Биш Олексій Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Биш Олексій Володимирович
Народився 28 квітня 1972(1972-04-28) (51 рік)
м. Нікополь, Дніпропетровська область, УРСР
Громадянство Україна Україна
Діяльність актор, режисер
Alma mater Дніпропетровське театральне училище
Роки діяльності 1993 — і дотепер
Нагороди та премії

CMNS: Биш Олексій Володимирович у Вікісховищі

Олексій Володимирович Биш (нар. 28 квітня 1972, м. Нікополь, Дніпропетровська область) — український актор, режисер, Заслужений артист України.

Життєпис[ред. | ред. код]

Освіта[ред. | ред. код]

Народився в робітничій сім'ї в місті Нікополь. З дитячого віку виявив схильність до акторської професії: разом з матір'ю (яка ніколи не працювала акторкою) влаштовували майже повноцінні постановки (з костюмами і декораціями) на дому для близьких людей і сусідів по вулиці.

Під час навчання у місцевій школі № 15, що знаходилась по інший бік рідної вулиці, Олексій відвідував драматичний гурток. А потім, за порадою класного керівника, почав грати на сцені Народного Українського Музично-Драматичного Театру м. Нікополя, який заснувала акторка Ніжинського театру Надія Старикова[1]. Відвідував колектив народного танцю «Радість»[2], а також капелу бандуристів останнього кобзаря Січі Миколи Топчія[3].

Після школи Олексій став студентом Дніпропетровського Державного Театрального Училища на спеціальності «актор театру драми»[3]. Навчався у Зої Сєленкової (учениця Бориса Захави)[4]. По завершенні 4-х курсів навчання із червоним дипломом у 1993 р., він поїхав шукати свій театр. Першим місцем роботи став Рівненський Обласний Музично-Драматичний театр, де Олексій зіграв 8 ролей за сезон[2]. Після цього він вирішив шукати своє місце далі, і став актором Львівського театру Української Армії (Театр Радянської армії ПрикВО до 1992 року). Там працював на одній сцені з народними артистами Анатолієм Кравчуком, Віктором Щербаковим, Жанною Тугай, а також Зінаїдою Дехтярьовою, яка взялась бути особистим наставником молодого актора.

Не затримавшись у Львові надовго (театр радянської армії був приречений на забуття у Львові), поїхав до Чернігова за рекомендацією знайомих у 1993 році[5]

В 2021 році закінчив навчання в Національній Академії Керівних Кадрів Культури і Мистецтв (НАКККіМ) в м.Київ та отримав диплом режисера (Бакалавр) з відзнакою.

В 2022 році закінчив навчання в Національній Академії Керівних Кадрів Культури і Мистецтв (НАКККіМ) в м.Київ та отримав диплом режисера (Магістр) з відзнакою.

У Чернігівському молодіжному театрі

Про, тоді ще зовсім молодий, Чернігівський обласний молодіжний театр Олексій Биш почув від львівського колеги і приятеля Вадима Тадера. А перше знайомство Олексія із чернігівськими акторами і режисером Геннадієм Касьяновим сталось, знову ж таки, завдяки цьому ж приятелю у Львові, куди чернігівська трупа приїхала з виїздом. Геннадій Касьянов зацікавився молодим актором, і запросив його до Молодіжного театру, куди Олексій і вирушив.

6 травня 1994 року, одразу з вокзалу Олексій Володимирович пішов шукати нещодавно створений театр. Першою виставою, в якій він був задіяний у новому театрі стала прем'єра "Над прірвою в житі" (за Дж. Селінджером), де Олексій Биш зіграв роль Еклі.

Практично в той же час у театрі довелось шукати заміну на роль Голохвастова у виставі «За двома зайцями». Взяли Олексія, який потім грав цю роль більше 20 років і заслужив народну любов у чернігівського глядача[6].

За роки в чернігівському театрі Олексій Биш відзначився як актор, що зайнятий у найбільшій кількості вистав. Вистав без його участі практично немає. У послужному списку є як головні ролі (Голохвастов, вождь Бромден, Войницький Іван Петрович), так і невеликі. Про віддану працю, навіть стосовно невеликих ролей, актор відповідає фразою: «Немає маленьких ролей…»[4].

Молодіжний театр, час від часу, надає можливість акторам побути режисером-постановником в рамках проекту «МайАрт». Традиція виникла десь на межі тисячоліть. Перша ж постановка Олексія Биша була представлена на початку 2003 року, це була вистава — «Черевики на товстій підошві» за П.Гладиліним. У виставі були задіяні два актори: власне Олексій, а також Любов Веселова. Слідом за цією виставою також разом з Любов'ю Веселовою здійснив постановку вистави " Я почав молитися Богу" за щоденниками О.П. Довженка та його оповіданнями "Мати" та "Хата", створившу власну літературну композицію. Прем'єра відбулась на батьківщині письменника на подвір'ї Літератірно-меморіального музею в м.Сосниця. Найбільш тиражованою за кількістю показів стала вистава «Зачарована десна», за однойменною повістю О. П. Довженка. До постановки Олексій Биш залучив ширше коло чернігівських акторів. Окрім Олексія у ролі батька та Довженка у зрілому віці, у виставі грають Євгеній Сидоренко (роль юного Сашка), Юлія Матросова (прабабка Марусина) тощо; вистава і нині не знята з репертуару і регулярно представляється на різноманітних заходах по Чернігову і області, пов'язаних з життям і творчістю О. П. Довженка.

