Інцидент із військовослужбовцем Добринським на півострові Чонгар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Інцидент із Добринським
Російсько-українська війна
Дата: 30 травня 2020
Місце: Україна Херсонська область, Чонгар (півострів),
Український спостережний пост «Берлога», поряд із залізницею.
Результат:
Сторони
Україна Україна Росія Росія
Військові формування
Державна прикордонна служба України Прикордонна служба ФСБ Росії
Чонгарський півострів. Карта розташування: Херсонська область
Чонгарський півострів
Чонгарський півострів

Приблизно о 5:00 30 травня 2020 року український військовослужбовець Євген Добринський зник з посту на межі з окупованим Кримом в районі півострова Чонгар, Херсонської області, (неподалік від залізниці).[1] Спостережний пункт «Берлога»[2], де він був, знаходиться на останньому рубежі, перед ним немає інших українських пунктів чи застав.

Первинні повідомлення українських ЗМІ говорили про викрадення військовослужбовця росіянами, оскільки на посту лишилися «сліди боротьби».[1] Згодом окупаційна влада РФ оприлюднила відео, на якому Добринський переходить самостійно.

21 квітня 2021 року колабораційний Джанкойський районний суд засудив Добринського до 3 років 6 місяців позбавлення волі за звинуваченням у «незаконному перетині кордону» та «контрабанді наркотиків».

Передісторія[ред. | ред. код]

27 квітня 2020 року, за місяць до інциденту, оперативники заявили СБУ, що було скоєно незаконне затримання молодшого сержанта Держприкордонслужби України представниками ФСБ РФ на адміністративному кордоні з тимчасово окупованою територією АР Крим. Представники російських спецслужб, використовуючи насильство і тортури, намагалися змусити українця зізнатися у нібито умисному перетині адмінкордону з півостровом.

Також ФСБ намагалася завербувати українця для отримання інформація по організації бойових чергувань підрозділами Держприкордонслужби.

Після «вибивання» і «відеофіксації» зізнань у нібито перетині кордону представники РФ доставили українського військовослужбовця до контрольного пункту «Каланчак»[3].

28 травня 2020 року, за два дні до інциденту, в Росії відзначався День прикордонника РФ.

Історія[ред. | ред. код]

Близько 5:00 30 травня 2020 року Євген Добринський перетнув лінію розмежування між Херсонською областю та АР Крим. Його було затримано російськими окупаційними військовими. Добринський здався окупантам, що зафіксовано на відео[4]. За даними ЗМІ, цієї ночі Добринський перебував на пункті один, у момент перетину кордону він був без зброї[5].

За словами Добринського, він не перебував на службі, а близько 22:00 29 травня пішов до села Сиваш за сигаретами, де зустрів компанію місцевих, що розпивали спиртні напої на зупинці. Приєднавшись до них, він вживав спиртне та легкі наркотики. Після цього він вирушив у бік російських окупантів, де його було затримано.[6]

Зовнішні відеофайли
https://youtu.be/sxp9KHHlMUk

Але за даними начальника служби зі зв'язків з громадськістю командування десантно-штурмових військ ЗСУ, майора Валентина Шевченка, він мав зброю, боєприпаси та засоби радіозв'язку, та був не один[7].

З моменту зникнення військовослужбовця відразу розпочалися пошукові заходи, однак вони не дали результатів. Військовослужбовець на телефонні дзвінки не відповідав[8].

За даними Юрія Бутусова, приблизно о 10:00 представник російських спецслужб дзвонив в батальйон, уточнюючи особисті дані солдата. За оцінками Бутусова, російська сторона готувалася оформити Добринського як порушника кордону РФ[5].

За повідомленням ВСП у ЗСУ «недалеко від наглядового поста були виявлені сліди боротьби з невідомими особами»[9].

Станом на 31 травня 2020 року військовослужбовець знаходився на окупованій Росією території Криму. Спочатку вважалося, що добровільний перехід Добринського на сторону супротивника є малоймовірним[10].

