Багапш Сергій Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сергій Васильович Багапш
абх. Сергеи Василий-иԥа Багаԥшь
Сергій Васильович Багапш
Сергій Васильович Багапш
2-ий Президент Абхазії
12 лютого 2005 — 29 травня 2011
Попередник Владислав Ардзінба
Наступник Олександр Анкваб
4-ий Прем'єр-міністр Абхазії
29 квітня 1997 — 1 грудня 1999
Президент Владислав Ардзінба
Попередник Генадій Гагулія
Наступник В'ячеслав Цугба
Народився 4 березня 1949(1949-03-04)
Сухумі, Грузинська РСР, СРСР
Помер 29 травня 2011(2011-05-29) (62 роки)
Москва, Росія[1]
Похований Jgerdad
Відомий як політик
Країна СРСР, Республіка Абхазія і Грузія
Національність Абхаз
Alma mater Georgian State University of Subtropical Agricultured
Політична партія Єдина Абхазія
Нагороди
Орден Мужності орден Дружби народів Орден «За заслуги» (ПМР) Орден Суворова (ПМР) Герой Абхазії Орден «Честь і слава» (Абхазія) Орден Пошани (Південна Осетія) Орден Дружби (Південна Осетія)
Підпис

Сергій Васильович Багапш (абх. Сергеи Уасыл-иҧа Багаҧшь; *4 березня 1949, Сухумі — 29 травня 2011, Москва) — колишній президент самопроголошеної Республіки Абхазія.

Біографія[ред. | ред. код]

Після закінчення Грузинського сільськогосподарського інституту у 1972 р. працював начальником агровідділу місцевого радгоспу. Після служби у лавах Радянської армії перейшов на комсомольську роботу і у 1980 р. його було обрано першим секретарем Абхазького обкому Комсомолу Грузії. У 1982 р. був призначений першим секретарем райкома Компартії Грузії.

Після початку протистояння між грузинами та абхазами керував збройними об'єднаннями абхазів, був поранений. У 1992 р. призначений першим заступником прем'єр-міністра самопроголошеної республіки Абхазія. Під час наступної грузино-абхазької війни знову був керівником збройних загонів повстанців, брав участь у штурмі Сухумі.

У 1997 р. призначений перем'єр-міністром самопроголошеної республіки. У цей час також продовжувалися зіткнення з грузинськими військами. Спостерігалося деяке покращення економічного стану та зниження рівня злочинності. Після відставки уряду у 1999 р. продовжив працювати у державній компанії «Чорноморенерго».

У 2003 р. став ініціатором створення громадсько-політичного руху «Єдина Абхазія», який пізніше висунув його кандидатуру на президентських виборах 2004 року. Після першого туру, Багапш і його опонент Рауль Хаджимба проголосили себе переможцями виборів. Це призвело до повномаштабної політичної кризи. Коли Верховний суд Абхазії не зміг прийняти однозначного рішення з цього питання з'явилася можливість громадянської війни. За посередництва Росії Хаджимба погодився стати віце-президентом з повноваженнями у галузі оборони, міжнародних відносин та держбезпеки. За результами другого туру 12 січня 2005 р. обидва були затверджені на своїх посадах. У серпні 2008 р. Грузія звинуватила Сергія Багапша у злочинах під час російсько-грузинської війни 2008 року і порушила кримінальну справу проти нього та президента самопроголошеної Республіки Південна Осетія Едуарда Кокойти.

29 травня 2011 року Сергій Багапш помер від ускладнень під час спроби лікування раку легенів в московській клінічній лікарні № 83 Федерального медико-біологічно агентства унаслідок зупинки серця. До цього три дні перебував у клінічній комі після операції на правій легені.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]