Багазій Володимир Пантелеймонович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володимир Пантелеймонович Багазій
Народився 1902
Рябіївка, Волочиський район, Україна
Помер після червня 1942
Бабин Яр, Київ, Райхскомісаріат Україна
·розстріл
Громадянство  УНРСРСР СРСР
Національність українець
Діяльність політик
Заклад КНУ імені Тараса Шевченка
Посада голова (бургомістр) Київської міської управи (29.10.1941 — 19.02.1942)
Попередник Олександр Оглоблин
Наступник Леонтій Форостівський
Партія ОУН

Багазі́́й Володи́мир Пантелеймо́нович (нар. 1902(1902), с. Рябіївка, тепер Волочиський район — після червня 1942, Бабин Яр, Київ, Райхскомісаріат Україна[1]) — український політичний діяч, член ОУН, голова (бургомістр) Київської міської управи (29 жовтня 1941 р. — 19 лютого 1942 р.[1][2]).

Відповідно до українського законодавства може бути зарахований до борців за незалежність України у ХХ сторіччі.[3]

Життєпис[ред. | ред. код]

За фахом учитель. До війни працював у школі викладачем математики, був аспірантом Київського державного університету.

Належав до ОУН, під проводом Голови ПУН полковника А.Мельника.

Після того, як у 1941 році німці зайняли Київ, співпрацював з Українською національною радою, яку очолив Микола Величківський[4].

У вересні-жовтні 1941 року був заступником голови (бургомістра) Київської міської управи Олександра Оглоблина, а після відставки останнього сам займав цю посаду (жовтень 1941 — лютий 1942). З початку німецької окупації сприяв налагодженню адміністративного апарату Києва. За його участю формувалися департаменти муніципалітету, був створений Український червоний хрест, функціонувала Українська Національна Рада в Києві — представницький орган, що репрезентував українців в органах окупаційної влади.[джерело?] На керівні посади у Київську міську управу Володимир Багазій намагався призначати національно-свідомі кадри, головне — з ОУН. Прагнув усунути від керівництва містом окупаційну військову адміністрацію. Підтримував національно орієнтованих публіцистів (Івана Рогача, Олену Телігу та ін.)[джерело?].

Загибель[ред. | ред. код]

За свою націоналістичну діяльність та саботаж розпоряджень окупаційної влади заарештований німецькою службою безпеки. Проти Багазія свідчив його заступник Всеволод Волканович, якого за це було звільнено з ув'язнення та відновлено на посаді заступника міського голови (завідував житловим фондом, згодом емігрував[5]).

Розстріляний у 1942 року в Бабиному Яру разом з іншими діячами українського визвольного руху (точна дата невідома, але не раніше червня 1942 року[2]).

Словесний портрет залишив відомий український письменник та діяч національно-визвольного руху Улас Самчук:

Бувший радянський народний учитель. Високого росту, худий, трохи похилений наперед, прямий з малою горбинкою ніс, звучний, отвертий і рішучий голос, недбалі енергійні рухи. Учитель. У нас всі учителі… Пан Б. не звичайний учитель. Учителем він був лише тому, що так трапилося. Його призначення в політиці, в уряді, в адміністрації. Він горить іншими вогнями, ніж звичайний учитель. … Погляд його на емігрантів, які повернулись… Ну… Всі вони гарні люди, але більше фантасти, ніж практики. Необхідна ініціатива, необхідний конкретний і чисто практичний підхід до всіх справ. І тут ми погоджуємось[6]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б 1942 РОКІВ (ФОТО) - ВОЛОДИМИР БАГАЗІЙ І КИЇВ 1941 - Новини - Новини -…. archive.is. 2 липня 2013. Архів оригіналу за 2 липня 2013. Процитовано 21 вересня 2021.
  2. а б Кучерук О. Володимир Багазій і Київ 1941–1942 років // Сайт Організації Українських націоналістів. — 2011.
  3. Про правовий статус та вшанування пам'яті борців за незалежність України у XX столітті. Офіційний вебпортал парламенту України (укр.). Процитовано 1 травня 2022.
  4. «Час». Вип. № 37 (4042), 11 вересня 2003. Архів оригіналу за 20 липня 2006. Процитовано 1 грудня 2006.
  5. Архівована копія. Архів оригіналу за 21 листопада 2008. Процитовано 31 жовтня 2008.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  6. Радчик Р. В. Публіцистика Уласа Самчука в контексті українського державотворення. — Сайт ін-ту журналістики КДУ/

Посилання[ред. | ред. код]