Період двох театрів (2006—2009)[ред. | ред. код]

У другій половині 2000-х років Олексія Биш стає «передвижником», оскільки він почав працювати на два театри у двох містах (Чернігові і Ніжині). До Ніжина Олексія запросив директор театру заслужений працівник культури України Юрій Муквич і його художній керівник народна артистка України Алла Соколенко. Там актор зіграв ряд ролей, але найбільш визначними у цей період були його власні постановки. На сцені Ніжинського театру Олексій Биш реалізував 9 постановок, першою з яких була вистава «Квартет для двох» за п'єсою Анатолія Крима, згодом «Циганка Аза» М.Старицького[7], "Одруження"М.Гоголя, «Амор. Кохано. Італьяно» Альдо Ніколаї.

Виставу «Циганка Аза» ніжинці привозили на XVIII Міжнародний фестиваль «Слов'янські театральні зустрічі» до Чернігівського академічного музично- драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка. Досвіду для постановки у Ніжині «Циганки Ази» Олексій шукав у спілкуванні із місцевою ромейською общиною і бароном Петром Главацьким особисто. Їх спілкування було схожим на маленьку етнографічну експедицію: найбільше актора цікавили тексти пісень і народні звичаї.

Постановка «Квартет для двох» отримала диплом за найкращий акторський ансамбль і сценічну мову на ІХ Міжнародному театральному фестивалі «Мельпомена таврії»[8], а постановка «Амор.Кохано.Італьяно" відзначилась дипломом на „Слов'янських театральних зустрічах“ в м.Брянськ[9][3].

Постановка „Одруження“ отримала диплом на ХІ фестивалі „Мельпомена Таврії“, присвяченому 200-річчю Миколи Гоголя у червні 2009 року[10].

У Чернігівському молодіжному театрі за цей період Олексій поставив виставу "Танго" за Славоміром Мрожеком[11].

Сучасний етап (2009-н.ч.)[ред. | ред. код]

У Чернігівському молодіжному театрі[ред. | ред. код]

В наш час Олексій Биш є актором, який зайнятий у більшості вистав Чернігівського Молодіжного театру. Найбільш популярними у глядачів є його ролі у виставах „Політ над гніздом зозулі“ Дейла Васермана за романом Кена Кізі (роль індіанця Бромдена, добровільного пацієнта психлікарні, що симулює німоту), „Собаче сердце“ за М.Булгаковим (роль Шарикова до і після перетворення на людину), Бравий вояка Швейк за Я.Гашеком (декілька радикально різних образів) тощо. Нові ролі актора захоплено зустрічають як місцеві ЗМІ[12], так і всеукраїнські та міжнародні фестивалі на яких Олексій регулярно стає лауреатом премій.

Успіх принесла і постановка вистави «Оскар і Рожева пані», поставлена у 2014 році[11]. Вистава про сенс життя, в основі сюжету якої покладена історія хлопчика, який бореться із смертельною хворобою, вперше була представлена 14 січня 2014 року[13] на малій сцені Чернігівського Молодіжного театру. У квітні 2015 року виставу показали дітям-сиротам з Чернігівського притулку «Надія» . Надалі відбулись гастролі-турне у Житомирі, Бердичеві, Новоград-Волинському тощо[14].

До Міжнародного Дня театру у 2018 р. Олексій Биш підготував прем’єру веселої, музичної, кумедної вистави під назвою «Поговорімо як художник з художником» за двома одноактними п’єсами Р. Андерсона та Л. Зоріна[15].

У 2019 р. Олексій виступив режисером-постановником поетичної вистави "Пан Перевертас" за творами літератора й громадського діяча Сергія Пантюка[16].

Співпраця з Чернігівським театром ляльок ім. О.Довженка[ред. | ред. код]

Навесні 2016 року Чернігівський театр ляльок ім. О. Довженка покінчив із стереотипом про ляльковий театр як суто дитячий. Художній керівник театру Віталій Володимирович Гольцов почав працювати над постмодерновою п'єсою німецького драматурга ХХ сторіччя Гайнера Мюллера «Гамлет-Машина» (вперше в Україні[17]). На синтетичну постановку, із залученням ляльок і живих акторів, шукали акторів, які витримають експресивний темп складної п'єси (Текст Гайнера Мюллера вирізняється радикальністю і жорсткістю навіть у наш час)[17]. Роль Гамлета режисер запропонував Олексію Бишу, як актору захопленому у своїй професії[18]. Вибір було виправдано. На сцені актор, з'являючись в кожній дії, більше години виконує складні психологічні, а часто і фізичні дії ( пластику актора театральні критики відзначають окремо[17]) у процесі болісно-хворобливого монологу. Маска Гамлета стає візуалізацією прийнятого ним рішення стати сталевим чудовиськом. Коли обличчя актора ховається під деформованим протигазом, виникає передчуття трагедії солдата - жертви війни. гамлет не філософ і аж ніяк не принц, а машина покликана вбивати, в якій попри все живе просте людське прагнення до справедливості та миру. Кульмінація образу та вистави вражає в її агресивній голосовій партитурі скорботним молінням Гамлета: "Не хочу більше бути машиною". Розвинені пластичні можливості Олексія дозволили творити йому до драматичного і анімаційноо і третій вимір конфлікту - Гамлета із середовищем[19].

Допрем'єрний показ у Чернігові відбувся 29 червня 2016 року[20]. А прем'єра пройшла у вересні 2016 року[21]. 10 березня 2017 року виставу показали в Києві[22], 21 березня — в Хмельницькому[23], 27 березня — в Кременчузі[24] на фестивалі «Кременчуцька театральна весна 2017».

Вистава «Гамлет-Машина» за участі Олексія Биша була представлена на ІІІ Міжнародному театральному фестивалі «І Люди і Ляльки» у м. Львів. А у жовтні 2017 Чернігівський театр ляльок ім. О.Довженка представив виставу «Гамлет-Машина» на Х Міжнародному театральному фестивалі «Подільська Лялька», який проходив у м. Вінниці. Затим на фестивалі вистав поза сценою Osten-Saken  у Немішаєвому[6].

