Вікімандри:Правила та поради

Матеріал з Вікімандрів
Це стаття із серії «Довідка»

У цій статті пояснюється, як, на нашу думку, має виглядати об'єктивна стаття.

Необхідно[ред.]

Коли пишете або редагуєте статті, завжди пам'ятайте, що Wikivoyage має містити практичну і корисну інформацію для будь-кого, хто подорожує з будь-якої причини. Намагайтесь описати можливі дестинації м'яко і утримуйте свої власні враження, досвід і думки при собі. Але це зовсім не означає, що треба використовувати тільки сухі факти і писати безбарвно, пусто і нецікаво.

Важливо дати читачам загальне враження від міста, окремого району або пейзажу. Фрази на зразок "Зубожілий район, який знав, кращі часи, а зараз штукатурка обсипається, сміттєві баки переповнені і повно бродячих собак" або "... це пишна зелена долина із садами, в яких ростуть різноманітні рослини, що контрастує з навколишнім скелястим і безплідним плато ... " дадуть нашим читачам краще уявлення про те, чого очікувати і що приготувати. Це важливо і необхідно.

Нейтральна точка зору[ред.]

Wikivoyage прагне зберегти нейтральну позицію в наших статтях.

"Нейтральна позиція" не конче означає, що ми уникаємо оцінок пам'яток, готелів, ресторанів, барів і т. п., і читач змушений відкривати сам для себе якість описаного предмета. Однією з наших місій є створення повного і надійного путівника, а путівник, що не дає оцінки якості того, про що пише, не є ні повним, ні надійним.

Ми мусимо називати речі своїми іменами. Якщо ресторан переповнений, шумний або дуже дорогий, це треба вказати. Якщо в готелі таргани і сморід, або він у такому жахливому стані, що це просто небезпечно, це треба вказати. Якщо туристична пам'ятка насправді некрасива, неприємна і взагалі не варта, щоб до неї їхали, це треба вказати.

"Нейтральна позиція" не означає безбарвної, пустої, м'якої або боязкої писанини. Дописувач Wikivoyage має - ні, зобов'язаний - писати конкретні, яскраві описи, які дають чітку картинку предмета, яким він є. Вираз "грецький ресторан на площі" нікому нічого не каже, натомість фраза "пошарпаний, але визнаний грецький ресторан з похмурими офіціантами, щедрими порціями мусаки і музикою, що дзеленчить на фоні" більш інформативна. Манера письма не має бути слабшою, щоб залишатись нейтральною.

Наша "нейтральна позиція" означає: у нас на Wikivoyage немає порядку денного. Ми не пропагуємо жодної конкретної релігії чи політичної філософії, способу захисту довкілля, теорію фемінізму, міжнародну мову, типи посуду, туристичні компанії або ще якісь ідеї, компанії чи справи. Ми не намагаємось викинути готель з ринку або покарати ресторан за те, що він не прийняв нашу недійсну кредитку. Ми намагаємось тримати свої враження про предмет при собі, коли ділимося знаннями і досвідом з іншими користувачами Wikivoyage.

Гаразд, це на 100% правильно, що у нас нема порядку денного. Є цілі, і ми хочемо їх досягти. Ми хочемо створити дуже, дуже, ну дуже хороший путівник для туристів по всьому світу, корисний і читабельний. Хочемо ділитися своїми знаннями і дати іншим (вам) можливість ними користуватись. Якщо ми пам'ятатимемо про ці цілі, то будемо усвідомлювати, чого ж таки в наших інтересах уникати тривіальних, не пов'язаних з туризмом ідеологій. Ми хочемо створити путівник - а не релігійний трактат, який налякає читача, перш ніж той встигне дочитати перше речення.

Треба пам'ятати[ред.]

Не говоріть про власні враження[ред.]

Особисті враження і спогади мають залишатись особистими. Майте на увазі, що переважна більшість читачів не зацікавлена у Вашому досвіді, і уникайте фраз на зразок "коли я нещодавно, перший раз за три роки, нарешті приїхав у Мадрид..." або "і тут на мене напав такий понос, що я...".

Не наговорюйте на живих людей[ред.]

Якщо немає чого хорошого сказати про впізнаваних живих людей, краще взагалі про них нічого не говорити.

Не дайте своїм емоціям переважити над об'єктивністю[ред.]

Люди, ландшафти і міста мають свій власний характер. Кожен турист реагує на них по-іншому. Уникайте писати про свої емоції. Фраза на зразок "пустельний регіон, що навіює меланхолію" — недоречна. Цілком може бути, що комусь іще сподобається цей самий регіон, і він вважатиме його надихаючим. Це не означає, що треба зовсім уникати детальних описів, але намагайтесь зберігати їх настільки об'єктивними, наскільки це можливо. "Пустельний ландшафт, позбавлений дерев і чагарників" — так буде краще.

Не пишіть нічого схожого на "місто, про яке у вас точно залишаться спогади", просто тому що у Вас — залишились. Якщо ж Ви таки виявили, що більшість відвідувачів вважають це місто привабливим, можна зазначити: "красиве місто, привабливе для різних категорій відвідувачів".

Будьте чесними[ред.]

Читачі очікують, що наш путівник допоможе їм у виборі готелів, ресторанів, пам'яток тощо. Не треба себе обмежувати і просто їх перерахувати. Якщо можна, спробуйте давати короткі і стислі, але ємні характеристики. Скажіть людям, що вид вражаючий, а в прокаті човнів готові відгукнутись на спеціальні запити. Не приховуйте факти недбальства і поганої їжі.
Але залишайтесь чесними.

