Бетмен (серія фільмів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Екранізації коміксів Боба Кейна про Бетмена з'явилися ще в 40-х роках, це телесеріали і кінофільми Британії та Америки, які залишаються популярними і донині.

Бетмен (1943)[ред. | ред. код]

Кіносеріал, 15 серій. Режисер — Ламберт Хілльер. Бетмен — Льюїс Вілсон

Бетмен і Робін (1949)[ред. | ред. код]

Кіносеріал, 15 серій. Є продовженням серіалу «Бетмен». У ролі Бетмена Роберт Лорі і Джонні Дункан в ролі Робіна. Режисер — Спенсер Гордон Беннет.

Бетмен (1966)[ред. | ред. код]

Фільм, який є продовженням серіалу 1966 року. Режисер — Леслі Х. Мартінсон. Бетмен — Адам Уест.

Серія Тіма Бертона і Джоеля Шумахера[ред. | ред. код]

Бетмен (1989)[ред. | ред. код]

У 1989 році вийшов фільм Бетмен, знятий Тімом Бертоном. Роль Бетмена зіграв Майкл Кітон, а роль Джокера — Джек Ніколсон. Фільм отримав схвальні відгуки фанатів і критиків, при бюджеті в $ 48 млн він зібрав $ 411 млн в прокаті, ставши найприбутковішим фільмом за коміксами DC, залишаючись таким до 2008 року.

Бетмен повертається (1992)[ред. | ред. код]

У 1992 році вийшов сиквел Бетмен повертається, де Бетмена знову зіграв Кітон. Збори склали 266 мільйонів доларів.

Бетмен назавжди (1995)[ред. | ред. код]

У третьому фільмі Бетмен назавжди (1995) Кітона замінив Вел Кілмер а режисером став, Джоел Шумахер (Бертон залишився продюсером). Збори склали 336 млн.

Бетмен і Робін (1997)[ред. | ред. код]

Четвертий фільм Бетмен і Робін (1997) з Джорджем Клуні, в ролі Бетмена виявився неуспішний, зібравши в прокаті менше свого попередника (238 млн) і отримавши розгромні рецензії.

Скасовані фільми[ред. | ред. код]

«Бетмен проти Супермена» (Batman vs. Superman)[ред. | ред. код]

Вперше плани про загальний фільм Бетмена і Супермена з'явилися влітку 2001 року, коли Ендрю Кевін Вокер був найнятий Уорнер Бразерс для написання сценарію. Пізніше Аківі Голдсману було доручено переписати сценарій Вокера.

Бетмена повинен був зіграти Крістіан Бейл[1], Супермена — Джош Гартнетт[2] (Josh Hartnett), а режисером повинен був стати Вольфганг Петерсен[3]. Зйомки картини були призначені на початок 2003 року і повинні були завершитися через півроку. Дата релізу була призначена на літо 2004 року[4]. Але фільм був скасований, щоб студія змогла зосередитися на окремих фільмах про супергероїв[5], якими стали «Бетмен: Початок» і «Повернення Супермена». Петерсен висловив надію зняти фільм пізніше з Крістіаном Бейлом в ролі Бетмена.[6]

У першій сцені фільму «Я — легенда», сценаристом якого був Аківа Голдсман, був показаний невикористаний постер фільму — символ Супермена всередині емблеми Бетмена.[7]

Трилогія Крістофера Нолана[ред. | ред. код]

Темний лицар: Початок[ред. | ред. код]

Докладніше: Бетмен: Початок

У 2005 році вийшов фільм-перезапуск «Бетмен: Початок», знятий Крістофером Ноланом. У ролі Бетмена знявся валлієць Крістіан Бейл. Фільм був знятий з ухилом в нуар і більший реалізм. Сюжет докладно пояснював причини становлення Бетмена, як він отримав свій костюм і як Джеймс Гордон (Гері Олдмен) став його союзником. Серед головних героїв є оригінальний персонаж — Рейчел Доуз (Кеті Голмс), кохана Бетмена. Фільм зібрав 371 млн доларів в прокаті і отримав схвальні відгуки критиків.

Темний лицар[ред. | ред. код]

У 2008 році вийшов сиквел фільму «Бетмен: Початок», який зібрав 1 мільярд доларів і отримав найвищі відгуки за всю серію. Роль Бетмена також виконав Крістіан Бейл, а роль головного антагоніста фільму Джокера виконав Гіт Леджер, для якого ця роль стала останньою закінченою.

