Альбертін (рифт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Схематичне розташування рифту, Альбертін на заході

Рифт Альбертін — західна гілка Східно-Африканського рифту, охоплює частини Уганди, Демократичної Республіки Конго (ДРК), Руанди, Бурунді і Танзанії.

Розташування[ред. | ред. код]

Він прямує від північного краю озера Альберт до південного краю озера Танганьїка. Географічний термін включає в себе долину і навколишні гори[1]

Походження[ред. | ред. код]

Рифт Альбертін і гори є результатом тектонічних рухів, які поступово відокремлюють Сомалійську плиту від решти Африканського континенту. Гори, що оточують рифт, складаються з піднятих порід докембрійського фундаменту, перекритих місцями недавніми вулканічними породами.

Склад[ред. | ред. код]

Рифт Альбертін оточують одні з найвищих гір в Африці: Вірунґа, Ітомбве, Мітумба і Рувензорі. На його території розташовані декілька Великих Африканських Озер. Цікаво, що Ківу і Танганьїка при цьому відносяться до сточища Конго, Альберт і Едуард — Нілу, а озеро Руква — безстічне і частково пересихаюче.

Біота[ред. | ред. код]

Тваринний і рослинний світ території рифту має порівняно високий ступінь ендемізму. Покривають схили гір Гірські ліси рифту Альбертін. Є одними з найбільш важкопрохідних в Африці[2] На території Уганди в рифтовій долині утворені Національні парки — Королеви Єлизавети[3] і непрохідний ліс Бвінді[4]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Owiunji та Plumptre, 2011, с. 164.
  2. Albertine Rift montane forests. Архів оригіналу за 5 вересня 2015. Процитовано 9 серпня 2015.
  3. Queen Elizabeth Tour Uganda. Архів оригіналу за 20 березня 2012. Процитовано 9 серпня 2015.
  4. Bwindi Impenetrable National Park. Архів оригіналу за 24 грудня 2018. Процитовано 9 серпня 2015.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]