Бершадська фортеця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Замок Збаразьких

Статус невідомий
Країна  Україна
Розташування
Тип будівлі оборонний замок (паланка)
Засновник Юрій князь Збаразький
Перша згадка 16 ст.
Будівництво 17 ст.
Стан зруйнований

Бершадь — стара осада на р. Бершадка, що на Поділлі. Бершадь належала Слупичам, пізніше князям Збаразьким і була резиденцією Христофора Збаразького. Бершадський замок-паланку заклав козацький отаман — Босий, на замовлення князя Юрія Збаразького. Місцевість, де знаходився замок називалася — Дубровкою. Після нього Бершадь належала Пясковським, пізніше Мошинським. Від Мошинських Бершадь перейшла до Юревичів.

Завдяки князю Збаразькому Бершадь мала сильно укріплений обороний замок, який був ні разу не здобутий татарами. Туркам замок завжди стояв на заваді і вони прагнули його знищення.

В 1618 році король Сигізмунд III Ваза, прагнучи укласти перемир'я з Османською імперією, наказав гетьману Жолкевському уступити туркам Мультани та Волощину. Турки не погоджувались на укладення договору, допоки не буде знищений Бершадський замок. Жолкевський не погоджувався на знищення приватного замку. Князь Збаразький сам наказав зруйнувати замок.


Література та джерела[ред. | ред. код]

  • Roman Aftanazy: Dzieje rezydencji na dawnych kresach Rzeczypospolitej. Województwo bracławskie, T. 10, wyd. 2 przejrzane i uzupełnione, Zakład Narodowy im. Ossolińskich. Wrocław, Warszawa: 1996, s. 33-34.