Бартоломеус ван дер Гелст

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бартоломеус ван дер Гелст
нід. Bartholomeus van der Helst

Народження 1613[1][2][…]
Гарлем
Смерть 16 грудня 1670(1670-12-16)[4]
  Амстердам, Голландія, Голландська республіка
Національність голландець
Країна  Голландська республіка[5]
Жанр портрет
Навчання учень Пікеноя (?)
Діяльність художник
Напрямок голландський класицизм, реалізм
Роки творчості 1623—1669
Вплив Антоніс ван Дейк, Франс Галс
Твори портрети
У шлюбі з Anna du Pired
Діти Lodewijk van der Helstd
Роботи в колекції Музей Бойманса - ван Бенінгена, Штедель, Міннеаполіський інститут мистецтваd, Естонський художній музей, Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Музей Тіссен-Борнемісса, Музей Ґетті, Національний музей Швеції, Палац витончених мистецтв[6], Музей мистецтв Філадельфії, Музей мистецтва Метрополітен[7], Королівські музеї витончених мистецтв[8], Музей витончених мистецтв, Амстердамський музейd, Центральний музей Утрехта, Museum Goudad, Рейксмузей, Museum Rotterdamd, Міський музей «Лакенхал» (Лейден)[9][9][10], Royal Museums Greenwichd, Королівський замок на Вавелі, Museumslandschaft Hessen Kasseld, Мауріцгейс, Витончено-мистецькі музеї Сан-Франциско, Державний музей мистецтв, Ермітаж, Національний музей у Варшаві, Національна галерея, Національна галерея Ірландії, Музей історії мистецтв, Музей образотворчих мистецтв, Музей мистецтв Толедо, Баварські державні колекції картинd, Державні художні зібрання Дрездена, Монреальський музей красних мистецтв, Національна галерея, Державна картинна галерея (Карлсруе), Детройтський інститут мистецтв, Зібрання Воллеса, Музей мистецтва та історії культуриd, Музей образотворчих мистецтв, Художній музей Фогга[d], Берлінська картинна галерея, Musée Magnind, Гамбурзька картинна галерея, Museo de Arte de Ponced, Rhode Island School of Design Museumd, Музей Фіцвільяма, Художня галерея і музей Келвінгроув, Музей герцога Антона Ульріха, New Orleans Museum of Artd, Staatliches Museum Schwerind, Glynn Vivian Art Galleryd, Гарвардський художній музей, Художній музей Вірджинії, Kadriorg Art Museumd, Художня галерея Єльського університету, Національний музей мистецтва, архітектури і дизайну, Галерея Уффіці, Ліонський музей красних мистецтв, National Museum Paleis het Lood[11][12], Музей витончених мистецтв Поd, Музей фюрера, Waddesdon Manord, National Art Gallery of the Netherlandsd, Королівський замок на Вавелі, Палац Вайсенштайн, Ferens Art Galleryd, Музей Вікторії та Альберта і Музей Боуз

CMNS: Бартоломеус ван дер Гелст у Вікісховищі

Бартоломеус ван дер Гелст (нід. Bartholomeus van der Helst 1613, Гарлем — 1670, Амстердам) — голландський художник XVII ст.

Маловідомий життєпис[ред. | ред. код]

Бартоломеус ван дер Гелст. «Офіцер Енно Додес Стер», Музей, Гронінген.

Народився в голландському місті Гарлем. Син володаря корчми. Про ранні роки життя художника мало що відомо.

Нема ніяких відомостей про те, де чи у кого почав навчатися художньому ремеслу. За припущеннями, художню практику почав ще у Гарлемі.

1636 року перебрався на житло в Амстердам, де оженився. За припущеннями, художню практику удосконалював і художника Ніколаса Еліаса Пікеноя. Знав твори портретистів Франса Галса та Рембрандта. З останнім міг зустрітися в Амстердамі, де мешкав в ті ж роки. Але не знайдено жодних свідоцтв їх зв'язку чи навчання, перебування Гелста в майстерні Рембрандта. Нема також ніяких свідоцтв перебування ван дер Гелста в Італії на стажуванні.

1637 роком датована перша збережена картина ван дер Гелста — Портрет чотирьох членів правління Виховного Валлонського будинку.

