Альфред Нобель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Альфред Бернард Нобель
швед. Alfred Nobel
Ім'я при народженні швед. Alfred Bernhard Nobel
Народився 21 жовтня 1833(1833-10-21)
Стокгольм
Помер 10 грудня 1896(1896-12-10) (63 роки)
Санремо
·геморагічний інсульт
Поховання Північний цвинтар (Стокгольм)[1][2]
Країна  Швеція
Національність швед
Місце проживання XVI округ Парижа[3]
Діяльність винахідник
підприємець
філантроп
Галузь хімік, інженер і винахідник
Відомий завдяки Нобелівська премія
винахід динаміту
Вчителі Теофіль-Жюль Пелуз
Знання мов шведська[4][5]
Членство Шведська королівська академія наук
Magnum opus Нобелівська премія і Динаміт
Конфесія атеїзм
Рід Nobel familyd
Батько Еммануель Нобельd[6]
Мати Karolina Andriette Ahlselld[6]
Брати, сестри Нобель Людвіг Емануїлович[7], Роберт Нобельd[7] і Еміль Оскар Нобельd
Автограф
Нагороди

А́льфред Бе́рнард Но́бель (швед. Alfred Bernhard Nobel; 21 жовтня 1833(18331021), Стокгольм — 10 грудня 1896, Санремо, Італія) — шведський хімік, винахідник, підприємець і благодійник.

На його честь названо синтетичний хімічний елемент нобелій (Nobelium) також фізико-технічний інститут у Стокгольмі[8] та Університет у Дніпрі[9].

Біографія[ред. | ред. код]

Альфред Нобель народився в Стокгольмі 21 жовтня 1833 в сім'ї Еммануеля Нобеля-молодшого (1801—1872), винахідника та інженера, і Андріетти Нобель (1805—1889). Він був третім сином, всього в сім'ї було восьмеро дітей. Сім'я була збіднілою, і вижили, крім Альфреда, лише Роберт, Людвіг і Еміль. Через свого батька Альфред Нобель був нащадком шведського вченого Улофа Рудбека (1630—1702), і, в свою чергу, хлопчик цікавився технікою, зокрема вибухівкою, вивчаючи основні її принципи від свого батька в ранньому віці. Інтерес до технологій успадкував від свого батька, випускника Королівського технологічного інституту в Стокгольмі.

Після численних невдач у бізнесі, в 1837 році Еммануель переїхав до Петрограда та став успішним виробником верстатів і вибухових речовин. Він винайшов сучасну фанеру та почав працювати над торпедою. У 1842 році його сім'я переїхала до нього в Санкт-Петербург. Тепер, процвітаючи, його батьки змогли відправити Нобеля до приватних наставників, і хлопчик досяг успіху в навчанні, особливо в галузі хімії і мов, і навчився вільно розмовляти англійською, французькою, німецькою та російською мовами. Упродовж 18 місяців, з 1841 по 1842 рік, Нобель ходив в єдину школу, в якій він, коли-небудь навчався, в Апологічну школу ім. Якова в Стокгольмі.

У 1849 році, після семи років перебування сім'ї Нобелів в Петербурзі, батько за порадою російського хіміка Миколи Зініна відправив сина на навчання на південь, а згодом до Штатів. Навесні наступного року шістнадцятирічний Альфред виїхав із Петербурга. Побував у Данії, Німеччині, Італії, Франції, а згодом й у самих Штатах. У Парижі зустрів Асканіо Собреро, який відкрив у 1847 році нітрогліцерин. Собреро рішуче виступав проти використання нітрогліцерину, оскільки він був непередбачуваним, вибухає при впливі тепла або тиску. Але Нобель зацікавився пошуком способу контролю та використання речовини в якості корисної з погляду торгівлі, оскільки він мав набагато більшу потужність, ніж порох. У 18 років вирушив до Сполучених Штатів на один рік, щоб вивчити хімію. Там працював впродовж короткого періоду часу у винахідника Джона Ерікссона, який розробив під час громадянської війни в США броненосець USS Monitor. У 1857 році Нобель подав свій перший патент, англійський патент на газовий лічильник, в той час як його перший шведський патент, який він отримав в 1863 році, це «способи приготування пороху».

