Фридрих Конрад Бейльштайн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фридрих Конрад Бейльштайн
нім. Friedrich Konrad Beilstein
Народився 17 лютого 1838(1838-02-17)[1][2][…]
Санкт-Петербург, Російська імперія
Помер 18 жовтня 1906(1906-10-18)[1][2][…] (68 років)
Санкт-Петербург, Російська імперія
Поховання Волковський цвинтарd
Країна  Російська імперія
Діяльність хімік
Alma mater Гайдельберзький університет Рупрехта-Карла
Геттінгенський університет
Мюнхенський університет Людвіга-Максиміліана
Петрішулеd
Галузь органічна хімія
Заклад Геттінгенський університет
Науковий ступінь доктор філософії
Науковий керівник Фрідріх Велер
Аспіранти, докторанти Edward Wincenty Wróblewskid
Членство Геттінгенська академія наук
Російська академія наук
Петербурзька академія наук
Прусська академія наук

CMNS: Фридрих Конрад Бейльштайн у Вікісховищі

Фридрих Конрад Бейльштайн ( нім. Friedrich Konrad Beilstein; народився 17 лютого 1838 року Санкт-Петербург - помер 18 жовтня 1906 року, Санкт-Петербург ) - німецький хімік в Російській імперії, перший видавець широко відомого довідника з органічної хімії (« Довідник Бейльштайна »); академік (1896).

Біографія[ред. | ред. код]

Фридрих Конрад Бейльштайн народився в Санкт-Петербурзі першим із семи братів і сестер у сім'ї купця і кравця Карла Фридриха Бейльштайна (Karl Friedrich Beilstein) (1809—1865) та його дружини Катарини Маргарет, уродженої Руч (1818—18. Дід Бейльштайна переселився до Російської імперії з Дармштадта (нині земля Гессен ).

Першу освіту отримав у Головному німецькому училищі при лютеранській церкві Святого Петра Петрішулі), де закінчив навчання в 1852 році та продовжив наукові досягнення в Гейдельберзький університет, де в 1853-1854 і 1856 вивчав хімію під керівництвом Р. В. Бунзе В 1855 слухав лекції Ю. Лібіха в Мюнхенському університеті, а в 1856, працюючи у професора Ф. Жоллі, де під час роботи опублікував першу свою роботу про дифузію рідин, що дала йому, ще у вісімнадцятирічному віці, визнання у вченому світі.

У 1857—1858 роках активно вивчав хімію під керівництвом Ф. Велера в Геттінгенському університеті, де вже в лютому 1858 року захистив дисертацію «Про мурексид » та отримав ступінь доктора філософії. З 1858 по 1859 роки удосконалював знання у Вищій медичній школі Сорбонни в Парижі у Ш. А. Вюрца та Ш. Фріделя. В 1859 Бейльштайн працював в університеті Бреслау, в 1860-1866 - в Геттінгенському університеті (з 1865 - екстраординарний професор ). Також зробив вклад в журналістику, ставши редактором журналу "Zeitschrift für anorganische und allgemeine Chemie".

У 1865 році був запрошений до Петербурзького технологічного інституту; з 1866 року очолював у інституті хімічну лабораторію. У 1866 році на запрошення А. М. Бутлерова зайняв професорську кафедру в Петербурзькому університеті. Також читав лекції з хімії у Миколаївській інженерній академії. У 1876 році став лауреатом Ломоносівської премії. З 3 грудня 1883 - член-кореспондент, а з 13 грудня 1886 - академік Петербурзької Академії наук.

У 1867 році Бейльштайн прийняв російське підданство. Ніколи не був одружений, проте мав позашлюбну дочку Олександру (нар. 7 липня 1884). Її мати - Ольга Нельговська, дочка дійсний статського радника. Бейльштайн офіційно удочерив Олександру і передав їй прізвище та привілеї. Олександра Бейльштейн була одружена з київським підприємцем та кіннозаводчиком Л. П. Родзянко, двоюрідним братом М. Родзянко.

