Александр (син Персея)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Александр
дав.-гр. Ἀλέξανδρος
Александр
Александр
Римський денарій викарбуваний на честь перемоги над Персеєм. Полонений Александр зображений на реверсі разом з батьком та братом.
 
Рід: Антигоніди
Батько: Персей Македонський
Мати: Лаодіка V

Александр (дав.-гр. Ἀλέξανδρος; II ст. до н. е.) — син македонського басилевса Персея та Лаодіки, доньки Селевка IV, басилевса Держави Селевкідів. Останній представник династії Антигонідів.

Біографія[ред. | ред. код]

Александр стояв поряд з батьком та братом, на військових зборах, підчас яких Персей оголосив війну Риму[1]. Після поразки у війні Александр разом з іншими членами царської сім'ї був відправлений до Італії. Разом з родиною його провели у кайданах під час тріумфу Луція Емілія Павла у Римі[2]. Потім жив у Альбі Фуцинській, після смерті батька та брата Александр отримав свободу. З подальшого життя відомо, що він став майстром у різьбленні по дереву, вивчив латинську мову та працював писарем у посадових осіб. Згідно Плутарху, він був майстром у своїй справі[3][4][5].

У 142 році до н. е. у Македонії з'явився авантюрист, котрий проголосив себе Александром. Проте його дії не мали значного успіху, на відміну від повстання Андріска[6].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Тит Лівій, XLI, 52, 5.
  2. Плутарх, Емілій Павло, 33.
  3. Сміт, 1849, с. 124.
  4. Полібій, XXXVII, 2.
  5. Плутарх, Емілій Павло, 37.
  6. Муригіна, 1957, с. 69-84.

Джерела[ред. | ред. код]