Єдиноріг (сузір'я)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єдиноріг
Єдиноріг
Єдиноріг
Латинська назва Monoceros
Род. відмінок Monocerotis
Скорочення Mon
Пряме піднесення 7год 09хв
межі від 5год 50хв до 8год 05хв
Схилення 5,74° '
межі від -11° ' до 12° '
Площа 1482 кв.град.(35)
Зорі 0 яскравіших від 3m
33 яскравіших від 5,5m
Найяскравіша зоря Альфа Єдинорога 3,94m
Метеорні потоки Моноцеротіди, Альфа-Моноцеротіди
Суміжні сузір'я
Спостерігається в широтах між +79° i −78°
Увечері найкраще спостерігати протягом лютого
Існує з 1612. Запропоноване Планціусом

Єдинорі́г (лат. Monoceros) — екваторіальне сузір'я. Містить 146 зірок, видимих неозброєним оком. Розташоване на небі всередині зимового трикутника, утвореного зорями Сіріус, Проціон і Бетельгейзе. Спостерігається по всій території України.

Сузір'я Єдиноріг із «Дзеркала Уранії», набору тематичних карток опублікованого у Лондоні, бл. 1825. Вище знаходиться Малий Пес, знизу — Типографічний Верстат (застаріле)

Історія[ред. | ред. код]

Нове сузір'я. Перше точне визначення сузір'я Єдинорога зробив голландський астроном Петер Планціус, помістивши його на своєму небесному глобусі 1612 року. Згодом Якоб Барч помістив його у свій зоряний каталог під назвою Unicornus. Латинську назву Monoceros пізніше запропонував Ян Гевелій.

Є версії про давніше походження сузір'я. Праця з астрології, видана в 1564 році у Франкфурті описує «другого коня між Близнятами і Крабом, який має багато зірок, але не дуже яскравий». Цей опис, однак, не вказує точного місця розташування сузір'я і стосується коня, а не єдинорога.

Зорі та інші цікаві об'єкти[ред. | ред. код]

Сузір'я не містить дуже яскравих зірок, найяскравіша зоря α — 3,94 m.

Зоря Бета Єдинорога — вражаюча потрійна система. Її першовідкривач Фрідріх Вільгельм Гершель охарактеризував її як «одне з найгарніших видовищ на небі».

Ще деякі варті уваги зорі у сузір'ї: V838 Єдинорога — зоря, яка перенесла великий вибух у 2002 році, Зоря Пласкетта — одна з наймасивніших подвійних зір, загальною масою приблизно у 100 Сонць.

Об'єкти далекого космосу:

розсіяне скупчення — М50;
емісійна туманність Розетка;
розсіяне скупчення Сніжинки з туманністю Конус.

Посилання[ред. | ред. код]

WIKISKY.ORG: Єдиноріг [Архівовано 23 квітня 2015 у Wayback Machine.]


Див. також[ред. | ред. код]

Список зірок сузір'я Єдинорога

88 сучасних сузір'їв
АндромедаБлизнятаВелика ВедмедицяВеликий ПесВізничийВітрилаВовкВодолійВолопасВолосся ВеронікиВоронГеркулесГідраГодинникГолубГончі ПсиДельфінДіваДраконЕріданЄдинорігЖертовникЖивописецьЖирафЖуравельЗаєцьЗмієносецьЗміяЗолота РибаІндіанецьКассіопеяКитКільКозорігКомпасКормаКосинецьЛебідьЛевЛетюча РибаЛисичкаЛіраМала ВедмедицяМалий КіньМалий ЛевМалий ПесМікроскопМухаНасосОвенОктантОрелОріонПавичПегасПерсейПівденна ГідраПівденна КоронаПівденна РибаПівденний ТрикутникПівденний ХрестПівнічна КоронаПічРайський ПтахРакРибиРисьРізецьСекстантСіткаСкорпіонСкульпторСтолова ГораСтрілаСтрілецьТелескопТелецьТерезиТрикутникТуканФеніксХамелеонЦентаврЦефейЦиркульЧашаЩитЯщірка