Повернувшись до Росії, Нобель розпочав ведення справ сімейних фабрик, які виконували військові замовлення для російської армії. Подальшому процвітанню компанії Нобеля сприяла Кримська війна (1853—1856), що почалася 1853 року. У 1859 році батько Нобеля залишив свій завод під опіку другого сина, Людвіга, який значно поліпшив бізнес. Нобель і його батьки повернулися до Швеції з Росії, де Нобель присвятив себе вивченню вибухових речовин, і особливо безпечного виробництва та використання нітрогліцерину. У 1863 році Нобель винайшов детонатор.

3 вересня 1864 року в фабриці в Хеленеборге поблизу Стокгольма вибухнув сарай, який використовується для приготування нітрогліцерину. В результаті трагедії загинуло п'ять осіб, в тому числі молодший брат Нобеля Еміль. Вперто і незворушно, не помічаючи більш незначні аварії, Нобель продовжував будувати заводи, зосередившись на поліпшенні стабільності вибухових речовин, які він розробляв. У 1867 році Нобель отримав патент на динаміт — суміш нітрогліцерину зі здібними вбирати його речовинами. Рекламуючи своє відкриття, він проводив публічні демонстрації нового вибухової речовини і читав лекції про те, як воно працює. В результаті до винаходу Нобеля почали проявляти інтерес дедалі більше і більше людей. Динаміт був запатентований в США і Великій Британії і широко використовувався в гірничодобувній промисловості та будівництві транспортних мереж на міжнародному рівні. У 1875 році Нобель винайшов вибухову желатину, більш стабільну і потужну, ніж динаміт, а в 1887 році запатентував балістів, попередник кордіта.

У 1888 році помилково репортерів в газеті опублікували повідомлення про смерть Нобеля, переплутавши його з братом Людвігом, який помер в Каннах. Це зробило на Альфреда серйозний вплив. Коли про нього стали писати «мільйонер на крові», «торговець вибухової смертю», «динамітний король», він вирішив зробити так, щоб не залишитися в пам'яті людства «лиходієм світового масштабу» .

Нобель був обраний членом Шведської королівської академії наук в 1884 році, тим же інститутом, який пізніше відібрав лауреатів на дві Нобелівських премії, а в 1893 році йому присвоєно почесний докторський ступінь в Упсальському університеті.

Від виробництва динаміту, інших вибухових речовин та розробок нафтових полів Баку (Товариство «Бранобель»), у яких він і його брати Людвіг та Роберт грали вагому роль, Альфред Нобель накопичив чималий спадок. За своє життя Нобелю було видано 355 патентів на міжнародному рівні, і після смерті в його бізнесі було створено понад 90 заводів з виробництва озброєнь, попри його віру в пацифізм.

Звинувачений в «державній зраді Франції» за продаж Баллістіти в Італію, Нобель переїхав з Парижа в Сан-Ремо в 1891 році. 10 грудня 1896 Альфред Нобель помер на своїй віллі від крововиливу в мозок у 63 роки. Похований на кладовищі Норра в Стокгольмі. Без відома своєї сім'ї, друзів або колег він залишив велику частину свого багатства в довірчому управлінні, щоб фінансувати нагороди, які стануть відомі як Нобелівські премії.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Хоча Альфред Нобель так ніколи і не був одруженим, це не значить, що він не знав такого почуття, як кохання. Неофіційно мадам Нобель[10] іменують Берту Зуттнер (у дівоцтві — Берту фон Кінскі) — австрійську письменницю та пацифістку, яка мала на талановитого винахідника і мільйонера особливий вплив. Вони познайомилися у 1877 році, коли 34-річна графиня Берта фон Кінскі приїхала за рекомендацією до Парижа і короткий час працювала секретарем хіміка. Однак Берта виходить заміж за барона Артура фон Зуттнера, набагато молодшого за неї, а з Нобелем до кінця його життя листується. Проте лише Берта фон Зуттнер саме та єдина жінка, яка могла стати дружиною знаменитого вченого та благодійника.

Досягнення[ред. | ред. код]

Найвідомішим досягненням А. Нобеля був винахід динаміту, запатентованого 1867 року. Саме виробництво цієї вибухівки стало основою швидкого збагачення підприємця.

Володів понад 90 фабриками в 20 країнах світу, був власником 355 патентів.

Був членом Королівського інституту в Лондоні, Товариства цивільних інженерів у Парижі та Шведської королівської академії наук.

Винаходи[ред. | ред. код]

Динаміт[ред. | ред. код]

Докладніше: Динаміт

Нобель відкрив, що нітрогліцерин у складі інертної субстанції, такої, як діатоміт, стає безпечнішим і зручнішим для використання, і цю суміш в 1867 він запатентував під назвою динаміт.

