Атритор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Принцип роботи атритора
Атритор виробництва Union Process, Inc.[1]

Атри́тор (англ. attritor) — пристрій для механічного подрібнення, змішування і агломерації декількох різнорідних матеріалів.

Конструкція[ред. | ред. код]

Конструктивно атритор має вигляд вертикального нерухомого бункера, в середині якого розташована вертикальна лопатева мішалка. У бункер завантажено кульки з твердих матеріалів (сталі, твердих сплавів, кераміки тощо).

Принцип роботи[ред. | ред. код]

Гребні лопаті мішалки при обертанні змушують циркулювати розмельні кулі по всьому об'єму атритора. Частота обертання становить 75…450 об/хв при діаметрі кульок 3…9 мм і 400…1800 об/хв при діаметрі кульок 1…3 мм[1]. Завдяки стиральній і ударній дії кульок матеріал, що подається в барабан інтенсивно перетирається. Подрібнення здійснюють у рідкому середовищі або захисній атмосфері.

Подрібнений порошок відсмоктується з атритора через сепаратор, який повертає великі частки на домелювання, осаджується з пилоповітряної суміші в циклоні і збирається в бункері, звідки вивантажується через шлюзовий затвор безперервно або періодично. Запилене повітря по системі трубопроводів вентилятором повертається у бункер.

Використання[ред. | ред. код]

Перевага атритора — висока рівномірність розподілу часток порошку за розмірами.

Атритори використовують для утворення сумішей порошків і виробництва дисперсних і ультрадисперсних порошкових сумішей із пластичних і крихких матеріалів а також, при механічному легуванні.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Robert E. Schilling , M. Yang Attritor grinding mills and new developments [Архівовано 7 вересня 2012 у Wayback Machine.] UNION PROCESS INC. Akron, Ohio, 2000 — 11 p. (англ.)

Джерела[ред. | ред. код]