Крім наукової роботи серйозно захоплювався музикою, був гарним піаністом, зібрав чудову нотну бібліотеку. Президент Петербурзького товариства любителів камерної музики, учасник музичних вечорів, які організовував відомий меценат М. П. Бєляєв. Багато подорожував Росією та Європою.

Помер Фридрих Бейльштайн від інсульту 18 жовтня 1906 року в Санкт-Петербурзі у своїй квартирі на Василівському острові, яку йому надала Академія наук, і був похований на Волківському лютеранському цвинтарі.

Научкові работ[ред. | ред. код]

Засновники Російського хімічного товариства (1868).



Ф. Бейльштйан стоїть четвертим праворуч

Основною областю досліджень Бейльштайна була органічна хімія, насамперед хімія ароматичних сполук.

Ще одним важливим вкладом стало спростування в 1864 році припущення Г. Кольбе про існування ізомеру бензойної кислоти, так званої салилової кислоти. Ця робота послужила одним із основних доказів неможливості існування більше одного однозаміщеного бензолу, що значно сприяло зміцненню «осциляційної» теорії будови ароматичних сполук А. Кекулі .

В продовж 1866 працюючи разом з А. Курбатовим, встановив правило хлорування ароматичних сполук: при нагріванні - в бічну ланцюг, на холоді - в ядро. Цього ж року було сформулюване правило Бейльштайна: якщо обидва заступника в ароматичному кільці належать одному й тому типу, то переважне напрям заміщення визначається тим із них, вплив якого сильніше. Зміг синтезував орто- та мета-толуїдини (1870—1871), орто-нітрокоричну, ортонітробензойну та антранілову кислоти (1872).

В 1872 запропонував високочутливу реакцію відкриття галогенів в органічних сполуках прожарюванням їх на мідному дроті в полум'ї газового пальника (т. н. проба Бейльштайна ).

200-й ювілей Берлінської Академії (1900). Зліва праворуч стоять: А. Ланденбург, З. Йоргенсон, Еге. Гельда, Г. Ландольт, До. Вінклер, Т. Торпе, - сидять: Я. Вант-Гофф, Ф. Ф. Бейльштайн, У. Рамзай, Д. І. Менделєєв, О. Байєр, А. Коса

Однією з головних робіт Бейльштайна стало дослідження нафти, яку видобували на Кавказі - це показало, що вона суттєво відрізняється за складом від американської: містить багато гідрогенізованих ароматичних вуглеводнів, тоді як американська нафта містить переважно граничні вуглеводні. Бейльштайном виконано також чимало робіт з аналітичної хімії, особливо щодо застосування електролізу до кількісного відділення металів один від одного. Автор «Посібника до якісного хімічного аналізу» (1867), який витримав безліч видань.

Активне життя та товариський характер Бейльштайна, в поєднанні з блискучім знанням іноземних мов сприяли міжнародним контактам. Ще під час свого навчання в Гейдельберзі, Мюнхені та Геттінгені, зміг познайомитися з багатьма хіміками із західноєвропейських країн. Йому вдалося досить тісно потоваришував з Августом Кекуле, Емілем Ерленмейєром, Лотаром Майєром, Адольфом Баєром, Станіслао Канніццаро, Шарлем Фріделем та іншими. Відносини з ними він потім активно підтримував.

Бейльштайн був членом багатьох російських та зарубіжних наукових товариств і був відзначений багатьма нагородами. Своє найперше визнання він отримав у 1862 році, коли був обраний член-кореспондентом Горигорецької землеробської академії. Через два роки був обраний асесором Королівського наукового товариства в Геттінгені.

Бейльштайн був одним із засновників Російського хімічного товариства, заснованого в 1868 році в Санкт-Петербурзі. Разом з іншими російськими хіміками він працював над упорядкуванням статуту суспільства. На перших зборах товариства 26 жовтня 1868 кандидатура Бейльштайна була запропонована на посаду голови, однак обраний був Н. Н. Зінін, який до 1878 залишався незмінним його головою. Бейльштайн був активним членом товариства та публікував свої роботи в « Журналі Російського хімічного товариства ».