У 2018 році постановка за п'єсою Гайнера Мюллера "Гамлет-машина", яка була вперше поставлена в Україні за допомогою Гетте інституту, співпала із творчим ювілеєм заслуженого артиста України Олексія Биша.

Інші напрями творчості[ред. | ред. код]

Вже на початку 1990-х Олексій Биш робив свої перші режисерські спроби. У Народному театрі МБК (Нікополь) в рамках обласного фестивалю „Україна моя“ був поставлений спектакль „Дівчина з легенди“ за поемою „Маруся Чурай“ Ліни Костенко[25]. Першою спробою на професійному рівні стала постановка п'єси „Чёртова мельница“ Ісідора Штока в Рівненському драмтеатрі[26].

Там же регулярно брав участь у конкурсах розмовного жанру. Тоді Олексія, та його друга і напарника Ігоря Салімонова, запросили із двогодинною гумористичною концертною програмою до Дніпропетровська[27]. У Чернігові в 1996 і 1998 рр. Олексій брав участь у Всеукраїнському молодіжному фестивалі „Перлини сезону“ в жанрі гумору та сатири; У 96-му читав твір Семена Альтова „На цепку“, у 1998 році додались монологи „Багратіон“ того ж автора, і „Впізнає чи не впізнає“ Євгена Дударя. У 1998 році актор став лауреатом у жанрі гумору та сатири[28][27]цього фестивалю.

У 2000-і роки Олексій Биш активно співпрацював з Чернігівським обласним педагогічним ліцеєм і Чернігівським педагогічним університетом. На межі століть, для підготовки майбутніх вчителів, активно впроваджували акторську майстерність як навчальну дисципліну. Олексія Володимировича запросили вести лекції і практичні заняття із студентами. У педліцеї, таким чином, було створено театральну студію «213+» (Назва походить від номера аудиторії), яка через рік представила публіці студентську виставу «Страсти помещиков» за А. Чеховим. З 2000 року на акторських курсах навчались вже студенти першого курсу, з якими Олексій Биш створив виставу «Рудольфио» за п'єсою Валентина Распутіна[26]. Аналогічну співпрацю Олексій вів із Ніжинським університетом[3].

У 2002 році до Чернігівщини завітали працівники «Мосфільму» з метою відзняти матеріал для двох кількасерійних повнометражних фільмів на тему Великої вітчизняної війни: Московська сага та Тяжкий пісок[2]. Серед місцевих акторів почали відбирати необхідні типажі. Олексій записався на кастинг, де йому запропонували ролі німецьких офіцерів. До речі, окрім Олексія, з Молодіжного театру відібрали ще п'ять акторів на епізодичні ролі[29].

Починаючи з середини 2000-х років без Олексія Володимировича не обходились більшість міських і обласних заходів. Донині актор виступає практично постійним ведучим заходів, присвячених визволенню Чернігова з-під німецької окупації, Дня перемоги, пам'яті героїв Крут, історичних святах в Любечі ,Седневі, Новгород-Сіверському тощо. У 2014 році Олексій очолював як режисер творчу групу, яка зняла кліп на пісню «Вставай, Україна!».

Олексій Биш регулярно бере участь у різноманітних фестивалях як ведучий (наприклад фестиваль авторської пісні на Голубих озерах[30] або Свято Івана Купала на Голубих озерах), а його постановка «Зачарованої Десни» стала невід'ємним атрибутом заходів, присвячених пам'яті О. П. Довженка.

У 2009 р. працюючи в Ніжинському драматичному театрі ім. Коцюбинського, Олексій Биш отримав звання «Заслужений артист України»[1].

У 2012 р. отримав Міжнародну премію ім. Григорія Сковороди «Сад божественних пісень» за цикл радіовистав[31][4].

У 2015 р. отримав Обласну літературну премію ім. Леоніда Глібова[32][33].

У грудні 2017 року на глядацький загал до Дня Збройних Сил України було представлено прем'єру вистави за поемою «Рубікон», яку написав поет, чернігівський громадський діяч Юрій Соколов. Уривки з твору вже читали на широкий загал, а повністю, з музичним супроводом (автор музики до вистави Тарас Тарасенко), — вперше. Втілили постановку вистави в життя її режисер, заслужений артист України Олексій Биш та артистка філармонійного центру, мати загиблого героя Володимира Близнюка Олена Белеванцева[34]. Постановка і читання мали успіх і в подальшому, так виконання відбулось у таборі тактичних навчань з територіальної оборони «Північна фортеця — 2018»[35].

У травні 2018 року завершився український формат II Міжнародного фестивалю AndriyivskyFest, що відбувся на сцені Київського академічного театру «Колесо». На цьому знаному театральному форумі Олексій Биш отримав диплом «За кращу чоловічу роль» у виставі «Воццек» (Чернігівський Молодіжний Театр)[36][6].

У вересні 2018 р. отримав Обласну літературно-мистецьку премію ім. М.Коцюбинського за роль Гамлета у виставі «Гамлет-Машина»[37][38][39].

6 липня 2020 р. в чернігівському Центральному парку культури та відпочинку відзначалось свято Івана Купала. До свята було підготовлено масштабне театралізоване шоу "Цвіт папороті" режисером-постановником якого виступив Олексій[40]. Організацію дійства режисер анонсував словами:

"Фішка" нашого проєкту в його театралізації – це не концерт з конферансом, а повноцінне сюжетне дійство, із якісним сценарієм, сценографією, танцями, піснями. Це, швидше, схоже на такий етномюзикл, де переплітаються фольклорні мотиви й елементи твору Лесі Українки "Лісова пісня"[41].

