Абу Сайяф

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Абу Сайяф
На службі 1989 — по т.ч.
Країна Ісламська Держава
Чисельність ≤50
Гарнізон/Штаб Голо, Сулу
Війни/битви Конфлікт Моро
Війна проти тероризму
Командування
Визначні
командувачі
Абдураджак Абубакар Джанджалані, Хадафі Джанджалані, Джайнал Антел Салі, Існілон Гапілон

Медіафайли на Вікісховищі

Абу Сайяф (Слухатиi[ˈɑːb sɑːˈjɑːf]; араб. جماعة أبو سياف‎; Jamāʿat Abū Sayyāf, ASG),[1] офіційно відома також як Ісламська держава — провінція Східної Азії,[2]) — джихадистська бойова та піратська група, яка дотримується ваххабітської доктрини сунітського ісламу. Угруповання базується на островах Джоло та Базілан у південно-західній частині Філіппін і навколо них, де протягом понад чотирьох десятиліть групи Моро брали участь у повстанських діях, які прагнуть зробити провінцію Моро незалежною. Групу вважають жорстокою і вона несе відповідальність за найгіршу терористичну атаку на Філіппінах, підрив порому MV SuperFerry 14 у 2004 році, в результаті якого загинуло 116 людей. Назва групи походить від арабського «абу» ({{lang-ar|أبو); «батько») і «сайяф» ({{lang-ar| سيّاف; «коваль мечів»). Станом на червень 2021 року в групі, за оцінками, було менше 50 учасників, порівняно з 1250 у 2000 році. Використовують переважно саморобні вибухові пристрої, міномети та автомати.

З моменту свого створення в 1989 році Абу Сайяф здійснювала підриви, викрадення людей, вбивства та вимагання. Вони були залучені до злочинної діяльності, включаючи зґвалтування, сексуальне насильство над дітьми, примусові шлюби, стрілянину з автомобіля та торгівлю наркотиками. Цілі угруповання «схоже, з часом змінювалися між злочинними цілями та більш ідеологічними намірами».

Угруповання було визнано терористичною організацією Австралією, Канадою, Індонезією, Японією, Малайзією, Філіппінами, Об'єднаними Арабськими Еміратами, Великою Британією та США. З 15 січня 2002 року по 24 лютого 2015 року бойові дії проти Абу Сайяфа стали місією американської армії операція «Нескорена свобода» — Філіппіни і частиною глобальної війни з тероризмом. Кілька сотень солдатів американських ЗС були розміщені в цьому районі, головним чином для навчання місцевих сил антитерористичним і антипартизанським операціям, згідно з угодою про статус збройних сил і згідно з філіппінським законодавством, їм не дозволялося брати участь у прямих бойових діях.

Групу заснував Абдураджак Абубакар Джанджалані, а після його смерті в 1998 році очолив його молодший брат Кадаффі Джанджалані до його смерті в 2006 році. 23 липня 2014 року Існілон Гапілон, один із лідерів групи, присягнув на вірність Абу Бакр аль-Багдаді, лідеру Ісламської держави. У вересні 2014 року група почала викрадати людей з метою отримання викупу від імені Ісламської держави.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Виноски
Джерела
  1. Rommel Banlaoi. Al Harakatul Al Islamiyah: Essays on the Abdu Sayyaf Group. Архів оригіналу за 24 серпня 2011. 
  2. Zenn, Jacob (2019). The Islamic State's Provinces on the Peripheries: Juxtaposing the Pledges from Boko Haram in Nigeria and Abu Sayyaf and Maute Group in the Philippines. Perspectives on Terrorism. 13 (1): 87–104. ISSN 2334-3745. JSTOR 26590511. 

Джерела[ред. | ред. код]