Академія зовнішньої розвідки України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Академія зовнішньої розвідки України
емблема СЗРУ
емблема СЗРУ
емблема СЗРУ
Основні дані
Засновано 1995
Ліквідовано 2021
Приналежність Служба зовнішньої розвідки України
Країна  Україна
Адреса Київ, Бульварно-Кудрявська вулиця, 11
Тип заклад вищої освіти


Академія зовнішньої розвідки України — колишній вищий військовий навчальний заклад, який за державним замовленням здійснював підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації співробітників СЗР України. Раніше носив назву «Інститут служби зовнішньої розвідки України».

Знаходилася в Києві на вул. Бульварно-Кудрявській, 11. Ліквідована 5 листопада 2021 року[1].

Історія[ред. | ред. код]

Створений 1995 року, як факультет Національної академії СБУ, згодом переформований на центр.[2]

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 травня 2007 року № 310-р був перетворений на інститут, як відомчий вищий навчальний заклад, який здійснює згідно з державним замовленням підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації співробітників СЗР України.[3]

Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 373-р від 15 травня 2019 року Інститут реорганізовано у Академію зовнішньої розвідки України[4].

Основні напрямки[ред. | ред. код]

Приміщення Академії
  • підготовка фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр» за спеціальностями «Агентурна розвідка» та «Технічна розвідка»;
  • перепідготовка та підвищення кваліфікації керівного, оперативного і оперативно-технічного складу.

На навчання до Академії для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра приймаються військовослужбовці Служби зовнішньої розвідки України, які виявили бажання здобути відповідний рівень за обраною спеціальністю, мають освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра, спеціаліста або магістра незалежно від напряму підготовки та рекомендовані до вступу керівниками структурних підрозділів СЗР України. Прийом на навчання у магістратурі здійснюється на конкурсній основі за результатами вступних випробувань.

Термін навчання в магістратурі — півтора року. Форма навчання — денна.

Керівництво, науково-педагогічний склад Академії постійно здійснюють адаптацію змісту навчання до сучасних вимог і потреб розвідки, впроваджують до навчально-виховного процесу нові прогресивні методики, залучають до підготовки розвідників кращих фахівців з різних галузей знань та професіоналів з питань практичного їх застосування.

Служба зовнішньої розвідки України також має домовленості з рядом провідних вищих навчальних закладів України щодо підготовки фахівців для СЗР України за рахунок державного бюджету у рамках державного замовлення. Підписано низку угод про співпрацю та спільних наказів, що регламентують порядок взаємодії у вирішенні питань кадрового забезпечення з іншими державними органами, зокрема, зі Службою безпеки України, Міністерством оборони України, Міністерством закордонних справ України та іншими.

Ліквідація закладу[ред. | ред. код]

5 листопада 2021 року Кабінет Міністрів України Розпорядженням №- 1407-р ліквідував Академію зовнішньої розвідки України[5].

Замість Академії зовнішньої розвідки, в рамках вдосконалення системи кадрового забезпечення, 22 листопада 2021 року створено Тренінговий центр для формування знань і навичок, необхідних для виконання завдань, поставлених перед розвідкою[6].

Керівництво[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Україні ліквідують Академію зовнішньої розвідки. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 8 листопада 2021. Процитовано 8 листопада 2021.
  2. Навчальному закладу зовнішньої розвідки України виповнилося десять років[недоступне посилання з червня 2019]
  3. Розпорядження Кабінету Міністрів України від 23 травня 2007 р. № 310-р «Про утворення Інституту Служби зовнішньої розвідки України». Архів оригіналу за 14 лютого 2018. Процитовано 13 лютого 2018.
  4. Постанова КМУ №-373-р від 15.05.2019 /Сайт Верховної Ради України/. Архів оригіналу за 8 квітня 2022. Процитовано 19 травня 2022.
  5. Розпорядження КМУ №-1407-р від 05.11.2021 «Про ліквідацію Академії зовнішньої розвідки України». Архів оригіналу за 21 листопада 2021. Процитовано 21 листопада 2021.
  6. Замість Академії зовнішньої розвідки створили Тренінговий центр, Укрінформ, 22.11.2021. Архів оригіналу за 22 листопада 2021. Процитовано 22 листопада 2021.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]