Демографічний вибух

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Бебі-бум)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Демографічний вибух, спалах народжуваності[1][2] — різке зростання кількості населення. У загальносвітових масштабах розпочався з середини ХХ століття. У цей період народжуваність значно випереджає смертність, що призводить до прискореного збільшення кількості населення, неузгодженого з об'єктивними вимогами соціально-економічного розвитку суспільства. Перевищення кількості народжуваних над кількістю смертей досягає великих розмірів. Сучасні високі темпи росту чисельності населення Землі значною мірою визначаються темпами його збільшення в країнах, що розвиваються, де проживає 70 % населення світу. Під час демографічного вибуху середньорічний приріст перевищує 2 %. Це явище є тимчасовим.

Сучасний демографічний вибух[ред. | ред. код]

Щільність населення за країнами
Зони високої щільності населення
Мапа світу за середньою кількістю дітей, народжених жінкою протягом життя, враховуючи середній показник для жінок усіх віків, дані за 2016.[3]

   7-8 дітей
   6-7 дітей

   5-6 дітей
   4-5 дітей

   3-4 дітей
   2-3 дітей

   1-2 дітей
   0-1 дітей

До XVII ст. населення Землі збільшувалося повільно. Воно становило приблизно 50 мільйонів в V ст. до н. е. і досягло 500 мільйонів до XVI ст. Потім темпи зростання різко збільшилися — чисельність населення світу щодня збільшувалася в 1992 році на 254 тис. осіб, менше 13 тис. з них припадало на частку промислово розвинених країн, інші 241 — на країни, що розвиваються. 60 % — Азія, 20 % — Африка, 10 % — Латинська Америка. Настільки разючі відмінності і обумовлюють сучасний демографічний вибух, за проектною потужністю сильно перевершує у Європі. Його початок припадає на 1950-ті роки, він триває аж до теперішнього часу, хоча і йде швидкими темпами на спад.

У даний час тенденція зниження народжуваності відповідно до норми демографічного переходу вже торкнулася всіх країн, що розвиваються, що обумовлено соціально-економічними змінами, що розвивається в цілому і змінами в сім'ї, у положенні жінки, її залученні в виробництво. Триває зниження загального рівня смертності, на тлі чого видно дуже молода структура населення в більшості країн, що розвиваються, що до деякої міри сприяє продовженню сучасного демографічного вибуху, особливо в країнах Південної Азії, Близького Сходу, Тропічної Африки, Латинської Америки. Згідно з дослідженнями німецького фонду народонаселення Deutsche Stiftung Weltbevölkerung (DSW), чисельність населення планети в даний час складає більше 7 мільярдів людей, а щорічний приріст населення становить близько 82 млн чоловік[4].

Особливості[ред. | ред. код]

  • в країнах, що розвиваються спостерігається швидке зростання населення, яке значно випереджає їх соціально-економічний розвиток, посилюючи і без того складні проблеми зайнятості, соціальної сфери, забезпечення продовольством, економіки;
  • потужність істотно менша, ніж в минулому столітті;
  • велике за масштабами явище.
  • побічно зачіпає все світове співтовариство, перетворюючи локальну демографічну проблему в одну з глобальних проблем сучасності.

Закінчення демографічного вибуху[ред. | ред. код]

Свого піку відносні темпи зростання чисельності населення Землі досягли в 1960-х роках; а з кінця 1980-х почалося зниження і абсолютних темпів зростання чисельності населення світу. В даний час темпи зростання населення знижуються практично у всіх країнах світу; і можна говорити, що ми живемо в епоху закінчення демографічного вибуху. Разом з тим, загроза досягнення рівнями відносного перенаселення катастрофічних значень досі зберігається стосовно до окремих країн, де швидкість демографічного росту залишається досі виключно високою, а сповільнюється вона недостатніми темпами (перш за все мова йде про країни Тропічної Африки, таких як Нігерія, ДРК, Ангола і т. д.).

Зниження народжуваності є невід'ємним наслідком економічного прогресу і доступу жінок до освіти. Аналітики ООН вважають, що для багатьох бідних країн пороговим рівнем освіти для жінок, при якому народжуваність знизиться на 20 % і більше, є семирічне навчання. Жінки з більш високим рівнем освіти пізніше створюють сім'ю, більш схильні не виходити заміж взагалі, підвищення рівня освіти жінок збільшує використання контрацептивних засобів, здатних запобігти вагітності[5].

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Демографічний вибух // Словник-довідник з екології : навч.-метод. посіб. / уклад. О. Г. Лановенко, О. О. Остапішина. — Херсон : ПП Вишемирський В. С., 2013. — С. 60.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Пономарів, Олександр (19 липня 2017). Блог проф. Пономарева: "ложимо" чи "кладемо"? (en-GB) . Архів оригіналу за 9 квітня 2019. Процитовано 26 вересня 2019.
  2. «Демографічна низхідна». Смертність в Україні продовжує перевищувати народжуваність. Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 26 вересня 2019. Процитовано 26 вересня 2019.
  3. Total fertility rate. ЦРУ (США). Архів оригіналу за 4 березня 2014. Процитовано 20 лютого 2018.
  4. Weltbevölkerung wächst ungebremst. Архів оригіналу за 8 червня 2009. Процитовано 22 травня 2016.
  5. Освіта — найкраща контрацепція. Архів оригіналу за 7 березня 2016. Процитовано 22 травня 2016.