Амбіорікс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Амбіорікс
Народився
Галлія
Помер 53 до н. е.
Галлія
Діяльність військовослужбовець
Учасник Галльська війна
Титул король
Посада король

Амбіорікс (Ambiorix) — співправитель племені ебуронів, який прославився своїм опором римському полководцеві Юлію Цезарю. Цезар сам увічнив ім'я варвара в своїх «Записках про галльську війну». У XIX столітті Амбіорікс став національним героєм Бельгії.

У 57 році до н. е. Юлій Цезар захопив Галлію, а також територію сучасних Бельгії і Нідерландів (до річки Рейн). У цих місцях жило кілька племен що ворогували між собою. Правителями ебуронів були Амбіорікс і Катуволк. У 54 році до н. е. військам Цезаря було потрібно більше провіанту і місцевим племенам довелося віддати частину свого, в той рік убогого врожаю. Це викликало невдоволення ебуронів, і Цезар наказав поставити табір біля поселень варварів, щоб стежити за доставкою провіанту.

Це призвело до повстання ебуронів. Проте, усвідомивши можливості супротивника, лідери ебуронів пішли на хитрість. Вони переконали римських воєначальників у своїй лояльності і попередили про нібито підготовлюваний напад германців через Рейн. Римляни вирішили перегрупуватися, щоб зустріти ворога. У цьому поході ебурони застигли римські війська зненацька і вирізали один легіон і п'ять когорт — близько шести тисяч воїнів.

Помста Цезаря була жахливою. Близько 50 тисяч римських солдатів і залучені на їхній бік сусідні варварські племена розоряли місцевість, після чого плем'я ебуронів зникло назавжди. Вважається, що сам Амбіорікс зі своїми наближеними зміг вижити і зник за Рейном.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lutz D. Schmadel. Dictionary of Minor Planet Names. — 5-th Edition. — Berlin, Heidelberg : Springer-Verlag, 2003. — 992 (XVI) с. — ISBN 3-540-00238-3.

Посилання[ред. | ред. код]