Арат із Сол

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Арат із Сол
Народився 315 до н. е.[1][2]
Soli[d], Мерсін, Туреччина
Помер 240 до н. е.
Діяльність поет, астроном, письменник
Вчителі Тімон Фліунтський і Menecrates of Ephesusd
Знання мов давньогрецька[3]
Magnum opus Phaenomenad
Брати, сестри Athenodorus of Solid

Арат із Сол (грец. Ἄρατος ὁ Σολεύς; бл. 315 до н. е. — 240 до н. е.) — давньогрецький дидактичний поет і астроном.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Phaenomena

Народився в Кілікії, близько 276 до н. е. був запрошений до двору македонського правителя Антигона II Гоната, помер у Македонії.

Арату належать астрономічна поема «Явища» (грец. φαινόμενα) в 732 віршах і поема «Ознаки погоди» (грец. διοσημεία) в 422 віршах.

«Явища» Арата засновані на прозовому творі Евдокса Кнідського. У вступній частині поеми описана геоцентрична система світу з нерухомою Землею і сферичним небозводом, що обертається навколо неї, перераховані основні небесні круги, описано рух Сонця по екліптиці серед знаків зодіаку. Далі перераховуються сузір'я, які можливо спостерігати з широти Кніда, і порядок їх обертань.

Арат не був астрономом-спостерігачем, тому його поема містить ряд помилок, що виникли при недостатньо уважному перетлумачення прози Евдокса. Поема написана на гомерівському діалекті і може розглядатися як зразок витонченого елліністичного стилю. Вона справила величезний вплив на подальшу літературну традицію.

«Ознаки погоди» засновані почасти на «Метеорологіці» Аристотеля, почасти — на творі Теофраста, почасти — на «Працях і днях» Гесіода.

Тексти і переклади[ред. | ред. код]

  • Арат. Явления. / Пер. и комм. А. А. Россиуса. // Небо, наука, поэзия. М.: Изд-во МГУ, 1992. С. 25-61 и комм. на с. 119—189.
  • Арат. Явления. / Пер., вступ. ст. и комм. К. А. Богданова. (Серия «Античная библиотека». Раздел «Античная литература»). СПб., Алетейя, 2000. 256 стр.
  • Переклад в серії «Loeb Classical Library»: онлайн
  • В серії «Collection Budé»: Aratos. Phénomènes. Texte établi, traduit et commenté par J. Martin. 2e tirage 2002. CLXXXVII, 772 p. ISBN 978-2-251-00470-9

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Biblioteca Europea di Informazione e Cultura — 2004.
  2. http://digitale.beic.it/primo_library/libweb/action/display.do?doc=39bei_digitool4781067&vid=beic
  3. CONOR.Sl
  4. База даних малих космічних тіл JPL: Арат із Сол (англ.) .

Посилання[ред. | ред. код]