Алан Бейтс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алан Бейтс
Ім'я при народженні Alan Arthur Bates
Народився 17 лютого 1934(1934-02-17)[1][2][…]
Allestreed, Дербі, Дербішир, Англія, Велика Британія[4]
Помер 27 грудня 2003(2003-12-27)[1][2][…] (69 років)
Вестмінстер, Великий Лондон, Лондон[d], Англія, Велика Британія
  • рак підшлункової залози
  • Поховання All Saints Churchyardd
    Громадянство  Велика Британія
    Діяльність актор театру, кіноактор, телеактор, актор
    Alma mater Королівська академія драматичного мистецтва (1954)[5]
    Роки діяльності з 1956
    У шлюбі з Victoria Wardd[6]
    Діти Benedick Batesd[6] і Tristan Batesd[6]
    IMDb nm0000869
    Нагороди та премії

    CMNS: Алан Бейтс у Вікісховищі

    Сер Алан Артур Бейтс (17 лютого 1934 — 27 грудня 2003) — англійський актор, який став відомим у 1960-х роках, коли знявся у фільмах від популярної дитячої історії Whistle Down the Wind до драми «Кухонна раковина» A Kind Любити.

    Бейтс відомий грою з Ентоні Куїном у «Греку Зорбі», а також ролями у «Королі сердець», «Дівчині Георгія», «Далеко від божевільної юрби» та «Літувальниця», за яку він був номінований на премію «Оскар» як найкращий актор. У 1969 році він знявся у фільмі Кена Рассела «Закохані жінки» з Олівером Рідом і Глендою Джексон.

    Бейтс зіграв головну роль у фільмах «Посередник», «Незаміжня жінка», «Ніжинський» і "Троянда " з Бетт Мідлер, а також у багатьох телевізійних драмах, зокрема «Мер Кастербріджа», «Колекція» Гарольда Пінтера, «Подорож навколо мого батька», Англієць за кордоном (в титрах Гая Берджесса) і Зграя брехні.

    Він також з'являвся на сцені, зокрема в п'єсах Саймона Грея таких як Батлі та Інші заручені.

    Раннє життя[ред. | ред. код]

    Синя меморіальна дошка на будинку дитинства Алана Бейтса — спільно з Британським інститутом кіно.

    Бейтс народився 17 лютого 1934 року в будинку престарілих королеви Мері в абатстві Дарлі, Дербі, Англія, як старший із трьох хлопчиків, народжених Флоренс Мері (уроджена Уіткрофт), домогосподаркою та піаністкою, і Гарольдом Артуром Бейтсом, страховим брокером. і віолончелістом.[7]

    Вони жили в Аллестрі, Дербі, на момент народження Бейтса, але ненадовго переїхали до Міклевера, перш ніж повернутися в Аллестрі.

    Обидва батьки були музикантами-аматорами, і заохочували Бейтса займатися музикою. Однак тільки до 11 років. Вирішивши стати актором, він замість цього вивчав театральне мистецтво.[8] Він далі розвивав своє покликання, відвідуючи постановки в Маленькому театрі Дербі.

    Бейтс здобув освіту в гімназії імені Герберта Стратта на Дербі-роуд, Белпер, графство Дербішир (нині «Струттс», волонтерський бізнес-центр), а пізніше отримав стипендію в Королівській академії драматичного мистецтва в Лондоні, де навчався з Альбертом. Фінні та Пітер О'Тул, перед від'їздом, щоб приєднатися до Національної служби Королівських ВПС Ньютона.

    Кар'єра[ред. | ред. код]

    Головний знімок Бейтса для його дебютного фільму «Конферансій» (1960).

    Перші фільми[ред. | ред. код]

    Сценічний дебют Бейтса відбувся в 1955 році в виставі "Ти і твоя дружина " в Ковентрі.[9]

    У 1956 році він дебютував у Вест-Енді як Кліфф у фільмі «Озирнись у гніві» — роль, яку він отримав у Королівському дворі і зробила його зіркою. Він також зіграв цю роль на телебаченні (для ITV Play of the Week) і на Бродвеї.

