Берналь Діас дель Кастільйо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Берналь Діас дель Кастільо)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Берналь Діас дель Кастільйо
ісп. Bernal Díaz del Castillo
Народився 1492[2][3] або 1496[1]
Медіна-дель-Кампо, Вальядолід, Кастилія і Леон, Іспанія[4]
Помер 1584[1]
Антиґуа-Ґватемала, Гватемала[4]
Країна Іспанія
Діяльність літописець, мандрівник-дослідник, історик, військовослужбовець, письменник
Знання мов іспанська[2][5]
Magnum opus Правдива історія завоювання Нової Іспанії
Автограф

Берна́ль Ді́ас дель Кастільйо (ісп. Bernal Díaz del Castillo; близько 1492, Медіна-дель-Кампо, Іспанія — бл. 1582, Гватемала) — іспанський конкістадор та письменник, відомий перш за все завдяки автобіографічній «Правдивій історії завоювання Нової Іспанії».

Біографія[ред. | ред. код]

Народився Берналь Діас дель Кастільйо в Іспанії у місті Медіна-дель-Кампо (Medina del Campo).

Прибув до Америки (на Кариби) в 1514 році. Брав участь в експедиціях Ернандеса де Кордови та Хуана де Грихальви у 1517 та 1518 роках відповідно. Також учасник походів Ернана Кортеса з 1519 року. Берналь Діас не просто спостерігав конкісту на власні очі, він був її безпосереднім учасником — пройшов тисячі кілометрів, бився у багатьох битвах та сутичках і отримав не одне поранення.

Портрет Берналя де Кастільйо на схилі років

На схилі літ (у віці 84 років), користуючись старими записами, зробленими в походах та власною пам'яттю, він написав блискучу та захоплюючу «Правдиву історію завоювання Нової Іспанії», котра є одним з найцінніших історичних свідчень про конкісту і при тому читається як чудових пригодницький роман.

Помер Берналь де Кастільйо в Гватемалі.

Одним з нащадків Берналя Діаса був його правнук, «батько гватемальської історії» Франсіско Антоніо Фуентес-і-Гусман (1642 — близько 1700), який написав «Історію Гватемали чи вибрані нагадування».

Видання і переклади[ред. | ред. код]

  • Bernal Díaz del Castillo: Historia verdadera de la conquista de la Nueva España. Hrsg. von Guillermo Serés. Real Academia Española, Madrid 2011
  • Bernal Díaz del Castillo: Historia verdadera de la conquista de la Nueva España. Manuscrito Guatemala. El Colegio de México, México, D.F., ISBN 968-12-1196-0 (Rezension von F. Hinz bei H-Soz-u-Kult).

  • Bernal Díaz del Castillo: Geschichte der Eroberung von Mexiko. Insel-Verlag, Frankfurt am Main, ISBN 3-458-32767-3.

Примітки[ред. | ред. код]