Вікіпедія:WikiGap 2020

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Наша коротка адреса
wikigap.wikimedia.org.ua

WikiGap 2020 — акція із наповнення української Вікіпедії статтями про видатних жінок.

Коли: З 1 по 31 березня

Як: формат передбачає онлайн-марафон, до якого можна було долучитися протягом березня, та кілька вікізустрічей (офлайн у Києві та Маріуполі і онлайн-вебінар)

Організатори: Посольство Швеції в Україні, ГО «Вікімедіа Україна», Національний демократичний інститут та Фонд ООН у галузі народонаселення (за підтримки Grammarly Kyiv та Beetroot Academy).

Мета: зменшення гендерного дисбалансу у Вікіпедії і створення статей про визначних жінок: науковиць, підприємиць, мисткинь, жінок у політиці та культурі тощо. Статистика показує, що на жінок припадає лише приблизно одна сьома біографічних статей в українській Вікіпедії[k 1]. Також важливо показати світові досягнення видатних жінок для боротьби за загальну гендерну рівність.

Результати[ред. код]

Долучитися онлайн[ред. код]

Сувеніри для учасників та учасниць WikiGap

Протягом березня до WikiGap можна було долучитися онлайн з будь-якої точки світу. Взяти участь у марафоні могли усі охочі; потрібно було лише зареєструватися у Вікіпедії.

Як долучитися до WikiGap онлайн:

  1. Створити або суттєво доповнити протягом березня принаймні одну статтю на тему марафону (чим більше, тим краще )).
  2. Обов'язково додати на сторінку обговорення створених/поліпшених статей шаблон {{WikiGap 2020}}.

Учасники та учасниці могли створити статтю про будь-яку визначну жінку або на споріднену тему (наприклад, оглядову статтю про становище жінок у певній галузі); можна було скористатися пропонованими темами.

Базові вимоги до статей
  • Текст статей не може містити невичитаний машинний переклад;
  • Вікіпедія — це енциклопедія! Тому усі статті мусять мати енциклопедичний характер;
  • у Вікіпедії діють критерії значимості; не варто створювати статті про людей, які їм не відповідають.
  • Вікіпедія не дозволяє плагіату! Тому статті мусять містити текст, сформований власне учасником чи учасницею, і не порушувати авторські права;
  • Вікіпедія не дозволяє оригінальних досліджень, всі неочевидні твердження мають бути підкріплені джерелами. Тому статті мусять базуватися на інформації, опублікованій раніше в авторитетних джерелах (газети/журнали/книги тощо) та містити посилання на ці джерела.

Щоб дізнатися більше про алгоритм створення статті і правила Вікіпедії, скористайтеся довідковою сторінкою та/або Майстром створення статей.

Учасниці й учасники онлайн-марафону, які створили або суттєво поліпшили принаймні дві статті в рамках WikiGap, отримають сувеніри від організаторів заходу [k 4]. Особливий подарунок можна виграти, якщо ваша стаття (створена або поліпшена вами) до 15 квітня отримає статус «доброї» або й «вибраної»[k 5][k 6]. Можливі також додаткові номінації від організаторів.

Увага: щоб отримати сувеніри за участь в онлайн-марафоні, запишіться на окремій сторінці: Вікіпедія:WikiGap 2020/Учасники.

WikiGap Challenge[ред. код]

З 8 березня до 8 квітня триває марафон WikiGap Challenge — міжнародна акція, присвячена створенню й поліпшенню статей про жінок та пов'язані теми. Її проводять Міністерство закордонних справ Швеції та «Вікімедіа Швеція» за підтримки Управління Верховного комісара ООН з прав людини. Користувач(ка), що займе перше місце в міжнародному марафоні, матиме можливість взяти участь у подіях, присвячених правам людини, під час сесії Ради ООН з прав людини у Женеві в червні. Призер(к)и отримають подарунки та сувеніри.

WikiGap в українській Вікіпедії та міжнародний WikiGap Challenge є окремими проєктами, тож статті українського WikiGap не будуть зараховуватися до WikiGap Challenge автоматично. Однак ваш внесок в українському марафоні може бути врахований у міжнародній акції; для цього зазначте його на сторінці WikiGap Challenge відповідно до вимог.

Прийти на вікізустріч[ред. код]

Мапа
Події WikiGap 2020

У рамках WikiGap 2020 пройшло дві вікізустрічі Києві та Маріуполі, а також онлайн-вебінар.

Попередньо заплановані на березень фізичні зустрічі у Києві та Харкові не відбулися через карантин, спричинений пандемією COVID-19. Можливо, вони будуть проведені влітку.

Офлайн-зустрічі[ред. код]

На офлайн-зустрічах можна було навчитися редагувати Вікіпедію і разом попрацювати над статтями про видатних жінок; поспілкуватися з однодум(и)цями; насолодитися кавою й отримати сувеніри за створені чи покращені статті ) Вхід на всі зустрічі був вільний за умови попередньої реєстрації.

  • Київ: 1 березня, 10:00—16:00
    Місце проведення: офіс Grammarly в бізнес-центрі «Gulliver»
    Фейсбук-подія
    У заході взяли участь приблизно 30 людей.
  • Маріуполь: 14 березня, 11:00—16:00
    Місце проведення: Beetroot Academy IT HUB (вул. Архітектора Нільсена, 35-А)
    Фейсбук-подія
    У заході взяли участь приблизно 15 людей.

Вебінар[ред. код]

Допомогти поширити інформацію[ред. код]

Розкажіть про вашу участь у WikiGap у соціальних мережах (Facebook, Twitter, Instagram тощо) з додаванням до повідомлення гештеґу #WikiGap. Теґайте сторінки «Українська Вікіпедія» та «Вікімедіа Україна» у Facebook; їхні акаунти у Twitter (ВікіпедіяВікімедіа Україна); сторінку «Вікімедіа Україна» в Instagram.

Коротка адреса цієї сторінки — wikigap.wikimedia.org.ua

Контакти і посилання[ред. код]

Примітки
  1. Станом на лютий 2020 біографії жінок становлять 15.74% усіх біографій української Вікіпедії. Це прогрес у порівнянні з минулим роком, втім попереду ще довгий шлях.
  2. Враховуються статті, позначені шаблоном {{WikiGap 2020}}
  3. Галшка Гулевичівна та Дженіс Джоплін
  4. Якщо статті відповідають базовим вимогами, котрі викладені на цій сторінці
  5. Якщо стаття отримає такий статус, повідомте про це організаторів за адресою wikigapwikimedia.org.ua або на сторінці обговорення
  6. Автор(к)и найбільшої кількості статей цьогоріч не будуть відзначатися окремо