затоки.

Зрозуміти[ред.]

Назва Банґладеш із санскриту (бенгалі) bangla — означає людей, що говорять на бенґалі, а desh — «країна», таким чином, Банґладеш — країна, що говорить бенґальською.

Банґладеш — одна з країн світу з найвищою густотою населення. Багато в чому цьому сприяють незвичайна родючість дельти річки Ґанґи і регулярні повені, викликані мусонними дощами. Однак перенаселеність і бідність стали справжньою бідою країни. Постійні військові та державні перевороти призвели до повного підриву економіки країни.

Історія[ред.]

Територія одержала статус східної провінції Пакистану при розподілі Британської Індії в 1947. Бангладеш виникла як незалежна держава в результаті громадянської війни в 1971 році; у 1975-76 і 1982-86 вводився воєнний стан. Іслам став державною релігією в 1988 році. Масові протести проти уряду президента Ершада призвели до його відставки в 1990 році; Абдур Рахман Бісвас був обраний президентом у вересні 1991 року.

Клімат[ред.]

Для Банґладеш характерний типово мусонний клімат. Зими м'які, сухі і сонячні. Середні добові температури січня коливаються в діапазоні від 12 °C до 25 °C. Літо спекотне, дощове, середня температура найспекотнішого місяця — квітня — 23-34 °C.

Середня річна кількість опадів 2000-3000 мм. У сухий сезон, з листопада по лютий або березень, східні райони країни зазвичай отримують менше 180 мм атмосферних опадів, на північному заході їх випадає менше 75 мм. З квітня по травень — сезон «малих дощів», дуже необхідних селянам, які готуються до оранки для раннього посіву осіннього рису аусу і головної ринкової культури — джуту. У цей сезон кількість опадів на сході Бангладеш перевищує 380 мм, середньодобові мінімальні температури становлять 21-26 °C, максимальні — 32 °C.

Власне дощовий період триває з червня по жовтень, коли мусонний повітряний потік приходить з боку Бенґальської затоки і приносить більше 1270 мм. Термічний режим досить стабільний: повітря, як правило, не прогрівається вище 31 °C. Вночі можуть бути значні похолодання — до 6 °C.

Регіони[ред.]


Міста[ред.]

Інші місця[ред.]

Як дістатись[ред.]

Літаком[ред.]

Потягом[ред.]

Автомобілем[ред.]

Автобусом[ред.]

Кораблем[ред.]

Транспорт[ред.]

Мова[ред.]

Офіційна мова бенґальська (бенґалі), якою розмовляє більшість населення. У сфері обслуговування і в держустановах розмовляють англійською.

Що відвідати[ред.]

Чим зайнятись[ред.]

Гроші та покупки[ред.]

Регіональна кухня[ред.]

Нічне життя[ред.]

Де зупинитись[ред.]

Де навчатись[ред.]

Як заробити[ред.]

Застереження[ред.]

Як зберегти здоров'я[ред.]

Поважати[ред.]

Зв'язок[ред.]

Ця стаття є кістяком. У неї є шаблон, але їй дуже не вистачає
інформації. Будь ласка, додайте ваші знання! Вперед!