Артюр Грюмьо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Артюр Грюмьо
фр. Arthur Grumiaux
Основна інформація
Дата народження 21 березня 1921(1921-03-21)[1][2][…]
Місце народження Villers-Perwind, Ле Бон Вілер, Arrondissement of Charleroid, Ено, Бельгія
Дата смерті 16 жовтня 1986(1986-10-16)[1][2][…] (65 років)
Місце смерті Брюссель, Бельгія
Поховання Maredsous Abbeyd
Громадянство Бельгія
Професії піаніст, музичний педагог, викладач університету
Освіта Королівська консерваторія в Брюсселі
Вчителі Alfred Duboisd і Джордже Енеску
Інструменти фортепіано і скрипка
Жанри класична музика
Заклад Королівська консерваторія в Брюсселі
CMNS: Файли у Вікісховищі

Артюр Грюмьо (фр. Arthur Grumiaux; 19211986) — бельгійський скрипаль і музичний педагог.

Біографія і творчість[ред. | ред. код]

Артур Грюмьо був одним з останніх значних представників франко-бельгійської школи скрипки. Виходець з робітничої родини, він отримав свої перші уроки гри на фортепіано та скрипці від свого дідуся у віці чотирьох років. У шість років він відвідав консерваторію Шарлеруа і виграв перші призи для скрипки і фортепіано у віці одинадцяти років. Потім він навчався в Брюссельській консерваторії в майстер-класі учня Ізаї Ежена Альфреда Дюбуа. У 1936 році він завершив навчання у Джордже Енеску в Парижі.

У 1939 році він отримав премію імені В'єтана і Прюм. Під час Другої світової війни він перервав свою сольну кар'єру і присвятив себе головним чином камерній музиці. Після закінчення війни почалося його сходження в Західній Європі, в 1951 році він подорожував по США. У 1949 році він змінив свого вчителя Дюбуа в Брюссельській консерваторії. Будучи учителем гри на скрипці, він приділяв особливу увагу формулюванню і якості звуку в грі своїх учнів. Він очікував від своїх учнів найвищого рівня техніки і працював з ними, щоб знайти найкраще можливе рішення для індивідуального стилю кожного учня.

Його музичне партнерство з румунською піаністкою Кларою Гаскіл було для Грюмьо однією з найбільших удач у його житті; подальші еталонні записи камерних музичних творів були зроблені у співпраці з піаністом Дінор Варсі та піаністами Полом Кросслі і Дьордь Шебеком.

Його репертуар включав в себе всі основні концерти класичної скрипкової музики, а також концерти класичного модернізму. Він зробив безліч записів під лейблом Philips. Повні сонати Бетховена і Моцарта з Кларою Хаскіл є легендарними, так само як сонати і партити для скрипки соло Баха і записи концерту Бетховена з різними оркестрами, концертів Моцарта і Берг-Віолінконцерта. У тріо Грюмьо (Артур Грюмьо, Жорж Янзер, Єва Чако) він зіграв всі тріо Бетховена і Моцарта.

Технічним унікумом є запис сонати для скрипки і фортепіано Моцарта, в 1959 році він грав на обох інструментах в процесі відтворення.

Грюмьо володів «Тицианом» Антоніо Страдіварі, але в основному виступав на своїй Гварнері.

Навчався в консерваторіях Шарлеруа і Брюсселя, брав приватні уроки у Джордже Енеску в Парижі. Перший концерт дав у Брюссельському Палаці мистецтв з оркестром під керуванням Шарля Мюнша (1939). В репертуарі Грюмьо були твори Генделя, Й. С. Баха, Й. Гайдна, Моцарта, Бетховена, Мендельсона, Роберта Шумана, Шуберта, Мусоргського, Чайковського, Брамса, А.Берга, Бартока, Стравинського. Виступав і записував диски з піаністами Кларою Хаскіл, Клаудіо Аррау, Джералд Муром, клавесиністки Крістіаной Жакот, диригентами Коліном Девісом, Бернардом Гайтінком, Реймондом Леппард і ін. Артюр Грюмьо був музичний педагог великого скрипаля Ієгуді Менухіна.

Визнання[ред. | ред. код]

У 1972 отримав титул барона.

Примітки[ред. | ред. код]