Бейпяозавр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Бейпяозавр
Період існування: рання крейда,
~125 млн р. т.
Художня реконструкція бейпяозавра
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Клада: Теризинозаври (Therizinosauria)
Надродина: Therizinosauroidea
Рід: Бейпяозавр (Beipiaosaurus)
Xu et al. 1999
Типовий вид
Beipiaosaurus inexpectus
Xu et al. 1999
Вікісховище: Beipiaosaurus

Бейпяозавр (лат. Beipiaosaurus) — викопний рід динозаврів тероподів інфраряду теризинозаврів. Рештки були виявлені на території Китаю недалеко від міста Бейпяо в 1999 р. Час проживання нижня крейда (близько 125 млн років тому). Типовий вид — Beipiaosaurus inexpectus.[1]

Знахідки[ред. | ред. код]

У 2009 році оголошено про відкриття другого зразка, STM31-1, частковий скелет з черепом, у якого були виявлені подовжені широкі нитчасті пера. Вони були, ймовірно, порожнисті, жорсткі, овальні в перерізі, завширшки 3 мм і 6 дюймів завдовжки. Неясно, чи є вони передвісником пір'я або ж це справжні пір'я.[2]

Всі описи дотепер дуже невеликі, докладне вивчення скелета досі відсутнє.

Опис[ред. | ред. код]

Бейпяозавр досягав завдовжки більше 2 м, а заввишки — 90 см. Приблизна маса тіла — 80 кг. Бейпяозавр мав довгі кігті на передніх кінцівках, що характерне для теризинозаврів, а на задніх кінцівках було всього три опорних пальця, на відміну від інших представників родини, які мали по чотири. У глибині рота розташовувалися близько 40 зубів, сам же дзьоб був беззубий. Імовірно бейпяозавр харчувався або листям, плодами, або комахами. Судячи з наявних відбитків двох бейпяозаврів, виявлених у Китаї, були практично повністю покриті протопір'ям. Одиночні протопір'їни, що не мають розгалужень на всій своїй довжині, були досить довгі. Так в районі голови досягали від 10 до 15 см. Протопір'я бейпяозавра, очевидно, було не придатне для польоту, а служило, як у деяких сучасних птахів, для демонстраційної поведінки.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Xu X., Tang Z., Wang X. A therizinosauroid dinosaur with integumentary structures from China // — Nature. — 1999. — Vol. 399. — P. 350—354.
  2. Xu X., Zheng, X.-Т., You H.-L. A new feather type in a nonavian theropod and the early evolution of feathers // Proceedings of the National Academy of Sciences (Philadelphia). — 2009. — Vol. 106, is. 3. — P. 832—834.

Посилання[ред. | ред. код]