Акаба (провінція)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Провінція Акаба

араб. محافظة العقبة

Адм. центр Акаба
Країна  Йорданія
Межує з: сусідні адмінодиниці
Табук ?
Населення
 - повне 188 160 осіб [1]
Площа
 - повна 6900 км²
Часовий пояс UTC+2 і UTC+3
Код ISO 3166-2 JO-AQ

Мапа
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Акаба

Провінція Акаба (араб. محافظة العقبة‎) — одна з дванадцяти провінцій Йорданії. Розташована на півдні країни. Була утворена в 1994 році внаслідок відділення від провінції Маан[2]. Посідає четверте місце в Йорданії за площею та десяте — за кількістю населення. Адміністративний центр — портове місто Акаба.

Географія[ред. | ред. код]

Вид з вершини Умм-ед-Дамі, найвищої точки Йорданії

Провінція Акаба лежить у південно-західній частині Йорданії. Вона межує з провінцією Маан зі сходу, провінцією Ет-Тафіла — з півночі, Саудівською Аравією — з півдня, Ізраїлем — із заходу та Акабською затокою — з південного заходу.

Провінція Акаба має два міжнародних пункти пропуску: Ед-Дурра — із Саудівською Аравією та Арава — із Ізраїлем.

До 1965 року державний кордон між Йорданією та Саудівською Аравією пролягав за кілька кілометрів на південь від Акаби. Втім, за ініціативи короля Хусейна бін Таляля в обмін на ділянки в пустелі до Йорданії відійшли 12 км цінної прибережної смуги. На самому півдні провінції, біля йордансько-саудівського кордону лежить найвища гора Йорданії — Умм-ед-Дамі (1854 м над рівнем моря).

Крізь регіон проходить рифтова долина Ваді-ель-Араба, що є частиною більшої Йорданської рифтової долини, яка проходить від затоки Акаба на Червоному морі до узбережжя Мертвого моря.

Історія[ред. | ред. код]

Томас Едвард Лоуренс

Місцевість навколо Акаби було заселена з 4-го тисячоліття до н. е. За римської доби місто мало провідне значення, оскільки в ньому закінчувалася Нова Траянова дорога. До того ж, Акаба, що тоді мала назву Айла, була місцем дислокації гарнізону 10-го римського легіону Fretensis.

Напис арабською мовою IV століття, що був знайдений у Ваді-Рам в провінції Акаба є найдавнішою відомою пам'яткою арабської писемності.

У 1917 році під час Великого Арабського повстання в регіоні сталася битва при Акабі. В ній арабські сили під командуванням Томаса Едварда Лоуренса завдали поразки турецькому гарнізону, завершивши багатовікове османське панування на Близькому Сході.

Економіка[ред. | ред. код]

Провідною галуззю економіки регіону є туризм. Центр регіону, місто Акаба, є одним з провідних курортів Червономорської Рив'єри. Також в провінції розташована кам'яна пустеля Ваді-Рам, відома своїми «позаземними» пейзажами.

Майже вся зовнішня торгівля Йорданії здійснюється через Акабу — єдиний морський порт Йорданії. Порт лежить на відстані близько 15 км від середмістя Акаби. Під час іраксько-іранської війни 1980—88 років порт Акаба був основним джерелом експорту Іраку.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Jordan: Administrative Division (Governorates and Districts) [Архівовано 28 червня 2020 у Wayback Machine.] - картографічний портал www.citypopulation.de (англ.)
  2. Annex B: Analysis of the municipal sector (PDF). Third Tourism Development Project, Secondary Cities Revitalization Study. Ministry of Antiquities and Tourism, Hashemite Kingdom of Jordan. 24 травня 2005. с. 4. Архів (PDF) оригіналу за 19 квітня 2016.