Зберіг багатоколірну палітру в численних портретах і небагатьох картинах міфологічного характеру з оголеними жінками.

Брався портретувати будь-яких амстердамських бюргерів і брутальних офіцерів, закоснілих у дешевих розвагах, безпутстві і пиві («Офіцер Енно Додес Стер», Музей, Гронінген). Бруальних і примітивних вояків писав точно, буденно і нічим не намагався їх героїзувати. В цих портретах відсутні повага до портретованих і натяки на значущість, яких просто не було.

Гладенька емалева поверхня його творів імпонувала і багатіям. Митець виборов популярність і створив низку портретів як бюргерів, далеких від культури і освіти, так і пихатих багатіїв, що у всьому копіювали звички і моди аристократії. Спочатку зрівнявся, а потім перетнув популярність Рембрандта в портретному жанрі, що було вказівкою на аристократизацію портретного жанру в Голландії і перехід його на поверхневі та зовнішньо ефектні зразки.

Головними замовниками модного портретиста стають представники амстердамських багатіїв, а головними сюжетами картин — свята і збори стрільців, офіцерських зібрань, тодішніх ополченців, особи з керівництва численних прихистків і благодійних закладів, синдиків (багатих управителів) корпорацій в Амстердамі. Так, 1642 року ван дер Гелст створив портрет бургомістра Андріса Бикера з дружиною та сином.

Саме ван дер Гелсту замовили 1648 року великий за розмірами груповий портрет — «Урочистості з приводу укладання Мюнстерської мирної угоди». Бартоломеус ван дер Гелст підійшов до створення картини ремісниче і просто намалював низку вельможних замовників щільним натовпом, не опікуючись ні якоюсь композицією, ні колористичними пошуками.

Нечасто він робив також біблійні і міфологічні композиції, але всі вони не зігріті почуттями самого майстра. Це маловдалі чи натуралістичні твори з ознаками занепаду чи навіть кризи цього жанру в голландському мистецтві XVII ст. В цих творах ван дер Гелста ті ж зовнішня ефектність і поверхневість, як і в більшості його парадних портретів.

1654 року ван дер Гелст стане одним із засновників художньої гільдії св. Луки в Амстердамі. Гелст виборов фінансовий успіх, мешкав в Амстердамі до кінця життя. Доклав чималих зусиль до освіти сина, але Лодевейк ван дер Гелст не наслідував здібностей батька і наполовину і був пересічним і малоцікавим амстердамським художником.

Дата смерті Бартоломеуса ван дер Гелста невідома. Поховання відбулося 16 грудня 1670 року.

Вибрані твори[ред. | ред. код]

«Урочистості з приводу укладання Мюнстерської мирної угоди»


"Портрет протестантського місіонера з біблією ", 1638 р. Музей Бойманс ван Бенінгена. Роттердам
  • «Автопортрет з собакою»
  • «Груповий портрет регентів Виховного будинку Валлонії»
  • «Портрет протестантського місіонера з біблією», 1638 р. Музей Бойманс ван Бенінгена, Роттердам
  • «Офіцер Енно Додес Стер»
  • «Урочистості з приводу укладання Мюнстерської мирної угоди»
  • «Деніел Бернард в кабінеті», Музей Бойманс ван Бенінгена. Роттердам
  • «Гертруда ден Дюббелде»
  • «Офіцер Арт ван Ест»
  • «Йоган де Ліфде»
  • «Оголена пані з яблуком» («Венера» ?)
  • «Портрет невідомого подружжя»
  • «Амстердамські міські стрільці» (1653 р.)
  • «Родина Ріпмакер», 1669 р.
«Оголена пані з яблуком (Венера ?)», Палац красних мистецтв, Ліль, Франція

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Бартоломеус ван дер Гелст

Джерела[ред. | ред. код]

  • А. Плюшар. Энциклопедический лексикон, том 8. — Типография А. Плюшара; С.-П., 1837 — с. 224—225 (Вандергельстъ, Варфоломей).
  • Гос. Эрмитаж. Каталог № 2, «Западноевропейская живопись», Ленинград, «Аврора», 1981, с. 179

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]