Темний лицар повертається[ред. | ред. код]

У 2012 році вийшов третій заключний фільм трилогії Крістофера Нолана про Бетмена. Роль Бетмена в останній раз виконав Крістіан Бейл, роль комісара Гордона знову виконав Гері Олдмен, а роль головного лиходія фільму Бейна виконав Том Гарді.

Розширений Всесвіт DC[ред. | ред. код]

Бетмен проти Супермена: На зорі справедливості (Batman v Superman: Dawn of Justice)[ред. | ред. код]

20 липня 2013 року на Комік-Коні режисер Зак Снайдер оголосив, що сиквел «Людина зі сталі» буде влітку в 2015 році, і в ньому крім Супермена з'явиться також і Бетмен. Під час презентації глядачі почули з вуст актора Гаррі Леннікса фразу з графічної новели Френка Міллера «The Dark Knight Returns»: «Я хочу, щоб ти запам'ятав, Кларк, назавжди, щоб ти пам'ятав це в найважливіші моменти свого життя. Я хочу, щоб ти пам'ятав цю руку на своєму горлі, щоб ти пам'ятав людину, яка здолала тебе». У самому коміксі ці слова вимовив Бетмен.[8]

Сайт ign.com повідомив, що компанії Warner Bros. належать сайти: SupermanVsBatman.com, і у той же час — BatmanVsSuperman.com; а також — BatmanVsSupermanMovie.com. Це дає підстави припускати, що сиквел «Людини зі сталі» можливо буде називатися «Бетмен проти Супермена».[9]

Так як Крістіан Бейл (Грав даного персонажа в трилогії Крістофера Нолана) відмовився повертатися знову до ролі Бетмена[10], компанія Warner Bros в серпні 2013 року знайшла нового виконавця на цю роль, яким став актор Бен Аффлек.[11]

Прем'єра фільму відбулася 25 березня 2016.[12] Відгуки критиків були в основному негативні, але гра Аффлека, всупереч початковому скептицизму, була сприйнята високо.

Загін самогубців (2016)[ред. | ред. код]

Фантастичний бойовик режисера Девіда Еєра. Прем'єра призначена на 5 серпня 2016 року. Сольний фільм розповідає про команду суперзлодіїв загін самогубців. У листопаді 2014 року студія Warner Bros. офіційно представила основний акторський склад фільму «Загін Самогубців». Голова Warner Bros. Pictures Грег Сільверман оголосив, що двічі номінант на премію Оскар Вілл Сміт зіграє Дедшота, Марго Роббі — Гарлі Квінн, володар Оскара Джаред Лето втілить на екрані образ Джокера, Джай Кортні зіграє Капітана Бумеранга, а Кара Делевінь — Чарівницю, Бен Аффлек — Бетмен[13].

Диво-жінка (2017)[ред. | ред. код]

Фантастичний бойовик режисера Петті Дженкінс. Прем'єра відбулася 1 червня 2017 року. Та є оріджином Диво Жінки, дія якого відбувається в часи першої світової війни. Гал Гадот та Кріс Пайн виконали ролі Диво Жінки та Стіва Тревора відповідно. На момент виходу фільму, є найуспішнішим проектом кіновсесвіту.

Ліга Справедливості: Частина 1 (2017)[ред. | ред. код]

Фантастичний бойовик режисера Зака Снайдера. Фільм «Ліга Справедливості» буде зніматися паралельно з Диво-жінка і з'явиться на екранах в 2017 році[14]. 15 жовтня 2014 року оголосили, що картину розділять на 2 частини: перша вийде 12 листопада 2017 року, друга 14 червня 2019 року.

Бетмен (2021)[ред. | ред. код]

Новий сольний фільм про Бетмена з Беном Аффлеком в головній ролі, який буде частиною Розширеного всесвіту DC. 10 червня 2015 року було підтверджено слух, що нову картину про Темного Лицаря поставить Бен Аффлек, він же буде сценаристом стрічки, разом з Джеффом Джонсом. 13 квітня 2016 Бен Аффлек офіційно затверджений на пост режисера. Планувалося, що Аффлек одночасно виступить режисером, продюсером і виконавцем головної ролі. Однак 31 січня 2017 року він заявив що поступиться місцем режисера. 24 лютого 2017 року студія найняла на цю посаду Метта Рівза. У фільмі з'явиться Джо Манганьелло в ролі Дезстроука, також велися переговори з Джаредом Лето про його зйомку у фільмі в ролі Джокера. 16 вересня 2017 року, як повідомив Умберто Гонзалес з The Wrap під час трансляції в Periscope, у студії вже є приблизна дата початку зйомок. В рамках серії запитань і відповідей Гонзалес сказав, що Warner Bros. хоче почати знімати «Бетмена» влітку 2018 року. Але, як він зазначив, це в тому випадку, «якщо все встане на свої місця». Як ходять чутки, стрічка може так і зовсім не бути частиною загальною кінематографічною всесвіту DC, а увійти в нову лінійку фільмів за коміксами[15]. Якщо знімальний процес почнеться в середині 2018, вихід сольника про Темного лицаря відбудеться під кінець 2019-го.

