Інтерсіті+

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Інтерсíті+ (ІС+), (англ. InterCity) — за класифікацією Міністерства інфраструктури України, що є чинною з 2011 року, — денний швидкісний поїзд, що курсує у прямому сполученні.

Hyundai Rotem HRCS2

Як рухомий склад використовується моторвагонний рухомий склад, що комплектується вагонами для сидіння 1-го та 2-го класів. «Плюс» означає, що в поїздах пасажири зможуть отримати низку додаткових послуг.

Зазвичай всі рейси IC+ виконуються електропоїздами HRCS2.

Основні характеристики[ред. | ред. код]

Вимоги[ред. | ред. код]

Логотип швидкісного поїзда «Інтерсіті+»
  • маршрутна швидкість 90 км/год і більше при допустимій швидкості до 200 км/год;
  • вагони з місцями для сидіння 1-го та 2-го класу;
  • поїзд повинен мати індивідуальну емблему (символіку) та однотипне оформлення складу;
  • на вагони, які включені до складу потяга, у визначених місцях нанесені піктограми для ідентифікації пасажирами типу поїзда, категорії вагона та послуг, які надаються.

Піктограмами позначаються[ред. | ред. код]

  • місця для сидіння та клас вагона;
  • місця для пасажирів з дітьми;
  • заборона паління;
  • вагон-бар;
  • кондиціювання повітря;
  • вагон з місцями для перевезення велосипедів;
  • вагон з купе для перевезення пасажирів з інвалідністю;
  • вагон з наданням послуг Wi-Fi-інтернету.

В компанії Укрзалізниця діють «Правила перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України», затверджені наказом Міністерства транспорту та зв'язку України від 27.12.2006 № 1196. У змінах до Правил прописано обов’язки провідників/стюардів швидкісних пасажирських поїздів.

Пасажирське сполучення[ред. | ред. код]

«Бойківський експрес»

Станом на березень 2024 року Укрзалізницею призначені наступні поїзди категорії «Інтерсіті+»:

Маршрут сполучення Періодичність курсування
705/706 Київ — Львів — Перемишль Щоденно
712/711 Київ — Краматорськ Щоденно
715/716 Київ — Славське Призначається в зимовий період, курсує під назвою «Бойківський експрес»
720/719 Київ — Харків Щоденно
722/721 Київ — Харків Щоденно
724/723 Київ — Харків Щоденно
726/725 Київ — Харків Щоденно
728/727 Київ — Харків За вказівкою
732/731 Київ — Запоріжжя Щоденно
734/733 Київ — Дніпро Щоденно
743/744 Дарниця — Львів Щоденно
747/748 Київ — Тернопіль З 21 січня 2022 року щоденно, обслуговується поїздом EJ 675. За вказівкою призначається до станції Львів
763/764 Київ — Одеса Щоденно

З 13 травня 2022 року в усіх швидкісних поїздах «Інтерсіті+» відновлено замовлення їжі, напоїв та снеків на борту поїздів. Пасажирам мають можливість придбати під час поїздки хот-доги, сендвічі, каву, чай та десерти. А найголовніше нововведення: 2 гривні від вартості кожного гарячого напою на борту поїзда спрямовані на лікування дітей, які постраждали внаслідок збройної агресії росії проти України. Пасажири мають можливість долучитися до соціальної ініціативи, яку «Укрзалізниця» реалізує спільно з фуд-партнером «WOG Cafe» та благодійним фондом «Твоя Опора» з 13 травня по 31 серпня 2022 року. Отримані кошти фондом розподіляться на допомогу дітям у 67 лікарнях 20-ти областей України, а також підопічним дитячих будинків у містах, що потерпають від російської агресії[1].

1 червня 2022 року, вперше після початку російського вторгнення в Україну, в поїздах «Інтерсіті+» знову запрацював дитячий кінотеатр, який був запущений буквально за два дні до початку війни, і поїзд з кінотеатром встиг зробити лише один рейс. Після цього почалась велика евакуація, і кінотеатр довелось демонтувати, аби дати більше місць для пасажирів, що евакуюються. На дев'яносто восьму добу спротиву України російській агресії, функціонування кінотеатру відновлено. Поїзди «Інтерсіті+» з дитячим кінотеатром курсують з Києва до Вінниці та Чернігова, а доступ до кінотеатру мають всі маленькі пасажири, незалежно від класу місць[2].

Програма лояльності[ред. | ред. код]

Вартість квитків на поїзд змінюється в залежності від кількості днів до дати відправлення. Для пасажирів, які часто подорожують поїздами Україною та купують квитки через інтернет, можуть економити — діє спеціальна система бонусів. Для цього достатньо зареєструватись на сайті компанії «УЗШК». Так, чим раніше придбаний квиток на поїзди категорії «Інтерсіті» та «Інтерсіті+» діє знижка до 40 %. Оскільки за кілька діб до дати відправлення квитки коштують дорожче.

На сайті компанії зазначається, що знижка діє для подорожей у внутрішньому сполученні територією України, а пасажири таким чином зможуть економити від 40 % до 10 % вартості квитка.

За 90-30 діб до дати відправлення поїзда знижка становить 40 %, за 29-25 діб — 30 %, за 24-15 діб — 10 %.

Вартість квитків підвищується за 4-2 дні до відправлення, вартість зростає на 10 %, а за 1 добу — на 15 %. При цьому знижка нараховується лише на плацкартну частину квитка та поширюється лише на вагони 1-го класу швидкісних поїздів «Інтерсіті+». При оформленні квитка «туди та назад» знижка нараховується на повну вартість квитка[3].

Галерея[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Харчування повертається до поїздів «Інтерсіті+»: частина коштів піде на допомогу постраждалим від війни дітям. Укрзалізниця. 13 травня 2022. Архів оригіналу за 15 травня 2022. Процитовано 17 травня 2022. 
  2. Дитячий кінотеатр запрацював у поїзді «Інтерсіті+». URM. 3 червня 2022. Архів оригіналу за 1 липня 2022. Процитовано 19 червня 2022. 
  3. Чи можна заощадити, подорожуючи потягом Україною: туристам дали поради [Архівовано 5 лютого 2022 у Wayback Machine.] // РБК-Україна, 2022-02-04

Посилання[ред. | ред. код]

Панорама[ред. | ред. код]

Єдине в Україні депо швидкісних поїздів на станції Дарниця