Арсіноя IV

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Арсіноя IV
Народився 68 до н. е.
Александрія
Помер 41 до н. е.
Ефес, Сельчук, Ізмір (іл), Туреччина
Поховання Ефес
Країна Елліністичний Єгипет
Діяльність правляча королева
Титул Фараон
Посада монарх
Рід Птолемеї
Батько Птолемей XII
Мати невідомо
Брати, сестри Клеопатра Тріфаїнаd, Береніка IV, Клеопатра VII, Птолемей XIII і Птолемей XIV

Арсіноя IV (грец. Ἀρσινόη, між 68 до н. е. та 65 до н. е. — 41 до н. е.) — цариця та співволодарка Єгипту у 48–47 роках до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походила з династії Птолемеїв. Донька Птолемея XII, царя Єгипту, та Клеопатри VI. Після смерті батька у 51 році до н. е. підтримувала свого брата царя Птолемея XIII, який став боротися за владу з іншою сестрою Клеопатрою VII. У 48 році до н. е. після повалення останнього, Арсіноя вийшла заміж за Птолемея й стала царицею. Того ж року після прибуття до Єгипту Гая Юлія Цезаря втекла до армії Ахілла, яка взяла в облогу столицю Єгипту.

Вона була весь час в армії, разом із своїм чоловіком-царем. Після поразки єгиптян 47 року до н. е. у битві в дельті Нілу. Її чоловік загинув, а Арсіноя потрапила у полон. Арсіною відправили до Риму, де вона у 46 році до н. е. пройшла у тріумфі Цезаря. Останній пощадив й відправив до храму Артеміди в Ефесі.

У 41 до н. е. за намовою Клеопатри VII Арсіною (вважалася можливою претенденткою на трон) було вбито по наказу триумвіра Марка Антонія. Поховано в Ефесі.

Родина[ред. | ред. код]

Чоловік — Птолемей XIII

дітей не було

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Günther Hölbl: Geschichte des Ptolemäerreiches. Politik, Ideologie und religiöse Kultur von Alexander dem Grossen bis zur römischen Eroberung. Wissenschaftliche Buchgesellschaft, Darmstadt 1994, ISBN 3-534-10422-6, S. 204; 210–212; 216.

Посилання[ред. | ред. код]