Бартоломео Монтанья

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бартоломео Монтанья
італ. Bartolomeo Montagna

При народженні італ. Bartolomeo Montagna
Народження 1450(1450)
Орцинуові, Провінція Брешія, Ломбардія[1]
Смерть 11 жовтня 1523(1523-10-11)
  Віченца, Венето, Італія[2]
Національність італієць
Країна Венеційська республіка
Жанр релігійна картина
Діяльність художник, рисувальник
Напрямок Відродження
Вплив Андреа Мантенья, Вітторе Карпаччо, Джованні Белліні
Твори релігійний твір
Роботи в колекції Національна галерея мистецтв, Музей Тіссен-Борнемісса, Національна галерея Канади, Музей мистецтва Метрополітен[3], Рейксмузей, Художній музей Волтерс, Витончено-мистецькі музеї Сан-Франциско, Національний музей мистецтва Каталонії, Національний музей західноєвропейського мистецтва, Токіо, Брера, Національна галерея, Вустерський музей мистецтв, Страсбурзький музей образотворчого мистецтва, Інститут мистецтв Кларкаd, Берлінська картинна галерея, Галерея Академії (Венеція), Національна галерея, Галерея мистецтв Вокера, Ашмолеан музей і Музей Бойманса - ван Бенінгена[4]

CMNS: Бартоломео Монтанья у Вікісховищі
«Мадонна з немовлям і святими», 1498, Пінакотека Брера, Мілан

Бартоломе́о Монта́нья (італ. Bartolomeo Montagna), також відомий як Бартоломе́о Чінка́ні (італ. Bartolomeo Cincani; бл. 1450, Орцінуові, Брешія — 11 жовтня 1523, Віченца) — італійський живописець.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Орцінуові (Брешія). Навчався, ймовірно, у Вероні, в майстерні Доменіко Мороні. У своїй творчості Монтатья зазнав помітного впливу венеційської школи, особливо художників кола Джованні Белліні. В його роботах також помітні риси суворого стилю Андреа Мантеньї, і детальністю відтворення вони нагадують полотна Вітторе Карпаччо.

Монтанья працював у Венеції і Вероні, але найбільше — у Віченці. Він писав полотна на релігійні сюжети, що відрізняються суворою композиційною побудовою і жорстким світлотональним моделюванням. Творчість Монтаньї помітно вплинула на художників фріульської школи, особливо Пеллегріно і Порденоне. Його син, Бенедетто Монтанья, також став художником, продовживши сімейну традицію.

Художник помер 11 жовтня 1523 року у Віченці.

Література[ред. | ред. код]

  • Мировое искусство (Мастера итальянского Возрождения) / Сост. И. Г. Мосин. — СПб ООО «СЗКЭО „Кристалл“», 2006. — 160 с. ил. (рос.)

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]