Луцилла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Аннія Луціла)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцилла
лат. Annia Aurelia Galeria Lucilla
Народився 7 березня 150
Рим, Римська імперія
Помер 182
Капрі, Провінція Неаполь, Кампанія, Італія
Країна Стародавній Рим
Діяльність правителька
Знання мов латина
Рід Антоніни
Батько Марк Аврелій
Мати Фаустіна Молодша
Брати, сестри Коммод, Аннія Аврелія Галерія Фаустіна, Вібія Аврелія Сабінаd, Аннія Аврелія Фаділла, Аннія Корніфіція Фаустина Молодшаd, Марк Анній Вер Цезарd, Titus Aurelius Fulvus Antoninusd і Domitia Faustinad
У шлюбі з Луцій Вер і Тиберій Клавдій Помпеян
Діти Aurelia Lucillad, Lucilla Plautiad, Lucius Aurelius Verusd, Lucius Clodius Pompeianusd і Луцій Аврелій Коммод Помпеян

Аннія Аврелія Галерія Луцилла (лат. Annia Aurelia Galeria Lucilla; 150182) — дочка римського імператора Марка Аврелія та дружина його співправителя, імператора Луція Вера.

Біографія[ред. | ред. код]

Походила з династії Авреліїв Антонінів. Донька Марка Аврелія, імператора у 161—180 роках, та Аннії Галерії Фаустіни Молодшої. Народилась у Римі 7 березня 150 року.

У 164 батько одружив її із своїм співправителем Луцієм Аврелієм Вером. Весілля відбулося в місті Ефес у Малій Азії з огляду на те, що Вер формально очолював римські війська у війні з Парфією. Разом з цим Луцилла отримала титул Августи. У цьому шлюбі вона народила, за одними даними, лише доньку, за іншими — трьох дітей. Після укладання миру в 166 році Луцилла разом із чоловіком повертається до Риму. Втім, вже у 168 році супроводжувала Луція Вера на війну з германськими племенами маркоманів та квадів. Під час цього походу чоловік Луцилли загинув. В цьому ж році, незважаючи на супротив з боку самої Луцилли та її матері, Марк Аврелій одружив її з одним зі своїх найталановитіших військовиків — Клавдієм Помпеяні. В цьому шлюбі Луцилла народила сина.

Луцилла

Після смерті свого батька у 180 році Аннія Луцилла зберегла усі свої привілеї та звання, навіть при своєму братові імператорі Коммоді. Втім, незабаром той одружився з Криспіною, яка поступово відтіснила Луциллу на задній план. Ображена цим Аннія Луцилла влаштувала змову проти імператора. Для цього привернула на свій бік родича Марка Уммідія Квадрата Анніана та Помпеяна, які погодилися вбити Коммода. Але змова не вдалася — усі змовники загинули, а Луциллу було заслано на острів Капрі, після чого за наказом Коммода Луцилла було вбито.

Родина[ред. | ред. код]

Перший чоловік: Луцій Вер — імператор у 161—169 роках

Діти:

  • Аврелія Луцилла
  • Луцій Вер
  • Плавція

Другий чоловік — Тиберій Клавдій Помпеян

Діти:

Джерела[ред. | ред. код]

  • Hildegard Temporini-Gräfin Vitzthum (Hrsg.): Die Kaiserinnen Roms. Von Livia bis Theodora. C. H. Beck, München 2002, ISBN 3-406-49513-3, стор. 239—244, 257—260.