Абдулла Оджалан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абдулла Оджалан
тур. Abdullah Öcalan
 
Народження: 4 квітня 1949(1949-04-04)[1] (75 років)
Ömerlid, Мардін, Туреччина
Країна: Туреччина
Освіта: Ankara University Faculty of Political Scienced і Університет Анкари
Партія: Робітнича партія Курдистану
Шлюб: Kesire Yıldırımd[2]

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Абдулла́ Оджала́н (курд. Abdullah Ocalan; нар. 4 квітня 1949, Омерлі, Шанлиурфа, Туреччина) — курдський політичний та військовий діяч.

Біографія[ред. | ред. код]

Абдулла Оджалан народився 4 квітня 1949 у Туреччині у селі Омерлі (провінції Шанлиурфа) у селянській родині. У 19711974 роках навчався на факультеті політології Університету Анкари, але навчання не закінчив. 1974 року організував політичну групу, спочатку лівого, соціалістичного спрямування, але з національним ухилом; 1978 року група оформилася у Робітничу партію Курдистану (РПК). Незадовго до військового перевороту 1980 Оджалан емігрував до Сирії, де організував бойові загони, а з 1984 почав бойові дії проти Туреччини під гаслом незалежності Курдистану.

Аж до 1998 Оджалан, користуючись заступництвом сирійської влади, жив у Дамаску; проте в жовтні 1998 президент Сирії Хафез Асад під натиском Анкари змушений був попросити Оджалана покинути країну. Того після безуспішних спроб знайти притулок у Росії, Італії[3] та Греції 15 лютого 1999 викрали спецслужби США і за допомогою спецслужб Ізраїлю в Кенії[4] передали спецслужбам Туреччини та помістили до турецької в'язниці на острові Імрали в Мармуровому морі. Засуджений до смертної кари, яку пізніше під тиском світової спільноти замінили на довічне позбавлення волі.

У листопаді 2009 турецький уряд ухвалив рішення про поліпшення умов утримання Оджалана та скасування одиночного характеру ув'язнення. 17 листопада 2009 року на острів Імрали, в одиночну в'язницю суворого режиму були переведені ще 5 членів РПК, що перебувають під арештом[5].

З 27 липня 2011 Абдулла Оджалан позбавлений права зустрічатися зі своїми адвокатами. Через рік у турецькі засоби масової інформації просочилася інформація про те, що турецький уряд ініціював зустрічі між представниками Національної розвідувальної організації Туреччини (MIT) і Абдуллою Оджаланом.

У грудні 2012 року Оджалан попросив Анкару звільнити тисячі курдських ув'язнених та дозволити йому спілкуватися зі своїми прихильниками в Іракському Курдистані.

У січні 2013 уряд Туреччини домовився з Абдуллою Оджаланом про створення плану з врегулювання багаторічного конфлікту. За планом, бойовики РПК ​​залишать територію Туреччини в обмін на звільнення активістів, відправлених у в'язницю за звинуваченням у зв'язках з РПК, а також на закріплення у новій конституції країни принципу рівноправності всіх народів Туреччини.

23 лютого 2013 у межах плану поетапного врегулювання курдської проблеми у Туреччині на зустріч з курдським лідером допустили делегацію у складі депутатів Великого національного зібрання Туреччини від прокурдської Партії миру і демократії. 21 березня 2013 року під час курдського національного свята Навруз Абдулла Оджалан передав через депутатів послання з історичним зверненням, в якому обґрунтував необхідність переходу від збройної боротьби до боротьби політичної.

Спроби надання політичного притулку[ред. | ред. код]

4 листопада 1998 Державна Дума Федеральних Зборів Російської Федерації абсолютною більшістю голосів затвердила звернення Державної Думи ФС РФ «До Президента Російської Федерації Б. М. Єльцина про надання політичного притулку у Російській Федерації лідеру Робочої партії Курдистану Абдуллі Оджалану» та направило Постанову та вказане Звернення президенту Російської Федерації Б. М. Єльцину[6], однак Постанова та Звернення Державної Думи були залишені без розгляду.

4 жовтня 1999 Цивільний суд Риму постановив надати лідеру Робочої партії Курдистану Абдуллі Оджалану політичний притулок у Італії. Однак практичного значення ця постанова вже не мала, оскільки засуджений до страти курдський лідер чекав рішення своєї долі у турецькій в'язниці[7].

Твори[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Munzinger Personen
  2. https://second.wiki/wiki/kesire_yc4b1ldc4b1rc4b1m
  3. Супроводжуваний італійським комуністичним депутатом Рамоном Мантовані Оджалан готовий припинити збройну боротьбу [Архівовано 6 грудня 2013 у Wayback Machine.], Незалежна газета, 4.12.1998)
  4. Суд над Оджаланом. Архів оригіналу за 28 лютого 2009. Процитовано 3 грудня 2013.
  5. PKK-Chef Öcalan bekommt Gesellschaft [Архівовано 17 листопада 2009 у Wayback Machine.](нім.)
  6. GAZETA.RU: Саша Шерман « Абдулла Оджалан, лідер Курдської Робітничої Партії». Архів оригіналу за 12 грудня 2010. Процитовано 3 грудня 2013.
  7. 936 Комерсант-Газета — Італія надала притулок Оджалану. Архів оригіналу за 6 грудня 2013. Процитовано 3 грудня 2013.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]