Аким

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Аким (каз. әкім, кирг. аким) — голова місцевого органу виконавчої влади в Казахстані і Киргизстані. Аким є офіційний представник президента країни.

Слово походить від арабського слова Хакім, яке означає «керівник» або «урядник».

Аким у Казахстані[ред. | ред. код]

У Казахстані аким є главою акимата (адміністрації області, міст республіканського значення чи столиці, районів області та сільських округів району), що є представником президента та уряду республіки .

За даними на 2017 рік, 91% усіх акимів країни (міст районного значення, сільських округів, селищ та сіл) обиралися непрямим голосуванням.

Якими областей, міст республіканського значення та столиці призначаються посаду президентом за поданням прем'єр-міністра Казахстану.

З 2013 року акими міст районного значення, сільських округів, селищ та сіл Республіки Казахстан, які не входять до складу сільського округу, обиралися строком на чотири роки через непрямі вибори. Виборщиками виступали депутати маслихатів відповідного району.

У 2018 році в рамках концепції розвитку місцевого самоврядування передбачено опрацювати питання щодо доцільності запровадження виборів якимів районів та міст обласного значення.

Повноваження[ред. | ред. код]

У веденні акіма знаходяться:

  1. розробка планів економічних та соціальних програм розвитку території, місцевого бюджету, забезпечення їх виконання;
  2. управління комунальною власністю;
  3. призначення на посаду та звільнення з посади керівника місцевих виконавчих органів, вирішення інших питань, пов'язаних з організацією роботи місцевих виконавчих органів;
  4. здійснення на користь місцевого державного управління інших повноважень, що покладаються на місцеві виконавчі органи законодавством. Компетенція акіма, організація та порядок його діяльності встановлюються законом. Яким є повністю відповідальним за роботу своєї адміністрації, координує її з діяльністю місцевих законодавчих органів. Приймає розпорядження та постанови, обов'язкові до виконання керівників усіх підприємств, організацій та установ незалежно від їх форм власності та громадянами[джерело?].

Аким у Киргизстані[ред. | ред. код]

У Киргизстані аким є головою акіміату (державної районної адміністрації).

Посилання[ред. | ред. код]

  • Акиматы областей, міст Астани, Алмати. Архів оригіналу за 27 вересня 2017.