Театральні роботи у Молодіжному театрі[ред. | ред. код]

Зіграв ролі[ред. | ред. код]

Вистава Автор твору/п'єси Роль Постановка Дата прем'єри Додаткове пояснення
1 Над прірвою в житі Джером Д. Селінджер Еклі, Моріс, Офіціант Г. Касьянов 1.10.1994
2 Кам'яний господар Леся Українка Сганарель О.Заболотний 24.02.1995
3 За двома зайцями М. Старицький Голохвастов Г.Касьянов 26.02.1993 Введений на роль

після прем'єри у 1994 році

4 Реггеді Енн У.Гібсон Доктор О.Негреску 13.10.1989 Введений на роль після прем'єри у 1994 році
5 «Іохим Лис-Детектив з дипломом» І.Фьєль Заєць Гвидон Г.Касьянов 17.02.1991 Введений на роль після прем'єри у 1994
6 «Трактирниця» Гольдоні Слуга Кавалера, Граф Альбафьоритта Г.Касьянов 21.02.1992 Введений на роль

після прем'єри у 1995 році

7 «Лоліта» Е.Олбі Білл Г.Касьянов 04.10.1992 Введений на роль у 1995 році
8 Бал Маргарити Булгаков М. Коров'єв Г.Касьянов 14.03.1995
9 Татуйована троянда Тенессі Вільямс Альваро Г. Касьянов 1.10.1995
10 Одруження Микола В. Гоголь Кочкарьов, Степан Б.Мартинова 23.02.1996
11 Марна обережність або

Севільський цирульник

П. Бомарше Лікар Бартольо Г. Касьянов 1.10.1996
12 Про Федота-Стрільця… Л. Філатов Генерал Г.Касьянов 05.10.1988 Введений на роль після прем'єри у 1995 році
13 Неймовірний ілюзіон Ерні А. Ейкборн Ерні І. Тихомиров 1.11.1996
14 Оркестр Ж. Ануй Месьє Либонз Г. Касьянов 16.12.1996
15 Турандот К.Гоцці Принц Калаф Г.Касьянов 10.01.1997
16 Вишневий сад А. Чехов Симеонов-Пищик Г.Касьянов 4.10.1997
17 «Смерть Тарєлкіна» А. В. Сухово-Кобилін Доктор Умлехткайт Г.Касьянов 7.11.1997
18 "Трамвай «Бажання» Т. Вільямс Пабло Б.Мартинов 21.02.1997
19 Зачароване коло М. В. Гоголь Кум О.Негреску 11.10.1991 Введений на роль після прем'єри у 1997 році
20 Маленький тато В.Драгунського, Раскіна Храповицька Г.Касьянов 27.03.1997
21 Гамлет У. Шекспір Король Клавдій Г.Касьянов 28.11.1998
22 Любов до трьох апельсинів Л.Філатов Панталоне Г.Касьянов 20.03.1999
23 Ревізор Микола В. Гоголь суддя Ляпкін-Тяпкін Г.Касьянов 2.10.1999
24 Дуенья Р. Б. Шерідан Фердінандо А.Липківська 19.11.1999
25 Дивний світ театру М. Мітуа Іпполіт-Жан Г. Касьянов 9.12.1999
26 Декамерон 1/20 Дж. Боккаччо Філострато Г. Касьянов 23.03.2000
27 Американська комедія О.Генрі Ріплі Гирнс Ю. Третяк 13.10.2000
28 Дон Кіхот М. Булгаков Герцог Г. Касьянов 25.10.2000
29 Метро Г.Касьянов 23.03.2001 Музично-пластичний проект
30 Фініта А. Дяченко Петро Шльопов Ю. Третяк 10.06.2001
31 Тартюф Ж.-Б. Мольєр Даміс Г.Касьянов 5.10.2001
32 Вертеп Цар Ірод, козак-запорожець, Савочка Г.Касьянов 12.01.2002
33 КафеPiaf Щоголь Г. Касьянов 2.03.2002 танцювальна вистава

за ідеєю П.Блінова

34 Ромео і Джульєтта Клім Меркуціо О. Янковський 13.04.2002
35 Мауглі А.Ісаян Балу Г.Касьянов 14.11.2002
36 «Наш Пушкін»(«Моцарт і Сальєрі» Пушкін/Моцарт, "Заметіль"Пушкін/Свиридов Г.Касьянов 19-20.10.2002 Спільний проект з симфонічним оркестром «Філармонія»
37 Черевики на товстій підошві П.Гладилін Дм. Михайлович, Арк. Андрійович О.Биш 25.01.2003
38 Я почав молитися Богу… О.Биш, Л.Веселова О.Биш 10.09.2003 літературна композиція

за О. П. Довженко

39 Овод Е.-Л. Войнич Мартіні, Губернатор Г. Касьянов 3.10.2003
40 Скарби капітана Флінта Д. Іванов, В.Трифонов Джон Сільвер Г. Касьянов 15.11.2003
41 «В пошуках Святого Отця Миколая» Г.Канарська, О.Биш Отець Миколай О.Биш 16.12.2003
42 "Агов, Джульєтто!" Е.Кішон Покійний Вільям Шекспір Г.Касьянов 13.03.2004 Введений на роль після прем'єри у 2009 році
43 Зачарована Десна О. Довженко Батько, Довженко у зрілому віці О. Биш 10.09.2004 також автор сценографії

і музичних рішень

44 Ляльковий дім Г.Ібсен Крогстад Г. Касьянов 1.10.2004 також сценічний дебют сина

Кирила Олексійовича[8]

