Барбара Бранденбурзька

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Барбара Бранденбурзька
нім. Barbara von Brandenburg
Нині на посаді
Народився 30 травня 1464
Ансбах, Франконський округ, Священна Римська імперія[1]
Помер 4 вересня 1515 (51 рік)
Ансбах, Франконський округ, Священна Римська імперія[1]
Похований Гайльсброннський монастирd
Відомий як король
Країна Священна Римська імперія і Угорське королівство
Батько Альбрехт III Ахілл
Мати Анна Саксонська
У шлюбі з Владислав II Ягелончик, Henry XI of Głogówd і Henry XI of Głogówd

Барбара Бранденбурзька (нім. Barbara von Brandenburg; 30 травня 1464(14640530), Ансбах4 вересня 1515, Ансбах) — королева Чехії та Угорщини.

Біографія[ред. | ред. код]

Барбара була донькою бранденбурзького курфюрста Альбрехта III Ахілла від другого шлюбу з Анною Саксонською. 11 жовтня 1472 року у віці 8 років Барбара була видана заміж у Берліні за Генріха XI Глогувського, який був старший за неї на 30 років. Через чотири роки Генріх помер, дітей у пари не було.

У тому ж році Барбара вийшла заміж вдруге, за чеського короля Владислава II. Шлюб за дорученням відбувся у Франкфурті, Владислав розраховував за допомогою цього шлюбу отримати Глогувське князівство. Однак цього не вийшло, і Владислав, втративши інтерес до шлюбу, став будувати нові плани щодо одруження.

25 квітня 1492 року Барбара звільнила Владислава від усіх зобов'язань щодо шлюбу і написала до Риму проханням про розлучення. Владислав, відчуваючи себе вільним, одружився з Беатрисою Арагонською (вдовою угорського короля Матвія Корвіна), а Барбара хотіла вийти заміж за якогось Конрада фон Хейдека. Однак брати Барбари, не бажаючи допустити цього шлюбу, відвезли її до Плассенбурга, де вона і провела багато років в ув'язненні.

У 1493 році римський Папа призначив комісію для розслідування обставин другого одруження Владислава. 7 квітня 1500 року Папа Александр VI оголосив шлюб Владислава і Беатриси незаконним.

Похована в Хайльсброннськом монастирі під Ансбахом.

Генеалогія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]