Ірінеу Еванжеліста ді Суза

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ірінеу Еванжеліста ді Суза
Народився 28 грудня 1813(1813-12-28)
Arroio Granded, Ріу-Гранді-ду-Сул, Бразилія, Португальська імперія, Португальське королівство
Помер 21 жовтня 1889(1889-10-21) (75 років)
Петрополіс, Ріо-де-Жанейро, Бразилія
Країна  Бразилія
Діяльність підприємець, політик, підприємець, банкір
Знання мов португальська[1]

Іріне́у Еванжелі́ста ді Су́за (порт. Irineu Evangelista de Souza; 28 грудня 1813, Апойо-Гранді — 21 жовтня 1889, Петрополіс) — бразильський бізнесмен, банкір і політик. За заслуги перед країною отримав титул барона (1854) і почесного віконта (1874) ді Мауа (Mauá). Був головою Міністерства транспорту та розпочав розвиток багатьох галузей промисловості в Бразилії. Серед його заслуг — будівництво першої в Бразилії залізниці.

Життєпис[ред. | ред. код]

Ді Суза походить із бідної незнатної сім'ї та досяг багатства і високого положення в суспільстві завдяки своїм здібностям. Вважався однією з найвпливовіших людей країни свого часу. Він не був пов'язаний з панівною на той час рабовласницькою сільськогосподарською аристократією та розглядався як символ нового капіталізму XIX столітті. Завдяки ді Суза роль робітничого класу Бразилії почала підвищуватися, він інвестував значні кошти в розвиток нових технологій, в залучення бразильського капіталу до транснаціональних корпорацій, розширення торгівлі та економічних відносин з сусідами. Іронічно, але зараз ім'я ді Суза більше асоціюється з гучним процесом банкрутства його компанії в 1887 році.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.

Література[ред. | ред. код]

  • REBELLO, Edgardo de Castro. "Mauá, restaurando a verdade". In: Mauá & outros estudos. Rio de Janeiro: Liv. São José, 1975.
  • SCHWARCZ, Lilia Moritz. As barbas do imperador: D. Pedro II, um monarca nos trópicos. São Paulo: Companhia das Letras, 1998. 664 p. il. ISBN 85-7164-837-9
  • SOUZA, Ricardo Timm de; FOSSATTI, Nelson Costa. Mauá: paradoxos de um visionário – obra comemorativa dos 200 anos de nascimento do Visconde de Mauá, Porto Alegre: Letra & Vida, 2013.