45 «Карлсон» А.Ліндгрен Філлє Г.Касьянов 27.11.2004
46 Іванов А. П. Чехов Боркін Г.Касьянов 01.10.2005
47 Танго С.Мрожек Дядько Євген О.Биш 19.02.2006
48 «Пригоди Петрика Святкової ночі» Д.Литвин Святий Миколай Г.Касьянов 15.12.2006 Введений на роль після прем'єри у 2009 році
49 «Механічний апельсин» Е.Бьорджесс Професор-людина, що ховається за картоном, Міністр-нутряних дєл

Морячок

І.Тихомиров 4.10.2007 Введений на роль після прем'єри у 2009 році
50 «Шельменко-Денщик» Гр. Квітка-Основ'яненко Тимофій Кіндратович Лопуцьковський Г.Касьянов 03.10.2008 Введений після прем'єри у 2010 році
51 «Три товариші» Е. М. Ремарк Доктор Жаффе Г.Касьянов 27.03.2009 Введений після прем'єри у 2010 році
52 «Поминальна молитва» Гр. Горін Степан О.Янковський 02.10.2009 Введений після прем'єри у 2010 році
53 «Новорічний переполох» Лішак Г.Касьянов 24.10.2009 Музичний проект
54 Подружні варіації Даріо Фо, Франка Раме Чоловік О.Биш 19.03.2010
55 Чайка А. П. Чехов Петро Миколайович Сорін Г.Касьянов 01.05.2010
56 «Фієста» Е.Хемінгуей Мантойя І.Тихомиров 1.10.2010
57 «Дерева вмирають стоячи» Касона Мисливець Г.Касьянов 13.11.2010
58 Дядя Ваня А. П. Чехов Іван Петрович Войницький Г.Касьянов 30.04.2011
59 Гайдамаки Т. Шевченко Іван Ґонта Г.Касьянов 10.03.2011 Ораторія на 9 голосів
60 «МамаКлава» П.Морозов Микита Г Касьянов
61 "Білет до Одеси або пароплав пливе"Анюта" Міша Г.Касьянов 01.06.2012 Музичний проект
62 «Поліанна» Е.Портер ,Джон Пендлтон, Садівник Томас Б.Ревкевич 15.09.2012
63 «Не приймай дарунків від Антипка» Д.Литвин Святий Миколай, Чоловік з валізою Г.Касьянов 14.12.2012
64 «Вовки та вівці» О. М. Островський Борис Борисович Линяєв Г.Касьянов 23.03.2013
65 «На жабках» Артист філармонії Плавніков Г.Касьянов 01.06.2013 Музичний проект
66 «Безіменна зірка» М.Себастіан Гріг Б.Ревкевич 14.09.2013
67 Оскар та Рожева Пані Е-Е.Шмідт Оскар О.Биш, Л.Веселова 14.01.2014
68 Емігранти С.Мрожек Політичний емігрант А. А. Є.Сидоренко 26.04.2014
69 «Матінка Кураж та її діти» Б.Брехт Священик Г.Касьянов 19.09.2014
70 «Білий Кіт та Новий Рік» І.та Я.Златопольські Дід Мороз Г.Касьянов 22.12.2014
71 «Театральний роман» М.Булгаков Бомбардов, Качалов Г.Касьянов 13.01.2015
72 «Наш хуторок» Г.Касьянов 29.05.2015 Музичний проект
73 Політ над гніздом зозулі Дейл Вассерман Вождь Бромден(Індіанець) Г.Касьянов 18.09.2015
74 Воццек Ю.Іздрик Г.Касьянов 30.10.2015
75 Повернення придурків П.Яценко Зевс, капітан Перелюб, Продавець лотерейних квитків Г.Касьянов 27.02.2016
76 Вечірній мед К.Москалець Г.Касьянов 13.05.2016
77 451 градус за Фаренгейтом Рей Бредбері Брандмейстер Бітті Г.Касьянов 16.09.2016
78 Степовий вовк Г.Гессе Саксофоніст Пабло Г.Касьянов 24.03.2017
79 «Дорога Памела» Джон Патрік Людина Театру, Лікар, Поліцейський Джо Янкі О.Биш 11.06.2017
80 «Крихітка Цахес» Я.Стельмах (за повістю Ернста Теодора Амадея Гофмана) Князь Барсануф Г.Касьянов 15.09.2017
81 «Собаче серце» П'єса О.Червінського за повістю М.Булгакова Шарик, потім Шариков Г.Касьянов 23.03.2018
82 «Бравий вояка Швейк» Ярослав Гашек Радник поліції, Лікар

Бауце, Полковник Краус, Роберт Вендлер, Водічка, Російський солдат, Пастор

Г.Касьянов 14.09.2018
83 Поговорімо як художник з художником Р.Андерсон, Л.Зорін Бродвейський режисер Генрі Мілер, вітчизняний режисер Гліб Парадизов О.Биш 27.03.2019
84 «Мазепа» Клім Князь Голіцин, Цар Петро І Інтегратор проекту Р.Покровський 27.09.2019
85 Назву не пам'ятаю К. Пєнькова Заробітчанин В.. Сурай 18.09. 2019 УкрСучДрама
86 Остання гавань Теннессі Вільямс Стів Є. Сидоренко 19.02.2021 за п'єсою "Попередження малим кораблям"
87 Український Декамерон Клім Петро А. Душний 5.05.2021
88 Рубікон Ю. Соколов Боєць ЗСУ О. Биш 30.06. 2022
89 Between Ігор Чайка Льоха музикант Ігор Чайка 08.06. 2023
90 Сховище Олександр Богданенко Гія Олександр Богданенко 29.06 2023

Поставив як режисер[ред. | ред. код]

