Багатоцільовий модуль постачання

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Багатоцільовий модуль постачання

Багатоцільовий модуль постачання «Леонардо» у вантажному відсіку шатла Діскавері STS-102
Технічні характеристики
З'єднання стикувальних вузлів
CMNS: Багатоцільовий модуль постачання у Вікісховищі

Багатоцільовий модуль матеріально-технічного постачання (ММС) (англ. Multi-Purpose Logistics Module — MPLM) — три герметичні модулі, що перевозяться по одному, у вантажному відсіку шатлів. Призначені для транспортування вантажів на орбіту, до Міжнародної космічної станції, і назад, із відпрацьованими матеріалами, на Землю.

Модулі побудувало та надало НАСА Італійське космічне агентство (ІКА). Входять до американського сегменту МКС і є власністю США. Кожен із трьох вантажних модулів має власну назву, яку обрала італійська сторона, на честь відомих та талановитих італійців епохи Відродження: «Леонардо», «Рафаель» та «Донателло»[1]. Офіційно оголошено, що модулі названо на честь великих італійських діячів Епохи Відродження. Але, оскільки назви модулів збігаються з іменами трьох із чотирьох черепашок-ніндзя, то NASA MPLM Group розробила відповідну емблему програми модулів — черепашка-ніндзя в космічному скафандрі. Оскільки авторські права на зображення черепашок належать студії Mirage Studios, НАСА, в обмін на право використовувати логотип, довелося передати авторські права на логотип студії.

Будова та призначення[ред. | ред. код]

Юрій Гідзенко на тлі обладнання, розміщеного в ММС (фото 21 березня 2001 року)
Модуль ММС «Леонардо» готують до польоту на шатлі STS-121 (фото 4 травня 2006 року)
Модуль ММС — «Рафаель», зістикований з МКС, за маніпулятором Канадарм2, під час експедиції STS-114
(фото 3 серпня 2005 року)

Кожен модуль ММС складається з герметичного корпуса у формі рівностороннього циліндра, зовні якого розміщено елементи мікрометеоритного захисту, системи стикування та терморегулювання. У модулі підтримується нормальний атмосферний тиск. Він може доставити на орбіту до 10 тонн вантажу. Розрахований на 25 польотів упродовж 10 років. Герметичний корпус модуля виготовлено з алюмінію, він має такі основні характеристики:[2]

  • Загальна довжина — 6,4 м
  • Довжина циліндричної частини — 4,8 м
  • Зовнішній діаметр — 4,57 м
  • Внутрішній діаметр — ~4,2 м
  • Товщина стінок — 3 мм.
  • Маса модуля (без вантажу) — 4 760 кг
  • Маса модуля з вантажем — 14 061 кг
  • Внутрішній об'єм (житловий) — 30,1 м3

Характеристики трьох модулів ідентичні, з одним винятком: модуль «Донателло» відрізняється від двох своїх побратимів тим, що здатний містити обладнання, яке потребує електроживлення. Від старту із Землі до стикування з МКС у ньому безперервно подається електрика до необхідного обладнання. Модуль «Донателло» в космос не літав; згідно з планами НАСА, він мав вирушити в космос навесні 2009 року, у складі експедиції Атлантіс STS-128. Однак, у політ вирушив модуль «Леонардо», і в складі експедиції Діскавері STS-128 .

Після прильоту модуль вилучають із шатла і стикують із модулем «Юніті». Після цього ММС тимчасово стає частиною станції і може використовуватися як населений відсік для двох осіб. Після перенесення привезеного обладнання та вантажів та завантаження відходів зі станції контейнер знову переносять у вантажний відсік шатла та відправляють на Землю.

Логотип програми[ред. | ред. код]

Оскільки назви модулів збігаються з іменами трьох із чотирьох персонажів черепашок-ніндзя, то NASA MPLM Group розробила відповідну емблему програми модулів — черепашка-ніндзя в космічному скафандрі. Судячи з червоної пов'язки, це Рафаель. Оскільки авторські права на зображення черепашок належать студії Mirage Studios, НАСА, в обмін на право використовувати логотип, довелося передати авторські права на логотип студії[3].

Події[ред. | ред. код]

Спочатку модуль постачання розробляла компанія Боїнг для американської космічної станції «Фрідом[en]». Потім проєкт передали Італійському космічному агентству (ІКА), яке мало великий досвід створення герметичних модулів шатлівської станції-лабораторії «Спейслеб» та європейського модуля МКС «Коламбус», а також створила для американського сегменту МКС модулі «Гармоні», «Транквіліті», «Купол».

З ІКА у грудні 1991 року підписано контракт на постачання трьох модулів, які отримали назву «Малий герметичний модуль постачання» (англ. Mini Pressurized Logistics Module - MPLM). Згідно з цим контрактом, ІКА, в обмін на будівництво MPLM, отримував від НАСА доступ до відсотка розподілу ресурсів і робочого часу на МКС для проведення наукових досліджень. 1993 року, після перегляду планів будівництва МКС, довжину модулів подвоєно, а назву змінено з «малий герметичний» на «багатоцільовий», при цьому абревіатура залишилася колишньою (англ. Multi-Purpose Logistics Module - MPLM).

Розробку модулів доручили італійській компанії Alenia Aeronautica (колишня Alenia Spazio). Технічний контроль за роботою від 1994 веде Центр космічних польотів імені Маршалла (англ. Marshall Space Flight Center). Перший модуль виготовляли близько двох років — від квітня 1996 року до липня 1998 року. Витрати італійської сторони склали 150 млн. доларів США. 2 серпня 1998 року перший модуль «Леонардо» доставлено з Італії на мис Канаверал і 8 березня 2001 року він стартував до МКС у вантажному відсіку шатла Діскавері STS-102.

Експедиція Шаттл Дата запуску ММС
5A.1 STS-102 Діскавері 8 березня 2001 Леонардо
6A STS-100 Індевор 19 квітня 2001 Рафаель
7A.1 STS-105 Діскавері 10 серпня 2001 Леонардо
UF-1 STS-108 Індевор 5 грудня 2001 Рафаель
UF-2 STS-111 Індевор 5 червня 2002 Леонардо
LF 1 STS-114 Діскавері 26 липня 2005 Рафаель
ULF 1.1 STS-121 Діскавері 4 липня 2006 Леонардо
ULF 2 STS-126 Індевор 15 листопада 2008 Леонардо
17A STS-128 Діскавері 29 серпня 2009 Леонардо
19A STS-131 Діскавері 5 квітня 2010 Леонардо
ULF 5 STS-133 Діскавері 24 лютого 2011 Леонардо
ULF 7 STS-135 Атлантіс 28 червня 2011 Рафаель

Герметичний багатофункціональний модуль[ред. | ред. код]

Один із багатоцільових модулів постачання — «Леонардо» — модифіковано, його використовують як довготривалий герметичний багатофункціональний модуль (англ. Permanent Logistics Module, Pressurized Multipurpose Module). Запуск відбувся в лютому 2011 року на STS-133.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Багатоцільовий модуль постачання Архівна копія на сайті Wayback Machine., НАСА (англ.)
  2. Постійний багатоцільовий модуль «Леонардо» (російською) . Архів оригіналу за 9 травня 2012. Процитовано 25 липня 2011.
  3. Multi-Purpose Logistics Module Office. NASA MSFC. Архів оригіналу за 14 березня 2012. Процитовано 20 червня 2008.