Анімаційні фільми[ред. | ред. код]

Анімаційний всесвіт DC[ред. | ред. код]

Бетмен[ред. | ред. код]

Оригінальні анімаційні фільми всесвіту DC[ред. | ред. код]

Серія анімаційних фільмів за мотивами коміксів DC Comics, випущених відразу на відеоносіях, такими компаніями як Warner Premiere, Warner Bros. Animation і DC Comics. У більшості з них бере участь Бетмен, в десяти — як головний герой, в восьми — як член Ліги Справедливості і в одному — як другорядний герой. У всіх мультфільмах, крім дилогії «Супермен / Бетмен», і мультфільмах, заснованих на коміксах New 52, сюжети відбуваються в різних всесвітах.

Бетмен: Мультсеріали[ред. | ред. код]

Безмежний Бетмен (Заснований з лінії іграшок)[ред. | ред. код]

Бетмен: Лего версії[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Smith, Adam (July 2005). The Original American Psycho. Empire. с. 74—80, 82, 84, 87.
  2. Daniel Fierman; Nancy Miller; Brian M. Raftery (14 березня 2003). Stallville?. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 24 червня 2013. Процитовано 8 лютого 2008.
  3. Brian M. Raftery; Nancy Miller (9 липня 2002). Dynamic Duel. Entertainment Weekly. Архів оригіналу за 6 січня 2008. Процитовано 4 лютого 2008.
  4. Brian Linder (9 липня 2002). Batman vs. Superman in '04. IGN. Архів оригіналу за 25 листопада 2007. Процитовано 4 лютого 2008.
  5. David Hughes (2003). Tales From Development @#!*%. Titan Books. с. 205–8. ISBN 1-84023-691-4.
  6. A.C. Ferrante (18 вересня 2007). Profile: Wolfgang Peterson Reinvents Troy for DVD With New Director's Cut. If Magazine. Архів оригіналу за 12 грудня 2007. Процитовано 4 лютого 2008.
  7. Larry Carroll (3 грудня 2007). 'Batman Vs. Superman' Coming In 2009, But Will We Live To See It?. MTV Movies Blog. Архів оригіналу за 29 жовтня 2013. Процитовано 19 серпня 2008.
  8. http://www.kinonews.ru/news_34166/ [Архівовано 7 квітня 2020 у Wayback Machine.] В сиквеле «Человека из стали» появится Бэтмен
  9. http://www.ign.com/articles/2013/07/23/comic-con-man-of-steel-sequel-likely-called-batman-vs-superman [Архівовано 6 серпня 2014 у Wayback Machine.] Comic-Con: Man of Steel Sequel Likely Called Batman Vs. Superman
  10. В сиквеле «Человека из стали» будет два супергероя: Супермен и Бэтмен. Архів оригіналу за 22 липня 2018. Процитовано 8 листопада 2017.
  11. BEN AFFLECK REVEALED AS BATMAN IN WARNER BROS. PICTURES’ NEW SUPER HERO FEATURE FILM, NOW SLATED TO OPEN JULY 17, 2015. Архів оригіналу за 5 червня 2014. Процитовано 8 листопада 2017.
  12. Sneider, Jeff; Cunningham, Todd (6 серпня 2014). Warner Bros. Blinks in Marvel Showdown: ‘Batman v Superman’ Avoids ‘Captain America 3'. TheWrap.com. Архів оригіналу за 7 серпня 2014. Процитовано 6 серпня 2014.
  13. Объявлен актерский состав «Отряда Самоубийц». Архів оригіналу за 8 жовтня 2017. Процитовано 8 листопада 2017.
  14. Warner Bros. регистрирует домены фильмов DC. Архів оригіналу за 6 листопада 2017. Процитовано 8 листопада 2017.
  15. Готовятся кинокомиксы вне рамках киновселенной DC: почему это хорошо. Архів оригіналу за 30 серпня 2017. Процитовано 17 вересня 2017.