Вистава Автор твору/п'єси Дата прем'єри Додаткове пояснення
1 Черевики на товстій підошві П.Гладилін 25.01.2003 Дуетна вистава
2 Я почав молитися Богу О.Биш, Л.Веселова 10.09.2003 за творами О. П. Довженка
3 В пошуках Святого Отця Миколая Г.Канарська, О.Биш 16.12.2003 до Дня Св. Миколая
4 Валентинка О.Биш 13.02.2004 до Дня Св. Валентина
5 Зачарована Десна О. П. Довженко 10.09.2004 до 110-ти річчя від Дня народження О. П. Довженка
6 Танго Славомир Мрожек 19.02.2006 Відновлено у 2011 та у 2016 роках з новим акторським складом
7 Подружні варіації Даріо Фо, Франка Раме 19.03.2010 за п'єсою «Вільна пара»
8 Оскар та Рожева пані Ерік-Еманнуїл Шмітт 14.01.2014 за однойменним романом
9 Дорога Памела Джон Патрік 11.06.2017 за п'єсою «Дорога Памела»
10 Пан Перевертас Сергій Пантюк 24.01.2018 за книгою Сергія Пантюка та інсценівкою Дмитра Мамчура
11 Поетична вистава Олега Караташа Олег Караташ 20.05.2018 за книгою Олега Караташа в рамках "ТеатрЛіт"
12 Поговорімо як художник з художником Р.Андерсон, Л.Зорін 27.03.2019 до міжнародного Дня театру
13 Рубікон Ю. Соколов 30.06.2022

Ролі та режисерські постановки в інших театрах[ред. | ред. код]

Театр Дата прем'єри Назва вистави Роль Дод. примітки
Народний Український Музично-Драматичний Театр м.Нікополя 1980-і Наталка Полтавка Микола Режисер Надія Старикова
Народний Український Музично-Драматичний Театр м.Нікополя 1980-і Сватання на Гончарівці Стецько Режисер Надія Старикова
Народний Український Музично-Драматичний Театр м.Нікополя 1980-і Циганка Аза Пилип, Янко, Діго Режисер Надія Старикова
Народний Український Музично-Драматичний Театр м.Нікополя поч. 1990-х Дівчина з легенди  Гриць за поемою «Маруся Чурай» Л.Костенко

Співпостановник Олексій Биш

Рівненський Обласний Музично-Драматичний театр 1993 Сватання на Гончарівці Сват другий Григорій Квітка Основ'яненко
Рівненський Обласний Музично-Драматичний театр 1993 «Філумена Мартурано» Умберто постановка за п'єсою Едуардо Де Філіппо
Рівненський Обласний Музично-Драматичний театр 1993 «До ваших послуг удовиці» Молода людина п'єса Р.Маротта, Д.Рандоне"
Рівненський Обласний Музично-Драматичний театр 1993 «Силою не будеш милою» Лопуцьковський, Гусар Оперета М.Ножкіна, Соловйова-Сєдого за мотивами п'єси «Шельменко-Денщик»
Львівський театр Української Армії 1993 «Інтелігент або сповідь колишнього зека» Зек на прізвисько «Бджола» реж. Анатолій Кравчук
Львівський театр Української Армії 1993 «Агент із КДБ» Віктор реж. Анатолій Кравчук
Львівський театр Української Армії 1993 «Шельменко-Денщик» Тимофій Кондратович Лопуцьковський реж. Віктор Щербаков
Львівський театр Української Армії 1993 «Пригоди Кота Леопольда» Кіт Леопольд реж. Віктор Щербаков
Львівський театр Української Армії 1994 «Адвокат Мартіан» Валент за п'єсою Л.Українки

«Адвокат Мартіан»;

реж. Анатолій Кравчук

Чернігівський театр ляльок ім. О. Довженка 2001 Что случилось в зоопарке Джеррі за п'єсою Е.Олбі

реж. Микола Карасьов

Ніжинський академічний український драматичний театр ім. М.Коцюбинського 2006 Квартет для двох Як актор не був задіяний власна режисерська постановка О.Биша за п'єсою Анатолія Крима
Ніжинський академічний український драматичний театр ім. М.Коцюбинського 2007 Циганка Аза Циган Василь власна режисерська постановка О.Биша
Ніжинський академічний український драматичний театр ім. М.Коцюбинського 2008 Амор. Кохано. Італьяно Бруно власна режисерська постановка О.Биша
Ніжинський академічний український драматичний театр ім. М.Коцюбинського 29.05.2009 Одруження Іван Кузьмич Подкольосін власна режисерська постановка О.Биша;

за п'єсою М. В. Гоголя

Ніжинський академічний український драматичний театр ім. М.Коцюбинського 2007 Зачарована Десна Батько власна режисерська постановка О.Биша за однойменною повістю О. П. Довженка
Ніжинський академічний український драматичний театр ім. М.Коцюбинського 2008 «Тільки ти і Я» Дм. Михайлович, Арк. Андрійович Власна режисерська постановка О.Биша за п'єсою П.Гладиліна «Черевики на товстій підошві»
Ніжинський академічний український драматичний театр ім. М.Коцюбинського 2007 «Пригоди Лиса та Крола» Як актор не був задіяний Власна режисерська постановка О.Биша за п'єсою С.Астраханцева
Ніжинський академічний український драматичний театр ім. М.Коцюбинського 2008 «Три Діда Мороза» Як актор не був задіяний Власна режисерська постановка О.Биша за п'єсою Н.Абрамцевої
Ніжинський академічний український драматичний театр ім. М.Коцюбинського 2007 «Скарби Капітана Флінта» Як актор не був задіяний Власна режисерська постановка О.Биша за Р. Л. Стівенсоном
Ніжинський академічний український драматичний театр ім. М.Коцюбинського 2006 «Марія Заньковецька» Суворін Постановка О.Бойцова за п'єсою Новоградського і Рябокляча
Ніжинський академічний український драматичний театр ім. М.Коцюбинського 2006 «Ханума» Тімоте Режисер-постановник О.Бойцов
Ніжинський академічний український драматичний театр ім. М.Коцюбинського 2007 «Чи є у світла тінь?!» Азазелло Автор інсценівки за М.Булгаковим та режисер-постановник Алла Соколенко
Ніжинський академічний український драматичний театр ім. М.Коцюбинського 2008 «Пісня Серця» Лукаш Автор інсценівки за мотивами «Лісової Пісні» Лесі Українки та режисер-постановник Алла Соколенко
Ніжинський академічний український драматичний театр ім. М.Коцюбинського 2008 «З Новим Роком на Олімпі!» Цар Аїд Автор інсценівки та режисер-постановник Алла Соколенко
«Драматичний простір» Чернігівського Художнього Музею ім. Г.Галагана 2012? Мазепа Гетьман Мазепа власна режисерська постановка О.Биша;

