Баррі Брукс Лонґ'єр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Баррі Лонґ'єр
англ. Barry Brookes Longyear
Ім'я при народженні англ. Barry Brookes Longyear
Псевдонім Марк Рінгдал (Mark Ringdahl)
Фредерик Лонгберд (Frederick Longbeard)
Народився 12 травня, 1942
Гаррісбург, Пенсільванія
Громадянство США США
Діяльність письменник-фантаст
Мова творів англійська
Роки активності 19781980-і, з 1987
Напрямок наукова фантастика
Жанр Наукова фантастика
Magnum opus Ворог мій
Премії Неб'юла, Г'юго (премія), Локус (премія)
Сайт: Офіційний сайт

CMNS: Баррі Брукс Лонґ'єр у Вікісховищі

Баррі Брукс Лонґ'єр (англ. Barry Brookes Longyear, 12 травня, 1942, Гаррісбург, штат Пенсільванія) — американський письменник-фантаст.

Біографія[ред. | ред. код]

Баррі Лонґ'єр народився 12 травня 1942 року у Гаррісберзі, штат Пенсільванія. У 1960 році Баррі Лонґ'єр закінчив Військову Академію у Стаунтоні, штат Вірджинія. Згодом навчався в школі мистецтв у Піттсбурзі, але навчання тривало не довго. У 1962-му Лонґ'єр пішов до армії. Проходив службу у складі 30-ї артилерійської бригади на Окинаві, на HAWK і пусковій ракетній техніці. Потім служив у складі 6-го ракетного батальйону повітряної бази у Кі-Вест у Флориді. У 1965-му — залишає службу і вступає до університету Вейна, що у Детройті. Під час навчання знайомиться зі своєю майбутньою дружиною Регіною Бедсан (Regina Bedsun). Залишає університет після двох років навчання. Молодята переїжджають з місця на місце (Детройт, Гаррісберг, Філадельфія). Працював у виробничих корпораціях (з 1967 по 1968 роки, Детройт, штат Мічиган), поки не потрапив у видавничу індустрію. Разом із дружиною керував власною поліграфічною фірмою, мав невеликі видавництва в Філадельфії та у Фармінгтоні (штат Мен).

У 1981-му Баррі Лонґ'єр потрапив до лікарні через алкоголізм та наркотичну залежність. Лікування проходив у реабілітаційному центрі св. Марії, що у Міннеаполісі. З 1987 року повертається до творчої діяльності. Нині проживає у Фармінгтоні.

Творчість[ред. | ред. код]

Першою публікацією Лонґ'єра стало оповідання «Проби» (The Tryouts), опубліковане у 1978 році на сторінках журналу Asimov's Science Fiction, одному з провідних американських науково-фантастичних журналів. Протягом півроку в цьому журналі друкувались ще п'ять творів автора,[1] включаючи повість «Ворог мій» (1979), яка принесла Лонґ'єру популярність. Протягом півроку в журналі були надруковані ще п'ять творів автора,[1] включаючи повість «Ворог мій» (1979), яка зробила Лонґ'єра популярним. Вона була удостоєна всіх найбільш важливих премій в галузі наукової фантастики («Г'юго», 1980; «Неб'юла», 1979; «Локус», 1980). У 1985 році у світ виходить фільм «Ворог мій», знятий режисером Вольфгангом Петерсеном, за мотивами повісті. Фільм мав величезний успіх, в тому числі і в радянському прокаті. У тому ж 1985 році (у співавторстві з Дейвідом Джерролдом), Лонґ'єр пише однойменний роман-новелізацію. Повість стала початком для однойменного циклу «Ворог мій» / The Enemy Papers, до якого увійшли:

  • повість «Талман» / The Talman (1998 рік).
  • повість «Ворог мій» / Enemy Mine (1979 рік).
  • роман «Прийдешній заповіт» / The Tomorrow Testament [= Заповідь завтрашнього дня] (1983 рік).[2]. Українською не видавався.
  • роман «Останній ворог» / The Last Enemy (1998 рік).
  • есе «Про мови інопланетян» / On Alien Languages (1998 рік).
  • есе «Біжи, бійок, біжи» / Run Drac Run (1998 рік).
  • стаття «Основні дракські слова і вирази» / Drac for Travellers (1998 рік).

Також дуже відомий цикл-трилогія «Світ-Цирку» / Circus World, який розповідає про космічні мандри циркової трупи, що втекла з Землі, освоїла далеку планету і насамкінець влаштувала грандіозну міжзоряну виставу[3]. До циклу входять:

  • збірка оповідань «Світ-цирк» / Curcus World (1981 рік).
  • роман «Місто Барабу» / City of Baraboo (1980 рік).
  • роман «Пісня слона» / Elephant Song (1982 рік). У 1987 році, після вимушеної перерви, Баррі Лонґ'єр нагадав про себе яскравою і гіркою антиутопією «Море скла» (Sea of Glass), де розповідь ведеться від імені «незаконної» дитини у надперенаселеному світі, яким керує не схильний до емоцій комп'ютер. Не менш песимістичний варіант близького майбутнього представлений у романі «Оголеним прийшов робот» (Naked Came the Robot, 1988 рік), де тягар нової «холодної війни» лягає на плечі роботів-андроїдів.

У 1979 році Лонґ'єр пише гумористичну повість «Повернення додому» («The Homecoming»), яку у 1989 -му переробив на роман, де події розгортається навколо інопланетного космічного корабля, що з'явився на навколоземній орбіті, і яким керують розумні динозаври (віддаленні нащадки вимерлих на Землі), які вимагають повернути їм «їхню» планету. Численні оповідання Лонґ'єра утворюють дві збірки, «Очевидна мета» («Manifest Destiny»), яка вийшла у 1980 році, і «Це прийшло з Скенектеді» («It Came from Schenectady») 1984 року. У 1981 році збірка «Очевидна мета» навіть номінувалася на премію «Локус» у категорії авторської збірки.

Премії та номінації[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Asimov's Science Fiction. Архів оригіналу за 26 травня 2010. Процитовано 28 червня 2017.
  2. Російською мовою вперше опублікований в журналі «Если», 1997 рік, № 3, с. 63-239.
  3. Вл. Гаков стаття "Зоряні сальто-мортале Баррі Лонґ'єра ", журнал «Если», 1997 рік, № 3.

Посилання[ред. | ред. код]