Динаміт запатентований 1867 року і до середини XX століття використовувався як основна вибухова речовина у гірничій справі. Через високу чутливість до механічних впливів, високої токсичності та вогню вони в 60-х рр. XX ст. частково замінений на безпечніші і менш токсичні порошкоподібні гранульовані вибухові речовини та водовмісні пластичні аміачно-селітряні вибухові речовини.

Динаміти складаються з нітроефіру (нітрогліцерину або динітрогліколю), вміст яких не менше 40 % з різними домішками (деревне борошно[ru], кізельгур тощо) і нітроцелюлози. Розрізняють динаміти: пластичні (гримучі драглі, желатин-динаміти), напівпластичні, порошкоподібні.

Вибухова желатина[ред. | ред. код]

Докладніше: Вибухова желатина

Пізніше він поєднав нітрогліцерин з іншою вибуховою сполукою, колодієм, і отримав прозору драглисту речовину, більш високої вибухової активності, ніж динаміт. Вибухова желатина, як вона була названа, була запатентована в 1876 р. Пізніше були проведені експерименти зі створення подібних комбінацій з нітратом калію, деревною масою та іншими.

Нобелівська премія[ред. | ред. код]

Помилкова публікація в 1888 році некролога Нобеля (газетярі переплутали винахідника з його старшим братом Людвігом, що помер 12 квітня у Каннах) в одній із французьких газет, де засуджувалося винайдення ним динаміту, вважається тією подією, яка підштовхнула Нобеля до рішення залишити після своєї смерті якусь ціннішу спадщину.[8]

27 листопада 1895 р. підписав заповіт, згідно з яким усе своє майно розміром близько 31,5 млн шведських крон призначив на фінансування міжнародної премії. Згідно з його волею, щорічний прибуток від спадщини має ділитися на 5 рівних частин між особами, які попереднього року найбільше прислужилися людству в галузях фізики, хімії, фізіології або медицини, літератури і особливі досягнення перед людством у справі миру (Нобелівська премія).

Згідно з інструкціями Нобеля, відповідальним за присудження премії миру став Норвезький Нобелівський комітет, членів якого було призначено у квітні 1897 року після набуття чинності заповіту. Через деякий час у цьому ж році були визначені організації, що присуджують і решту премій. 7 червня Каролінський Інститут став відповідальним за присудження премії в галузі фізіології або медицини; 9 червня Шведська академія отримала право присуджувати премію з літератури; 11 червня Шведська королівська академія наук стала відповідальною за присудження премій з фізики та хімії. 29 червня 1900 року було засновано Фундацію Нобеля для керування фінансами й організації вручення Нобелівських премій. У Фундації Нобеля були досягнуті домовленості про базові принципи вручення премій, і у 1900 році розроблений статут фонду був затверджений королем Оскаром II. У 1905 році Шведсько-норвезька унія була розірвана. З цього часу Норвезький Нобелівський комітет відповідає за присудження Нобелівської премії миру, а шведські організації є відповідальними за решту премій.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

У містах Житомир та Кривий Ріг є вулиця Нобелівська.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://web.archive.org/web/20200612034806/http://www.svenskagravar.se/gravsatt/45613868Svenskagravar.se.
  2. Sten nr 66 – Alfred NobelNorra begravningsplatsen.se.
  3. https://www.nobelprize.org/alfred-nobel/alfred-nobels-house-in-paris
  4. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  5. CONOR.Sl
  6. а б Jakob och Johannes kyrkoarkiv, Födelse- och dopböcker, SE/SSA/0008/C I a/21 (1828-1844), bildid: C0054707_00124 — С. 174.
  7. а б Alfred B Nobel — 1917.
  8. а б Кафедра фізхімії РГУ: НОБЕЛЬ (Nobel), Альфред Бернхард. Архів оригіналу за 30 березня 2013. Процитовано 29 вересня 2011. 
  9. Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля. Архів оригіналу за 5 грудня 2018. Процитовано 15 вересня 2016. 
  10. У 2014 вийшла кінострічка «Мадам Нобель» про життя Берти фон Кінскі та її стосунки з Альфредом Нобелем і Артуром фон Зуттнером

Див. також[ред. | ред. код]

  • 6032 Нобель — астероїд, який було названо на честь винахідника.

Посилання[ред. | ред. код]