за повістю Клима «Мазепа»

Чернігівський театр ляльок ім. О. Довженка 29.06.2016 Гамлет-машина Гамлет реж. Віталій Гольцов

У кіно[ред. | ред. код]

Дата Назва фільму Роль Режисер Додаткові примітки
2002 Московская сага Оберштурбанфюрер Дмитро Борщевський, Антон Борщевський
2002 Тяжелый песок Адьютант Генерала Дмитро Борщевський, Антон Борщевський

Нагороди та премії[ред. | ред. код]

  • Заслужений артист України (2009)
  • Міжнародна премія ім. Г.Сковороди "Сад Божествених пісень" (2012);
  •  Почесна грамота Чернігівської обласної ради (2013)
  • Диплом Лауреата Чернігівської літературної премії імені Леоніда Глібова (За яскраву постановку на сцені повісті О. Довженка «Зачарована Десна») (5.03.2016)
  •  Почесна грамота Чернігівської обласної ради (2018)
  •  Почесна грамота Чернігівської обласної ради (жовтень 2018)[42]
  • Диплом лауреата ІІ Міжнародного театрального фестивалю камерних вистав (театрів) AndriyivskyFest.UkrainianFormat у номінації «За кращу чоловічу роль» (2018);
  •  Диплом лауреата Чернігівської обласної літературної премії імені Михайла Коцюбинського (У номінації «Театрально-музичне мистецтво») (17.09.2018)