Бейльштайн у 1867 році став членом Імператорського Технічного товариства . Довгий час він був головою цього товариства, а 1888 був обраний його почесним членом.

Геттінгенського Королівського наукового товариства - 1880, Член-кореспондент Прусської Академії наук у Берліні - 1888, почесний член Лондонського - 1883 і Німецького - 1897 хімічних товариств Королівської Академії в Упсалі - 1899, Фізичного товариства у Франкфурті-на-Майні - 1896, Паризького - 1879 та Філадельфійського - 1893 медичних товариств та ін.

Довідник з органічної хімії[ред. | ред. код]

Файл:Handbuch der organischen Chemie.png
Перший том 2-го видання довідника Бейльштейна

В Геттінген Бейльштайн почав збирати систематичні відомості про всі відомі на той час органічні сполуки, що, зрештою, зробило його засновником і першим редактором багатотомного « Довідника з органічної хімії » («Handbuch der organischen Chemie»).

Перше видання довідника відбулося німецькою мовою, підготовлене самим Бейльштайном, під час перебування ним професором Петербурзького технологічного інституту, з'явилося в Лейпцигу в 1881 в двох томах: на 2200 сторінках воно містило інформацію про 1500 з'єднань. Довідник Бейльштайна був високо оцінений хіміками як у Росії, і у Європі, ставши настільною книжкою кожному хіміка. У розмовній промові довідник часто називають просто "Бейльштайн".

Друге видання почало видаватися в 1886 року, включало три томи більшого розміру, ніж перше. Третє видання було розпочато у 1893 році у вигляді чотирьох громіздких томів (74 тис. органічних сполук на 6844 сторінках). Воно було закінчено в 1899, пізніше доповнено п'ятьма томами додатків, підготовленими редакцією Німецького хімічного товариства, якому Бейльштайн передав права на видання.

Довідник продовжував видаватись і після смерті Бейльштайна; згодом для його видання у Франкфурті-на-Майні 1951 року Товариством Макса Планка було створено спеціальний «Інститут Бейльштайна з літератури органічної хімії». У 1999 році інститут був перейменований в Інститут Бейльштайна для подальшого сприяння розвитку хімічних наук.

Четверте, останне видання довідника, яке друкувалося з 1918 до 1998 року, включає 503 томи (понад 440 тисяч сторінок). Довідник складається з основної серії (31 том, 1918-1940), що включає відомості про 144 тис. з'єднань і що охопив літературу по 1910 рік, та шести додаткових (німецькою та англійською мовами).

В наші часи довідник є електронною базою даних, права на яку належать компанії Elsevier [4].

Обрання до Академії наук[ред. | ред. код]

5 березня 1882 року Загальні збори Академії не затвердили обрання Бейльштайна, заблокувавши з рахунком 17 - "за" і 10 - "проти", йому не вистачило одного голосу. В 1883 Бейльштайн був обраний членом-кореспондентом, і тільки в жовтні 1886, після смерті Бутлерова, він став ординарним академіком.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • На згадку про засновників відомих довідників у галузі хімії – Фрідріха [5] та Леопольда Гмеліна Німецьке хімічне товариство з 1954 року щорічно вручає пам'ятну медаль Гмеліна-Бейльштейна за особливі заслуги в історії хімії, хімічної літератури.
  • Прізвище Бейльштейна та його довідник стають ключем до розкриття злочину в оповіданні американського фантаста та популяризатора науки Айзека Азімова «Що в імені? » .
  1. а б http://www.britannica.com/EBchecked/topic/58824/Friedrich-Konrad-Beilstein
  2. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. а б Encyclopædia Britannica
  4. Reaxys Overview. Архів оригіналу за 10 лютого 2013. Процитовано 17 грудня 2011.
  5. Gmelin-Beilstein-Denkmünze / Gesellschaft Deutscher Chemiker Preise. Архів оригіналу за 17 грудня 2015. Процитовано 17 грудня 2011.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]