    Також був членом акторської трупи 1967 року на Стратфордському фестивалі в Канаді, виконавши головну роль у «Річарді III».[10][11]

    Телебачення[ред. | ред. код]

    Наприкінці 1950-х років Бейтс знявся в кількох п'єсах для телебачення у Великобританії в таких шоу, як ITV Play of the Week, Armchair Theatre і ITV Television Playhouse.

    В 1960 році з'явився в ролі Джорджіо в останньому епізоді телесеріалу «Чотири справедливих людини» під назвою «Дамба Тревізо».

    Бейтс дебютував у фільмі «The Entertainer» (1960) разом із Лоуренсом Олів'є. Бейтс працював у компанії Padded Wagon Moving Company на початку 1960-х років, виступаючи в театрі Circle in the Square у Нью-Йорку.

    Кінозірка[ред. | ред. код]

    Бейтс зіграв головну роль у своєму другому повнометражному фільмі «Свист вітер» (1961) режисера Брайана Форбса. Виконавши головну роль у A Kind of Loving (1962) режисера Джона Шлезінгера. Обидва фільми були дуже популярні, утвердивши Бейтса як кінозірку.

    Кінокритики назвали фільм 1963 року "Людина, що біжить " одним із найкращих виступів Алана Бейтса. У фільмі Лоуренс Харві зіграв людину, яка інсценує свою смерть, а Бейтс у ролі другого плану — Стівена Меддокса, слідчого страхової компанії.

    Бейтс взявся за екранізацію «Доглядача» Гарольда Пінтера (1963) з Дональдом Плезенсом і Робертом Шоу. Його режисером став Клайв Доннер, який потім зняв Nothing But the Best (1964) з Бейтсом.

    Він підтримував Ентоні Квінна в «Грек Зорба» (1964) і Джеймса Мейсона в «Дівчині Джорджі» (1966). Бейтс повернувся на телебачення в епізодах Wednesday Theatre, знявся у фільмі Філіпа де Брока «Червовий король» (1966).

    Бейтс товаришував зі Шлезінгером у фільмі «Далеко від божевільного натовпу» (1967), де знялася Джулі Крісті в головній ролі, а потім знявся у фільмі Бернарда Маламуда «Помічник» (1968), який приніс йому номінацію на премію «Оскар» за найкращу чоловічу роль.

    У 1969 році він знявся у фільмі «Закохані жінки» режисера Кена Рассела з Олівером Рідом і Глендою Джексон, де Бейтс і Рід боролися оголеними. Після цього він з'явився в ролі полковника Вершиніна у фільмі Національного театру «Три сестри», режисером якого став Лоуренс Олів'є.[12]

    Бейтс в середині 1960-х років .

    Бейтса обрав режисер Джоном Шлезінгером (з яким він раніше працював над фільмами A Kind of Loving і Far From The Madding Crowd) на головну роль доктора Деніела Гірша у фільмі Sunday Bloody Sunday (1971). Бейтс був затриманий на зйомках The Go-Between (1971) для режисера Джозефа Лоузі разом з Крісті, і він також став батьком приблизно в той час, тому йому довелося відмовитися від ролі. (Після цього роль дісталася Ієну Баннену, який відмовився від поцілунків і імітації сексу з іншим чоловіком, а потім Пітеру Фінчу, який за цю роль отримав номінацію на премію «Оскар»).

    Актор зіграв головну роль у фільмі «День після смерті Джо Егга» (1972), а також продюсував і знявся в короткометражці «Second Best» (1972).

    Він знявся в «Історії кохання» (1973), а також у деяких адаптаціях п'єс «Батлі» (1974) та «На святі» (1975).

    Він був лиходієм у фільмі «Королівський спалах» (1975), з'являвся на телебаченні у «П'єсах на сьогодні» та версії «Колекції» Гарольда Пінтера «Колекція» Лоуренса Олів'є (1976).

    Телебачення (1970-80-ті)[ред. | ред. код]

    Бейтс знявся в телефільмі «Пікаділлі Серкус» (1977) і «Мер Кастербріджа» (1978). В останньому він зіграв Майкла Генчарда, ролі, яку він описав як свою улюблену роль.

