Європейська волонтерська служба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Європейська волонтерська служба
Зображення
Засновник Європейська Комісія
CMNS: Європейська волонтерська служба у Вікісховищі
Зворот картки European Youth Card волонтера ЄВС

Європе́йська волонте́рська слу́жба (скорочено ЄВС, або Європейське волонтерство; англійською European Voluntary Service, EVS) — програма Європейської комісії, яка дає змогу молодим людям попрацювати за кордоном на волонтерських засадах. Зазвичай волонтери за проєктами ЄВС залучаються до праці у сферах культури, спорту, охорони довкілля, займаються з дітьми тощо.

Волонтери ЄВС працюють у неприбуткових організаціях та установах і беруть активну участь у суспільному житті своєї приймаючої спільноти. У той же час вони отримують новий досвід та знання, що можуть бути корисними для їх майбутнього життя.

Історія створення та мета діяльності Європейської волонтерської служби[ред. | ред. код]

У середині 1990-х років Європейська комісія висунула пропозицію щодо створення Європейської волонтерської служби для молоді. У 1995 році Європейський парламент схвалив цю пропозицію та вперше заклав у бюджет Європейського Союзу кошти для її втілення в життя. Цього ж року розпочались найперші експериментальні волонтерські проєкти для молоді ЄС. Власне ж Європейська волонтерська служба розпочала свою діяльність як пілотний проєкт у 1996 році. Оцінка діяльності ЄВС показала, що Європейське волонтерство отримало широку підтримку на місцях, а волонтерська діяльність є важливим компонентом молодіжної та соціальної політики, підвищуючи мобільність, активізуючи громадянську позицію, полегшуючи перехід молоді до дорослого життя. Як наслідок, діяльність Європейської волонтерської служби було продовжено на наступні роки[1]. У 2000 році EVS була включена до програми «Youth», яку в 2007 році замінила програма Європейської комісії «Youth in Action» («Молодь в дії»)[2]. Починаючи з 1 січня 2014 року запрацювала програма Erasmus+, яка стала результатом інтеграції семи проєктів, що діяли під егідою Європейської комісії протягом 2007–2013 років, в тому числі і «Youth in Action»[3].

Європейська волонтерська служба була створена для того, щоб волонтери здобували необхідні вміння та навички, які впливають на їх особистісний та професійний розвиток, за допомогою неформальної освіти. Участь в проєктах Європейського волонтерства розвиває толерантність та солідарність, популяризує активну участь молоді в громадському житті[4]. Проєкти ЄВС відкриті для людей будь-якої національності, релігійної конфесії, сексуальної орієнтації, політичних вподобань тощо[5]. Волонтерство також розглядається як засіб сприяння соціальній згуртованості та солідарності як всередині, так і за межами Європейського Союзу[1].

Проєкти Європейської волонтерської служби[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
European Voluntary Service — Breaking Barriers. Over 90 EVS volunteering on a video. (англ.)

ЄВС дає змогу волонтерові займатися суспільною працею в усіх країнах ЄС та низці партнерських країн, зокрема в Україні. Волонтери з України можуть поїхати виключно до країн Європейського Союзу, країн-учасниць Європейської асоціації вільної торгівлі — Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії або до країни-кандидату до ЄС — Туреччини[6].

Середня тривалість проєктів ЄВС становить 6-12 місяців, хоча бувають і коротші програми (однак не менше 2 місяців). Короткострокові проєкти (від трьох тижнів) можливі лише, якщо до них залучають осіб із особливими потребами.

Участь в проєктах Європейської волонтерської служби можуть брати люди віком від 18 до 30 років. В окремих випадках віковий ценз на окремі проєкти знижують до 16-17 років. Попередній трудовий досвід, особливі навички чи знання мови приймаючої країни від волонтерів не вимагаються. У проєкті ЄВС волонтер може брати участь тільки один раз за життя (окрім короткострокових проєктів — після них можна взяти участь ще в одному довгостроковому)[4].

