Блакитний прапор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Блакитний прапор

«Блакитний прапор»[1] — екологічний сертифікат, який видається пляжам і маринам[уточнити термін] країн Європи, Африки, Карибських островів, а також — Нової Зеландії, Канади на підставі рішення незалежного Міжнародного Журі про їх відповідність вимогам критеріїв Програми «Блакитний прапор». Для участі в Програмі необхідно бажання пляжів або марин і наявність національного координатора — громадської організації, яка є членом Міжнародної організації по освіті для навколишнього середовища[2]. FEE є міжнародним координатором Програми «Блакитний прапор».

Мета та історія[ред. | ред. код]

Метою програми «Блакитний прапор» є забезпечення сталого розвитку пляжів і яхтено-катерних стоянок за допомогою впровадження строгих критеріїв, які стосуються якості води, екологічної освіти та інформації, екологічного менеджменту, безпеки та інших послуг.

Програма «Блакитний прапор» була заснована в 1985 році у Франції, в 1987 році вона стала європейською програмою. У 1987 році в програмі брало участь 10 країн (452 пляжів і марин отримали "Блакитний прапор). У 2003 році програма стала міжнародною. У 2016 році в програмі брало участь 47 країн (більше 4266 пляжів і марин отримали «Блакитний прапор»).

Список учасників програми http://www.blueflag.global/all-bf-sites/ [Архівовано 24 квітня 2017 у Wayback Machine.]. Найвищий показник екологічності пляжів в 2016 році мала Іспанія: 586 її пляжі відзначені Блакитним прапором. Друге місце посідає Греція — 429 пляжів, та третє місце за Туреччиною — 414 пляжів.[3]

Міжнародні партнери[ред. | ред. код]

Міжнародними партнерами [Архівовано 12 травня 2017 у Wayback Machine.] програми «Блакитний прапор» є:

Критерії програми[ред. | ред. код]

Згідно з вимогами Програми, пляж повинен задовольняти стандартам 32-х критеріїв, що стосуються екологічної освіти та інформації, якості води, екологічного менеджменту, безпеки і послуг.

Критерії екологічної освіти та інформації включають в себе необхідність звертати увагу громадськості на чистоту (забрудненість) пляжу, інформувати населення про особливо чутливі області прибережної зони з метою їх охорони, включаючи інформацію про об'єкти флори і фауни; про правила поведінки на пляжі; про програму «!Блакитний прапор», а також — про правила отримання пляжем Блактного прапору. Це — одна з найбільш складних груп критеріїв, тому що вона включає в себе безпосередню освітню роботу не тільки по підвищенню рівня екологічної свідомості, а й щодо підвищення загального культурного рівня широких верств населення.

Критерії якості води вимагають відповідності якості води в зонах рекреації міжнародним і національним вимогам і стандартам.

Критерії екологічного менеджменту передбачають наявність плану землекористування і стратегичного плану розвитку прибережної зони, а також передбачає введення роздільного збору сміття, щоденне очищення пляжів під час сезону, відсутність на території пляжу транспорту та інше.

Критерії безпеки і послуг включають обладнання пляжів рятувальними вишками, інвентарем, наявність сертифікованих рятувальників і медпункту, доступність питної води і телефону, а також наявність спеціальних пристосувань для осіб з фізичними вадами та інше.

Значення програми[ред. | ред. код]

Програма має дві сторони: екологічне виховання та збільшення туристичної привабливості, тому що при її втіленні не тільки проводиться виховна та освітня робота з відпочивальниками, а й більшою мірою гарантується екологічна безпека, безпека плавання відпочивальників, а також — створення необхідної санітарної інфраструктури.

Переваги участі[ред. | ред. код]

Розмах реалізації програми вважається показником сталого розвитку регіону і призводить до підвищення іміджевої привабливості всього регіону в цілому.

Пляжі, які отримали «Блакитний прапор», вносяться в лист міжнародної туристичної організації, як рекомендовані для відвідування, це є певним сигналом для туриста до відвідування того чи іншого пляжу, готелю, міста. Це особливо важливо в умовах кризи, так як існує тенденція при інших рівних умовах, вибирати місця відпочинку, що гарантують безпеку, екологічну чистоту і комфорт.

Підвищення конкурентоспроможності вітчизняних пляжів і готелів в ряду аналогічних закордонних готелів, в змаганні за залучення туристів.

Можливість залучення спонсорів, додаткові бонуси при проведенні рекламних кампаній

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Блакитний прапор. Архів оригіналу за 11 лютого 2017. Процитовано 3 березня 2017.
  2. FEE [Архівовано 2 травня 2017 у Wayback Machine.] — Foundation for environmental education
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 24 квітня 2017. Процитовано 3 березня 2017.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]