    Знявся в таких міжнародних фільмах, як «Незаміжня жінка» (1978) і «Ніжинський» (1980), а також зіграв безжального бізнес-менеджера Бетт Мідлер у фільмі «Троянда» (1979). Він також був у фільмах «Крик» (1979) і «Дуже схожий на кита» (1980).

    Він зіграв дві діаметрально протилежні ролі у фільмі «Англієць за кордоном» (1983), як Гай Берджесс, член кембриджської шпигунської групи, засланий у Москву, і у «Зграї брехні» (1987), агента британської секретної служби, який стежить за кількома радянськими шпигунами.

    Пізніша кар'єра[ред. | ред. код]

    Актор продовжував працювати в кіно та на телебаченні в 1990-х, включаючи роль Клавдія у версії Гамлета Франко Дзеффіреллі (1990). У 2001 році він приєднався до зіркового акторського складу у драмі Роберта Олтмана, яка отримала визнання критиків, «Госфордський парк», у якій він зіграв дворецького Дженнінгса. Пізніше він зіграв Антонія Агріппу в телефільмі 2004 року «Спартак», але так і не дожив до його прем'єри. Фільм був присвячений його пам'яті та пам'яті письменника Говарда Фаста, який написав оригінальний роман, який надихнув Стенлі Кубрика на створення фільму «Спартак».

    На сцені Бейтс мав особливу асоціацію з п'єсами Саймона Ґрея, з'являючись у фільмах «Батлі», «Інакше заручений», «Сцена вражена», «Диня», «Підтримка життя» та «Просто відключений», а також у фільмі про телесеріал Батлі та Ґрея «Неприродні погоні». У фільмі «Інакше заручений» його партнером був Ієн Чарлсон, який став другом, і Бейтс пізніше написав розділ у книзі 1990 року про свого колегу після ранньої смерті Чарлсона.[13]

    Рекламний кадр Бейтса, прибл. 1970 рік.

    У 1996 році Бейтс був призначений командором Ордена Британської імперії (CBE), а в 2003 році був посвячений у лицарі[14] Був покровителем Акторського центру, Ковент-Гарден, Лондон, з 1994 року до своєї смерті в 2003 році.[15][16]

    Особисте життя[ред. | ред. код]

    Бейтс був одружений на актрисі Вікторії Ворд з 1970 року до її смерті від серцевого нападу в 1992 році, хоча вони розлучилися багато років тому.[17] У листопаді 1970 року у них народилися сини-близнюки, актори Бенедік Бейтс і Трістан Бейтс. Трістан помер після нападу астми в Токіо в 1990 році[18]

    У Бейтса було багато гомосексуальних стосунків, у тому числі з актором Ніколасом Грейсом і олімпійським фігуристом Джоном Каррі, як описано в авторизованій біографії Дональда Спото «Інакше заручений: життя Алана Бейтса».[19] Спото охарактеризував сексуальність Бейтса як неоднозначну, і сказав, що «він любив жінок, але насолоджувався найтіснішими стосунками з чоловіками».[20] Навіть після того, як гомосексуалізм був частково декриміналізований в Англії в 1967 році[21], Бейтс суворо уникав інтерв'ю та питань про своє особисте життя і навіть заперечував своїм коханцям, що в його натурі є гомосексуальний компонент.[19] Протягом усього свого життя Бейтс прагнув, щоб його вважали чарівним і харизматичним, або, принаймні, як чоловіка, який, як актор, може здаватися привабливим для жінок і приваблювати їх. Він також вибрав деякі ролі з аспектом гомосексуалізму або бісексуальності[19], включаючи роль Руперта у фільмі 1969 року «Закохані жінки» та роль Френка у фільмі 1988 року «Ми думаємо про тебе».

    В останні роки життя Бейтс підтримував стосунки з валлійською актрисою Ангарад Ріс.[22]

    Смерть[ред. | ред. код]

    Бейтс помер від раку підшлункової залози[23] в грудні 2003 року після входу в кому. Він похований у церкві Всіх Святих у Бредборні в Дербіширі.[24]

    Інакше залучений: Життя Алана Бейтса[ред. | ред. код]

    Книга Дональда Спото «Інакше залучений: Життя Алана Бейтса» ( 2007)[25] є посмертно авторизованою біографією Алана Бейтса. Вона був написана у співпраці з його сином Бенедіком і містить більше сотні інтерв'ю, зокрема з Майклом Ліннітом і Розаліндою Чатто.

