Іспанська марка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іспанська марка
Зображення
Країна  Каролінзька імперія
У межах природно-географічного об'єкта Піренейський півострів
Спільний кордон із Upper Marchd
Замінений на County of Ribagorzad, Урхельське графство, County of Gironad, County of Osonad, County of Pallarsd, County of Cerdanyad, Руссільйонське графство, County of Empúriesd, Барселонське графство, Counts of Bergad, Графство Безалу, Конфланське графство, County of Manresad, Графство Арагонське і County of Sobrarbed
На заміну Толедське королівство[d]
Час/дата початку 8 століття
Час/дата закінчення 987
Історичний період Реконкіста
Графства, що входили до «Іспанської Марки» у часи Карла Великого.

Іспанська марка (лат. marca Hispanica, кат. Marca Hispànica, фр. Marche d'Espagne) — марка між сучасною Францією і володіннями арабів на Піренейському півострові, що включала сучасну Каталонію, Наварру і частину Арагона і що тягнулася приблизно до річки Ебро. «Іспанська Марка» була буферною зоною на південь від провінції Септиманія, її було створено Карлом Великим 795 року як захисний бар'єр між Аль-Андалус та Франкським королівством. З усіх невеликих графств, з яких складалась Іспанська марка, до сьогодні збереглася лише Андорра.

Історія[ред. | ред. код]

Після мусульманського завоювання Піренейського півострова, у таких містах, як Барселона, Жирона та Льєйда було встановлено арабські гарнізони. 778 року Карл Великий вторгся в північно-східну частину півострова і завоював її за підтримки горян — корінного населення, але 781 року ця територія була знову зайнята арабами.

Франки створили «Іспанську Марку», завойовуючи територію колишньої держави вестготів. Першим створеним графством став Русільйон (разом з Баляспі) близько 760 року. 785 року на південь від Піренеїв було створене графство Жирона (разом з Базалу). 790 року до графства Тулуза було приєднано території Рібагорси та Палясу. 798 року утворилися Урхельське та Сарданьське графства .

Графство Ампуріас (разом з Паралазою) відоме від 812, ймовірно під контролем франків воно перебувало до 800. Територія графства Барселони (разом з Узоною) було завойоване 801 року. Між 798 і 802 роками в Арагоні було побудовано кілька замків. Памплона та Сангуеса перебували під контролем франків до 817, коли вони були зайняті басками та місцевим християнським населенням. Точна дата включення Собрарбе до «Іспанської Марки» невідома.

Після того, як 817 року було втрачено Памплону та 820 року Арагон, Марку часто називали Ґотією.

Графства[ред. | ред. код]

У різний час до Іспанської марки входили такі графства:

Бібліографія[ред. | ред. код]