Бертольд (герцог Баварії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бертольд I
Народився бл. 900
Помер 23 листопада 947
Діяльність суверен
Титул герцог Баварії
Посада герцог Баварії[d]
Термін 938—947 роки
Попередник Еберхард I
Наступник Генріх I
Конфесія католицтво
Рід Луітпольдинги
Батько Луїтпольд
Мати Кунігунда Швабська
Брати, сестри Арнульф
У шлюбі з Більтруда
Діти 1 син і 1 донька

Бертольд I (*Berthold I, бл. 900 — 23 листопада 947) — герцог Каринтії у 927—938 роках, Баварії у 938947 роках.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду Луітпольдингів. Молодший син Луїтпольда, маркграфа Баварії, та Кунігунди Швабської. Народився приблизно 900 року. Близько 926 року Бертольд отримав у володіння прикордонну Каринтійську марку, залишаючись при цьому васалом свого старшого брата Арнульфа I, герцога Баварії. У 927 році Генріх I, король Німеччини, з метою послабити владу баварського герцога надав Бертольду титул герцога Каринтії. У 930 році стає графом Вінхгау.

У 938 році Оттон I, новий король Німеччини, повалив Еберхарда, герцога Баварії та небожа Бертольда. При цьому останній не надав жодної підтримки своєму родичу. За це отримав від німецького короля герцогство Баварія. При цьому Каринтію приєднано до Баварії. У 939 році оженився на баварській аристократці Більтруді.

На відміну від своїх попередників, Бертольд не набув прав призначення єпископів і графів у своїх володіннях і виявився практично повністю підлеглим королю Німеччини. Але протягом усього свого правління Бертольд залишався вірним васалом Оттону I. Тривалий час вів перемовини про шлюб з сестрою німецького короля Гербергою (потім Гедвігою), проте марно.

Водночас Бертольд надав суттєву допомогу Оттону I у війні з угорцями, які до того були союзниками Баварії. У 943 році баварська армія розгромила угорські війська у Вельса і ненадовго забезпечила спокій східних кордонів герцогства та королівства Німеччина. Водночас за його правління практично завершено християнізацію Каринтії та посилено її онімечення.

Помер у 947 році. Поховано в абатстві Нідералтайх. Після смерті Бертольда його син Генріх був відсторонений Оттоном I від спадкування. Баварія була передана брату німецького короля Генріху.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Більтруда.

Діти:

  • Генріх (940—989)
  • Кунігунда, дружина Ульріха, графа Швейнахгау

Джерела[ред. | ред. код]

  • Robert Folz, La naissance du Saint-Empire, Albin Michel, Paris, Le Mémorial des Siècles, (1967)
  • Ludwig Holzfurtner: Herzog Berthold von Bayern. Ein Herrscher zwischen den Zeiten? In: Konrad Ackermann (Hg.): Staat und Verwaltung in Bayern. München 2003, 61-75.