2 червня російські ЗМІ опублікували відео з допитом військовослужбовця, а також відео, на якому він перетинає лінію розмежування і здається окупантам.[11]

Станом на грудень 2020 року, російська окупаційна влада інкримінувала Добринському ще одну статтю Кримінального кодексу Російської Федерації — «контрабанда наркотиків».[12]

21 квітня 2021 року колабораційний Джанкойський районний суд засудив Добринського до 3 років 6 місяців позбавлення волі за звинуваченням у «незаконному перетині кордону» та «контрабанді наркотиків». У Збройних силах України повідомили, що “не залишають без уваги” цю ситуацію, а вирок назвали незаконним.[13][14]

Реакція[ред. | ред. код]

  • Україна Україна[15]
    • Військове командування наказало посилити несення вартової служби в районі. Для чергування на пости було вирішено спрямовувати щонайменше двох військовослужбовців, доповіді отримувати щогодини, в разі відсутності зв'язку з постом негайно направляти для перевірки резервну групу.
    • В Україні частина ЗМІ виявила занепокоєння дисципліною в українській армії та невірною першочерговою реакцією командування

Євген Добринський[ред. | ред. код]

Товариші по службі заперечують можливість того, що боєць сам перейшов на бік противника. За їхніми словами, Євген родом з Сарнів на Рівненщині, де він має дитину 2016 р.н[16]. Після арешту Євгена окупаційною владою РФ, його місцеперебування лишалося невідомим[17].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Як потрапив до Криму в полон: ФСБ оприлюднила відео із бійцем ДШВ ЗСУ Добринським. Новинарня (укр.). 2 червня 2020. Архів оригіналу за 20 квітня 2021. Процитовано 5 березня 2021.
  2. рос. берлога, сурж. берлога, укр. барліг
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 5 червня 2020. Процитовано 31 травня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. ВІдео перетину кордону. YouTube.
  5. а б Похищенный оккупантами на границе с Крымом солдат Добринский был на передовом посту один и без оружия, - Бутусов. Цензор.нет. 31 травня 2020. Архів оригіналу за 22 липня 2020. Процитовано 31 березня 2022. (рос.)
  6. Допрос украинского военнослужащего.
  7. В ВСУ рассказали подробности возможного похищения украинского военного на админгранице. Радіо Свобода. 31 травня 2020. Архів оригіналу за 14 квітня 2021. Процитовано 25 січня 2022. (рос.)
  8. Сьогодні, 30 травня близько п'ятої години ранку, в районі півострова Чонгар, під час несення служби ... Facebook. Військова служба правопорядку у Збройних Силах України. 30 травня 2020. Процитовано 7 листопада 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  9. Бойца ВСУ выкрали с наблюдательного поста на админгранице с Крымом, - Военная служба правопорядка. Цензор.нет. 31 травня 2020. Архів оригіналу за 21 червня 2020. Процитовано 25 січня 2022. (рос.)
  10. Около 5.00 30 мая на наблюдательном пункте "Берлога" близ железнодорожного моста на линии контроля с... Facebook. Юрій Бутусов. 31 травня 2020. Архів оригіналу за 2 червня 2020. Процитовано 7 листопада 2021.
  11. Відео допиту Добринського.
  12. Арештованому десантнику ЗСУ Добринському в Криму “докинули” статтю про наркотики. Новинарня (укр.). 13 січня 2021. Архів оригіналу за 20 січня 2021. Процитовано 5 березня 2021.
  13. У Криму засудили українського військового до ув'язнення в колонії – адвокат. Крым.Реалии (укр.). Архів оригіналу за 7 листопада 2021. Процитовано 7 листопада 2021.
  14. ЗСУ зреагували на вирок українському десантнику Добринському в окупованому Криму - Новинарня. novynarnia.com (укр.). 30 квітня 2021. Архів оригіналу за 7 листопада 2021. Процитовано 7 листопада 2021.
  15. Справа Добринського демонструє системну проблему нашого суспільства. Архів оригіналу за 3 червня 2020.
  16. Архівована копія. Архів оригіналу за 31 травня 2020. Процитовано 31 травня 2020.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  17. Україна не знає, де в Росії перебуває засуджений український військовий Добринський. РБК-Украина (рос.). Архів оригіналу за 24 червня 2021. Процитовано 20 червня 2021.