    Театр Трістана Бейтса[ред. | ред. код]

    Бейтс з членами родини створили театр Трістана Бейтса в Акторському центрі в Ковент-Гардені в пам'ять про його сина Трістана, який помер у віці 19 років[26] Брат-близнюк Трістана, Бенедік, є заступником директора.[27]

    Вибрані роботи[ред. | ред. код]

    Фільми:

     

    Вистави:  

    Телебачення  

     

    Список літератури[ред. | ред. код]

    1. а б Deutsche Nationalbibliothek Record #128622067 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
    2. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
    3. а б SNAC — 2010.
    4. Filmportal.de — 2005.
    5. Alan BatesКоролівська академія драматичного мистецтва.
    6. а б в Oxford Dictionary of National Biography / C. MatthewOxford: OUP, 2004.
    7. Alan Bates Biography. filmreference.com. Архів оригіналу за 29 вересня 2007. Процитовано 15 вересня 2007.
    8. Karen Rappaport. Alan Bates Biography. The Alan Bates Archive. Архів оригіналу за 20 квітня 2008. Процитовано 11 квітня 2008.
    9. Alan Bates Archive Feature: Timeline I, 1954-69. Архів оригіналу за 19 травня 2011.
    10. Alan Bates acting credits. Stratford Festival Archives. Процитовано 3 червня 2019.
    11. Whitaker, Herbert (8 квітня 1967), The credo of Alan Bates: aim for variety, The Globe and Mail: 26
    12. Three Sisters (1970). IMDb. 2 березня 1973.
    13. Ian McKellen, Alan Bates, Hugh Hudson, et al. For Ian Charleson: A Tribute. London: Constable and Company, 1990. pp. 1–5.
    14. Taylor, Matthew (29 грудня 2003). Actor Sir Alan Bates, 69, dies after cancer battle. The Guardian (en-GB) . ISSN 0261-3077. Процитовано 23 березня 2023.
    15. Learn More. actor at the centre (en-GB) . Процитовано 23 березня 2023.
    16. In the Name of the Son: Alan Bates Bails Out UK's Actors Centre. Playbill. 3 вересня 2001.
    17. BBC - Derby - Around Derby - Famous Derby - Sir Alan Bates biography.
    18. Lewis, Roger (28 червня 2007). The Minute They Got Close, He Ran. The Daily Telegraph. London. Процитовано 12 квітня 2019.
    19. а б в Belonsky, Andrew (21 травня 2007). New Bio Outs Late, Great, "Gay" Alan Bates / Queerty. Queerty. Процитовано 25 вересня 2019.
    20. Coveney, Michael (16 червня 2007). Review: Otherwise Engaged by Donald Spoto. The Guardian (en-GB) . ISSN 0261-3077. Процитовано 25 вересня 2019.
    21. Albany Trust Homosexual Law Reform Society (1984). GB 0097 HCA/Albany Trust. AIM25. British Library of Political and Economic Science. Архів оригіналу за 23 жовтня 2007. Процитовано 10 квітня 2008.
    22. Downton Abbey creator Julian Fellowes leads tributes to Angharad Rees. The Daily Telegraph. London. 28 вересня 2012.
    23. 'The minute they got close, he ran'.
    24. Wilson, Scott. Resting Places: The Burial Sites of More Than 14,000 Famous Persons, 3d ed.: 2 (Kindle Location 2864). McFarland & Company, Inc., Publishers. Kindle Edition.
    25. Spoto, Donald (2007). Otherwise Engaged: The Life of Alan Bates. London: Hutchinson. ISBN 978-0-09-179735-5.
    26. Michael Billington (29 грудня 2003). Sir Alan Bates. The Guardian. London. Архів оригіналу за 14 листопада 2007. Процитовано 4 листопада 2007.
    27. About Tristan Bates Theatre. Tristan Bates Theatre. Архів оригіналу за 8 січня 2007. Процитовано 8 листопада 2007.

    Посилання[ред. | ред. код]