Блекота

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Блекота
Блекота чорна (Hyoscyamus niger)
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Пасльоноцвіті (Solanales)
Родина: Пасльонові (Solanaceae)
Підродина: Solanoideae
Триба: Hyoscyameae
Рід: Блекота (Hyoscyamus)
L., 1753
Вікісховище: Hyoscyamus

Обережно! Отруйна рослина.Блекота́ (Hyoscyamus) — рід родини пасльонових. Рослина отруйна, може також використовуватися як лікарська.

Опис[ред. | ред. код]

Багаторічні, дворічні чи однорічні, часто залозисто волохаті трави з перисто-розсіченими, рідше цілісними листками. Квітки в обліснених завійках, які до часу плодоношення подовжуються, і стають китице- або колосоподібними. Чашечка дзвоникоподібна, п'ятизубчаста, біля плодів трохи розростається і дерев'яніє. Віночок лійкоподібний, з п'ятилопатевим відгином і тупими лопатями. Плід — двогнізда глечикоподібна коробочка, що розкривається кришечкою[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Блекота чорна

Відомо понад 30 видів, поширених на більшій частині Євразії й північній частині Африки; деякі види завезені на Британські острови, в Австралію й США. В Україні 2 види:

  • Блекота чорна (Hyoscyamus niger) — залозисто-волохата рослина з майже неправильними, сидячими квітками. Віночок брудно-жовтуватий, вкритий сіткою фіолетових жилок. Росте по засмічених органічними рештками місцях, отруйна (містить алкалоїд гіосціамін та ін.). Часті випадки отруєння дітей і рогатої худоби. Блекота використовується в медицині.
  • Блекота біла (Hyoscyamus albus) — відрізняється від попереднього виду відсутністю жилок на віночку. Зустрічається зрідка в Степу. Отруйна.

Інші види[2][3]:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Нечитайло В. А., Кучерява Л. Ф.  Ботаніка. Вищі рослини. — Київ, Фітосоціоцентр. 2001. ст. 322–323
  2. GRIN
  3. POWO

Джерела[ред. | ред. код]