Галерея[ред. | ред. код]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Джерела та примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Мартиненко К. Олексій Биш: У пошуках «свого театру»//Проспект Чернігів. — 2015 р. — № 1 — 6 січня. — С.1
  2. а б в Відомий чернігівський актор Олексій Биш відновлює сили на городі, готує фірмову картоплю та мріє зіграти Дон Кіхота (Фото). ЧЕline | (ru-RU) . 7 квітня 2017. Архів оригіналу за 29 жовтня 2021. Процитовано 28 жовтня 2021.
  3. а б в г Антоненко П. Олексій Биш: «Моє амплуа — від блазня до Гамлета» // Сіверщина. — 11 лютого 2010. — С.12
  4. а б в Тютюник Є. Актор Олексій Биш: «Не можу грати в житті, бо надто серйозно до нього ставлюся»// Урядовий кур'єр. — 2012. — № 207. — С.19
  5. Собрание цветов: Антология (эссе о театре)/ ред. Г. Касьянов. — Ч., 2004. — С. 149
  6. а б в Гольцов В. (3.08.2018 р.). Універсальний актор: Театральний Чернігів сьогодні важко уявити без зірки Молодіжного театру Олексія Биша. Газета "День" №137-138, (2018) (українська) . Архів оригіналу за 29 жовтня 2021. Процитовано 29.10.2021 р..
  7. Сучасна "Циганка Аза": симбіоз ромів та мотоциклів. www.nezhin-dram.in.ua. Архів оригіналу за 29 жовтня 2021. Процитовано 28 жовтня 2021.
  8. а б Губар В. Його відчуття Дон-Кіхота // Деснянська правда. — 22 жовтня 2009 р. — С. 8
  9. Меркулова В. Ніжинці привезли з Брянська диплом і запрошення на нові фестивалі // Місто. — 5 червня 2008. — № 23 (90). -С. 1, 4
  10. Ніжинці отримали це одного фестивального „слона“ // Місто . — 11 червня 2009. — № 23 (142). — С. 13
  11. а б Дмитро Мамчур для “Північного Вектора” (4.7.2014). Олексій Биш: «Театр – це любов, тут не можна брехати!». Маргіналії. Архів оригіналу за 29 жовтня 2021. Процитовано 29.10.2021.
  12. Пархоменко Л. Ніжне собаче серце і заплутана душа Шарикова…// Деснянська правда. — 5 ківтня 2018. — С. 5
  13. Эдемская В. А не написать ли тебе Господу? // Черниговские новости: Семь дней. — 16 января 2014. — № 3 (636). — С.10
  14. Бичук М. Ябука з маминого саду для Оскара і Рожевої пані // Деснянська правда. — 8 січня 2015 р. — С. 7
  15. Молодіжний театр запрошує чернігівців на прем'єру музичної комедії. val.ua (укр.). Архів оригіналу за 29 жовтня 2021. Процитовано 28 жовтня 2021.
  16. У Чернігові відбулася прем’єра вистави «Пан Перевертас та інші» – Культурна Референтура ОУН (укр.). Архів оригіналу за 29 жовтня 2021. Процитовано 28 жовтня 2021.
  17. а б в Щукіна Ю. Гармонія дисонансів // Український театр. — 2017. — № 2-3. — С.30-31
  18. Гамлет. Машина в человеческом измерении/ ред. Л. Томенчук // Театральний огляд. — 2017. — Вип. 5. — С.30-33
  19. Процеси оновлення художньої мови театру анімації в другій половині ХХ - на початку ХХІ століття: навч.-метод.посібник / Ю.Щукіна; Харківський науіональний університет мистецтв імені І.П. Котляревського. - Х.: Колегіум, 2022. - 280с. - С. 194
  20. В Черниговском театре кукол испытывали «Гамлет-машину». Svoboda.fm (рос.). 30.06.2016. Архів оригіналу за 07.03.2018. Процитовано 22.06.2017.
  21. Щукіна Ю. (27 жовтня 2016 р.). Трагіфарс доби глобалізації: До свого 40-го сезону Чернігівський театр ляльок ім. О. Довженка представив глядачам прем’єру — «Гамлет-машина». Газета "День" (Українська) . Архів оригіналу за 21 лютого 2018. Процитовано 29 жовтня 2021 р..
  22. "Гамлет-машина". Газета "День" (укр.). Архів оригіналу за 9 березня 2017. Процитовано 21 червня 2017. {{cite web}}: |first= з пропущеним |last= (довідка)
  23. Черниговская «Гамлет-Машина» в числе лучших премьер сезона. Лента новостей Чернигова. Архів оригіналу за 8 березня 2018. Процитовано 21 червня 2017.
  24. Горгола Р. Гамлет — скажена суміш із лайна та крові // Кременчуцький телеграф. — № 13 (969). — С.9
  25. Быкова З. Театральная весна — 93// Никопольская правда. — 1993. — № 37 (13376). -С.3
  26. а б Мамчур Д. Уроки актерского мастерства для будущих педагогов // ВАЛ: Областная еженедельная газета. — 18 мая 2000. — № 20 (119). -С. 7
  27. а б Фтомова І. Олексій Биш: Мене приваблюе цей реалістичний театр»//Сіверщина . — 26 жовтня 1996 р. — С.4
  28. Руденко М. Быш стал жемчужиной // Черниговский полдень. — 26 ноября 1998. — № 48 (199). — С. 4
  29. Соколова Г. Олексій Биш: «Актор — це творча професія, з яким би режисером не довелось працювати» // Гарт. — 1 листопада 2002 р. — № 45. -С.19
  30. Гайдук С. (12.7.2020). На «Голубих озерах» відбувся ІХ Міжнародний фестиваль авторської пісні та свято «Івана Купала». газета "Деснянка". Архів оригіналу за 14 серпня 2020. Процитовано 29.10.2021.
  31. В «Саду божественных песен»: черниговцы и не только // Черниговские новости: Семь дней. — 6 сентября 2012. — № 36 (565). — С.9
  32. Лауреати премії Глібова 2020 року. SVOBODA.FM (Олексій Биш згаданий у переліку лауреатів попередніх років). 4.03.2020 р. Архів оригіналу за 14 листопада 2020. Процитовано 29.10.2021 р..
  33. Лауреатам премії імені Леоніда Глібова вручили нагороди. zemlyaivolya.net. Архів оригіналу за 29 жовтня 2021. Процитовано 28 жовтня 2021.
  34. "ЧЕРНІГІВЩИНА МИСТЕЦЬКА" - Чернігівський обласний центр народної творчості - Поему «Рубікон» презентували у Чернігові - 15 Грудня 2017. onmckim.com.ua. Архів оригіналу за 6 вересня 2021. Процитовано 28 жовтня 2021.
  35. 24 червня, в День молоді, до наметового табору резервістів, що беруть участь у тактичних навчаннях з територіальної оборони «Північна фортеця —. eco.cg.gov.ua. Архів оригіналу за 29 жовтня 2021. Процитовано 28 жовтня 2021.
  36. Чи готові Ви до бажань? — Телеканал I-UA.tv. i-ua.tv (uk-ua) . 11 травня 2018. Архів оригіналу за 6 вересня 2021. Процитовано 28 жовтня 2021.
  37. Наприкінці минулого тижня комісія з присудження обласної літературно-мистецької премії імені М. М. Коцюбинського визначилася з цьогорічними. eco.cg.gov.ua. Архів оригіналу за 29 жовтня 2021. Процитовано 28 жовтня 2021.
  38. Визначено лауреатів обласної літературно-мистецької премії ім. М.М. Коцюбинського за 2018 рік — Чернігівська обласна рада. Новий офіційний вебпортал. chor.gov.ua (uk-ua) . Архів оригіналу за 6 березня 2022. Процитовано 28 жовтня 2021.
  39. Лауреатів премії ім. М.Коцюбинського за 2018 рік визначено - 10 Серпня 2018 - Чернігівський музей-заповідник Михайла Коцюбинського. kotsubinsky.org. Архів оригіналу за 29 жовтня 2021. Процитовано 28 жовтня 2021.
  40. Купальське вогнище знищувало злі сили і…COVID • Новий Чернігів. Новий Чернігів (укр.). 7 липня 2020. Архів оригіналу за 29 жовтня 2021. Процитовано 28 жовтня 2021.
  41. У Чернігові на Івана Купала влаштують містичне шоу. www.ukrinform.ua (укр.). Архів оригіналу за 29 жовтня 2021. Процитовано 28 жовтня 2021.
  42. Розпорядження Чернігівської Обласної Ради № 206
  43. Про затвердження Положення про Почесну грамоту обласної ради та нагрудний знак до неї — Чернігівська обласна рада. Новий офіційний вебпортал. chor.gov.ua (uk-ua) . Архів оригіналу за 16 квітня 2019. Процитовано 16 квітня 2019.