Пишіть для усіх туристів[ред.]

Статті про туристичні дестинації адресуються не якісь окремій аудиторії, а всім типам туристів. Тому треба уникати таких фраз як "нецікаво, бо розраховано на пенсіонерів" або "не пропустіть, бо люди тут круті і продвинуті". Натомість, можна сказати "...обслуговування старших" або "...це центр альтернативної культури".

Натомість, у деяких статті йдеться справді про специфічні речі, які можуть бути цікавими лише для обмеженої когорти читачів. У цьому випадку ті формулювання, які заперечувались вище, можуть бути корисними, якщо вони окремо звернені до окремої групи читачів.

Уникайте узагальнених висновків[ред.]

Фрази на зразок "...це найбрудніша країна у світі" або "...у цьому місті зовсім немає сумних людей" є узагальненнями, тому майже напевне неправдою. Висловіть свою думку трохи обережніше, напр. "...стандарти гігієни тут відрізняються від німецьких" або "...ці люди дуже життєрадісні".

Ігноруйте свої вірування, точку зору або ідеологію[ред.]

Залишайте описи вільними від Ваших власних переконань. Описів типу "Паб "Доріан Грей" — це діра для сумних, загублених гомиків, що шукають таких же педиків для задоволення своїх гріховних бажань" треба уникати. Краще так: "Доріан Грей" — центральне місце зустрічі спільноти геїв". Якщо у Вас сильна відраза до цього через Ваші переконання, просто не пишіть про це місце — залиште іншим!

Уникайте расизму[ред.]

Замість "У цьому райони живуть одні негри, дуже небезпечні уночі" краще написати "Цей район заселений виключно місцевим чорним населенням. Тим, хто дуже виділятиметься, як не місцевий, варто уникати його уночі задля власної безпеки".

Критично оцінюйте свої джерела інформації[ред.]

Не все сказане і написане є правдою. Інформацію спершу треба перевірити на достовірність. Але навіть і тоді можуть залишитись помилки і застарілі дані. Міське туристичне бюро може намагатись безпідставно вихваляти своє місто з комерційних чи політичних міркувань. Мешканці міста інколи жертвують правдою заради місцевого патріотизму. До тверджень на зразок "...це найстаріший фахверковий будинок у Східній Європі" або "...це четверте святе місто мусульман" треба ставитись скептично.

Жодних маніпулятивних уявлень[ред.]

Безумовно, читачі очікують чесних суджень від Wikivoyage і оцінювання особистих цілей. Ми повинні надати їм найдостовірніший фундамент для їхніх власних рішень.

Перш за все, ми припускаємо, що кожен, хто вирушає у подорож, має свої особисті причини. Це не Ваша задача — переконувати читачів навідними або пишними фразами про те, що вони точно мають поїхати туди, де, як Вам здається, класно. На відміну від комерційних туристичних журналів ми не повинні пропагувати наші цілі.

Уникайте негативу[ред.]

Інколи ресторан, бар, готель або туристична пам'ятка має настільки серйозні недоліки, що туди не варто навіть іти. Якщо трапився такий випадок, краще залишити його поза статтею. Нема ніякого сенсу наповнювати наш путівник списком місць, яких не варто відвідувати.

Однак винятки з цього правила будуть, якщо туриста заохочують інші джерела інформації. Наприклад:

  • місце висвітлюється в інших путівниках;
  • воно широко рекламується;
  • дуже зручно розміщене — навпроти станції, прямо в центрі міста абощо.

У таких випадках включайте місце в перелік рекомендованих, але з поміткою, що воно того не варте.

Тон[ред.]

Тон статей у Wikivoyage має бути фактичним, але привабливим і розслабленим. Прагніть до золотої середини між необмеженим використанням химерної прози і сухою науковою мовою.

Порядок слів[ред.]

Пишіть повними реченням. Зробіть усе можливе, щоб не ускладнювати їх більш, ніж треба. Якщо речення загрожує стати надто довгим, поділіть його на 2 чи 3. Ваші речення мають бути сформульовані чітко і так, щоб їх легко було читати.

У списках ключових точок (напр. в описах окремих ресторанів) можна обмежитись заголовками або напівреченнями.

Не альманах[ред.]

Зосередьтесь на інформації, яка стосується подорожі. Нам не треба усі деталі про місце. Розділ "Зрозуміти" має дати читачу уявлення про місце, тому кількість інформації в ньому має лежати в розумних межах. Трактат про систему дитячих садочків у країні точно не в тему.

Уникайте розтягнутого і зайвого[ред.]

Намагайтесь писати чітко і коротко. Повтори і словесні прикрашування заважають знаходити важливу інформацію.

"Після довгої втомливої поїздки сталевий хробак випльовує вас на платформу у хвилі інших пасажирів в саме серце шуму і суєти торговців, носильників і мандрівників з усього світу. Деякі квапляться проминути вас майже бігом, а інші стоять собі спокійно в натовпі, як ніби нічого не може їх зачепити. Носильники голосно рекламувати своъ послуги, мандрівники голосно щось вигукують, чи то останні слова прощання, чи то радісні вітання до своїх сімей. Пари востаннє цілуються перед болісною розлукою, але тепер ви повинні піти так швидко, як можете — сонце уже встає."

Це розкішний уривок тексту, але де тут необхідна інформація? Те, що стосується Wikivoyage, можна сказати одним реченням: "До міста можна дістатись поїздом."

Не надто прозаїчно[ред.]

Не намагайтесь захопити читача описами в розмовному стилі. Є цілком достатньо путівників, витриманих в такому стилі, але це не стиль Wikivoyage.

Див. також[ред.]