Айзенах

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Айзенах
Eisenach
Герб Прапор
герб прапор
Розташування міста Айзенах
Основні дані
50°58′ пн. ш. 10°19′ сх. д. / 50.967° пн. ш. 10.317° сх. д. / 50.967; 10.317
Країна Німеччина Німеччина
Регіон  Тюрингія
нім. Thüringen
Столиця для Саксен-Айзенах і Kreis Eisenachd

Межує з

— сусідні нас. пункти
Краутгаузен, Amt Creuzburgd, Лаутербах, Бішофрода, Берка-фор-дем-Гайніх, Герзельберг-Гайніх, Вута-Фарнрода, Герстунген, Герлесгаузен ?
Поділ
  • Berterodad, Hötzelsrodad, Madelungend, Neuenhofd, Hörscheld, Neukirchend, Stedtfeldd, Stockhausend, Stregdad, Wartha (Eisenach)d, Göringend
  • Площа 103,84 км²
    Населення 42 408 ос. (на 31 грудня 2022 р.)
    · густота 412 осіб/км²
    Висота НРМ 215  м
    Водойма Hörseld, Верра
    Міста-побратими Марбург, Седан, Вейверлі (Айова), Сканнерборгd, Могильов (12 грудня 1996)[1][2]
    Телефонний код (+49) 03691
    Часовий пояс UTC+1[3] і UTC+2
    Номери автомобілів EA
    GeoNames 6547386
    OSM r62370  ·R
    Поштові індекси 99817
    Міська влада
    Адреса Markt 2 99817 Eisenach
    Мер міста Katja Wolfd
    Вебсайт www.eisenach.de
    Мапа
    Мапа


    CMNS: Айзенах у Вікісховищі

    А́йзенах (нім. Eisenach) — місто на заході федеративної землі Тюрингія, що розташоване на річці Герзель біля Гайнізького національного парку. Поблизу міста розташований всесвітньо відомий замок Вартбург, занесений до списку світової спадщини ЮНЕСКО, який у часи середньовіччя був резиденцією ландграфів Тюрингії Людовінгів. Також місто відоме тим, що тут жив Мартін Лютер, який переклав Новий Заповіт німецькою мовою з грецької, народився один із найвизначніших композиторів світу — Йоганн Себастьян Бах.

    Історія[ред. | ред. код]

    Археологічні дослідження в Айзенаху відносять нас на 5000 років до н. е. та вказують на те, що на цій території жили люди часів культури лінійно-стрічкової кераміки, які займалися землеробством та скотарством. У 2 тис. до н. е. тут з'явились кельти, а у 1 тис. до н. е. німецьке плем'я гермундурів, які поселились біля річки Герзель. Свідоцтва їх поселень були знайдені у районах Гершель, Штреґда, та Штокгаузен. Тепер рештки цих культур можна побачити у Тюринзькому музеї.

    До 531 року ця територія належала королівству Тюрингія, але після війни з Франкським королівством, відійшла франкам. Перші франкські поселенці з'явились у VIII столітті на березі річки Герзель, біля гори Петерсберг. Це поселення знаходилось на території, де тепер розташоване місто Айзенах.

    1067 року відбулося заснування легендарного замку Вартбург Людвігом Скакуном, який з метою укріплення своєї влади будує родове гніздо на підконтрольній йому території. 1080 року замок Вартбург вперше документально згадується саксонським літописцем Бруно фон Мерзебургом. 1150 року Айзенах уперше згаданий у письмовому джерелі, у якому йдеться про поховання лицаря Бертольда де Ізенаха.

    1869 року в місті засновано Соціал-демократичну робітничу партію Німеччини, представники якої пізніше були названі айзенахцями.

    1928 року в місті розпочинає діяльність завод компанії BMW.

    1992 року тут відкрився завод Opel.

    Персоналії[ред. | ред. код]

    Народились
    • Йоганн Себастьян Бах (1685—1750) — німецький композитор, органіст, клавесиніст і скрипаль, один з найвидатніших композиторів світу


    Померли

    Примітки[ред. | ред. код]