Участь у проєктах Європейського волонтерства безкоштовна, лише в окремих програмах волонтеру потрібно оплатити незначну частину (до 10%) транспортних витрат на те, аби добратися до приймаючої країни[7].

Розклад координаційного тренінгу для волонтерів ЄВС у Польщі
Волонтери ЄВС під час археологічних розкопок у Невицькому замку, 2011 рік

В цей же час за кошти ЄВС оплачується наступне:

Навчання:

  • підготовчі тренінги (перед виїздом за кордон);
  • різноманітні спеціальні курси та тренінги до початку та під час проєкту (наприклад, курси з вивчення мови приймаючої країни);
  • ввідний тренінг (незадовго після прибуття до країни);
  • оцінювальна зустріч (всередині реалізації проєкту);
  • підсумкова зустріч (після завершення проєкту).

Витрати, безпосередньо пов'язані з участю волонтера у проєкті:

  • страхування;
  • транспортні витрати;
  • харчування та проживання;
  • гроші на кишенькові витрати.

Інші витрати:

  • методична допомога та підтримка з боку опікуна-ментора;
  • сертифікат Європейської Комісії, який засвідчує участь у програмі ЄВС;
  • можливість продовжувати міжнародну діяльність (зокрема, брати участь у міжнародних обмінах)[4].

Волонтери, які закінчили участь в проєкті ЄВС, мають змогу подавати заявку на Future Capital grant (Майбутній капітальний грант) для розробки та подальшого керування своїм власним проєктом у одній з країн, де діє Європейська волонтерська служба. Заяву на грант необхідно подавати не пізніше двох років після закінчення участі в проєкті ЄВС[8].

Процедура відбору учасників[ред. | ред. код]

Можливість повністю оплаченого перебування в іншій країні робить цю програму дуже популярною. Європейська волонтерська служба організовує залучення до проєктів близько 600 учасників на рік і кандидати на участь в проєкті піддаються суворому процесу оцінювання[8].

Особа, що прагне взяти участь у відборі до проєктів ЄВС, має пройти наступні кроки:

  • відшукати цікавий для себе проєкт у базі даних ЄВС;
  • знайти акредитовану відсилаючу організацію у своїй країні;
  • за допомогою відсилаючої організації вийти на приймаючу організацію та подати їй свою кандидатуру на участь в проєкті;
  • у випадку позитивного рішення приймаючої організації подається заявка на фінансування проєкту. Цю заявку ухвалює (чи відхиляє) Національне агентство програми «Молодь в дії» країни, в якій відбуватиметься проєкт[4][9].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б EVS History — How it all began. [Архівовано 16 жовтня 2013 у Wayback Machine.] (англ.)
  2. Dorota Braziewicz, Marie Francard, Sylwia Jedra. Let’s Begin EVS Chain Reaction!. — Warsaw : Stowarzyszenie Promocji Wolontariatu, 2011. — P. 7.(англ.)
  3. Erasmus+ Programme Guide. — European Commission, 2014. — Vol. 1. — P. 10. (англ.)
  4. а б в г Процак Олег, Дуткевич Марія. Волонтером у Європу. Путівник альтруїста. — Львів : Дизайн-студія «Папуга», 2010. — С. 21-27. — 500 прим.
  5. European Voluntary Service Charter [Архівовано 18 липня 2013 у Wayback Machine.] (англ.)
  6. Програма «Молодь в дії». Європейська волонтерська служба. Інструкції. FAQ. Архів оригіналу за 16 жовтня 2013. Процитовано 16 жовтня 2013.
  7. Frequently asked questions on the European Voluntary Service [Архівовано 16 жовтня 2013 у Wayback Machine.] (англ.)
  8. а б Charlotte Hindle, Nate Cavalieri, Rachel Collinson, Korina Miller, Mike Richard. Volunteer: A Traveller’s Guide to Making a Difference Around the World. — Lonely Planet Publications Pty Ltd, 2010. — P. 97. — ISBN 978 1 74220 085 9. (англ.)
  9. Youth in Action programme. How to proceed. [Архівовано 16 жовтня 2013 у Wayback Machine.] (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]