Боротьба (фільм, 2016)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Боротьба
гінді दंगल
Файл:Dangal Poster.jpg
Theatrical release poster
Жанр драматичний фільм і спортивний фільм
Режисер Нітеш Тіварі
Продюсер Аамір Хан
Кіран Рао
Сіддхарт Рой Капур
Сценарист Нітеш Тіварі
Піюш Гупта,
Шреяз Джайн,
Нікхіл Мехротра
Оповідач Aparshakti Khurana
У головних
ролях
Аамір Хан
,Сакші Танвар,
Фатіма Сана Шейх,
Сан'я Малхотра,
Апаршакті Кхурана,
Заїра Васім
Оператор Setu (Satyajit Pande)[1]
Композитор Прітам Чакраборті[en]
Монтаж Ballu Saluja
Кінокомпанія Aamir Khan Productions
UTV Motion Pictures
Walt Disney Pictures India
Дистриб'ютор Walt Disney Studios
Motion Pictures
Тривалість 161 хвилина[2]
Мова гінді
Haryanvi
Країна Індія Індія
Дата виходу 21 грудня 2016 (США), 23 грудня 2016 (Індія), 5 травня 2017 (Китай)
Кошторис 700 млн рупій[3]
Касові збори 302 900 000 $[4]
IMDb ID 5074352
CMNS: Боротьба у Вікісховищі

Дангал («Боротьба», гінді दंगल, Dangal) — індійська спортивна драма, знята режисером Нітєшем Тіварі з Ааміром Ханом у головній ролі (який також виступив продюсером фільму), яка вийшла на екрани в грудні 2016 року. В основі сюжету — історія колишнього борця Махавіра Сінгха Пхогата, який виховав Гіту Фогат та Бабіту Кумарі, що стали уславленими індійськими жінками-борцями. Фільм став бестселером індійського[5] та китайського прокату 2017 року[6], зібравши за повідомленнями преси 2000 крор (2 млрд рупій) по всьому світу. Однак, згідно з творцями фільму, збори на початок липня 2017 року становили лише 1864 крора[7][8]. На батьківщині фільм також завоював декілька престижних нагород, включаючи Filmfare Awards і Національну кінопремію.

На 1 березня 2024 року фільм займав 129-ту позицію у списку 250 кращих фільмів за версією IMDb.

Сюжет[ред. | ред. код]

Махавіра Сінгх Пхогат — колишній борець з вільної боротьби й національний чемпіон родом з Балалі, села в штаті Хар'яна. Він був змушений завершити кар'єру, щоб утримувати сім'ю. Пригнічений тим, що він не може виграти олімпійську медаль за свою країну, він обіцяє, що це зробить його майбутній син. Але, як на зло, в нього народжуються тільки дівчатка. Прозріння настало тоді, коли його дочка Гіта і Бабіта побили двох хлопчиків-хуліганів, які до них приставали. Махавіра, всупереч глузуванням всього села, починає тренувати їх вранці, перед школою.

Його методи здаються суворими, включаючи виснажливі ранкові тренування і короткі стрижки, щоб уникнути вошей. Спочатку дівчатка обурюються тим, як виховує їх батько, але опинившись на сільському весіллі розуміють, що їх могли б видати заміж проти їх волі. Дівчатка починають тренуватися з натхненням і роблять великі успіхи.

Махавіра виставляє дівчаток на турніри з боротьби, де вони борються з хлопчиками й перемагають їх, на превеликий подив усіх. Наступний етап — підготовка до районних змагань, до боротьби на килимі. Гіта продовжує вигравати юнацькі та молодіжні чемпіонати національного рівня, а потім виграє і чемпіонат країни. Після чого відправляється до Національної спортивної академії, в Патіалу, декілька разів програючи на міжнародних чемпіонатах. А потім виступає на Іграх Співдружності 2010 року і виграє їх у своїй ваговій категорії. Бабіта ж завоювала срібну медаль на цих змаганнях, у вазі до 51 кг і потім золото на Іграх Співдружності 2014 року в Глазго у категорії 55 кг. Гіта у 2012 році стала першою індійською жінкою-борцем, яка була кваліфікована для участі в Олімпіаді.

Приклад Гіти й Бабіти надихнув багатьох індійських жінок зайнятися боротьбою.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Аамір Хан Махавіра Сінгх Пхогат
Сакші Танвар Дая Шобха Каур, дружина Махавіра
Фатіма Сану Шейкх Гіта Пхогат старша дочка
Заїру Васім Гіта юна Гіта
Санія Малхотра Бабіта Кумарі, молодша дочка
Сухані Бхатнагар Бабіта юна Бабіта
Апаршакті Кхурана Омкар
Рітвік Сахор Омкар юний Омкар
Віван Вхатена Харкіндер
Гіріш Кулкарні Прамод Кадам, тренер Національної спортивної академії
Шішір Шарму Директор департаменту Національної спортивної академії
Міну Праджапаті друг Гіти

Виробництво[ред. | ред. код]

У 2012 році Дів'я Рав, член креативної команди Disney, прочитала в газеті статтю про Махавіра Сінгха Пхогата, який тренував доньок, щоб вони стали чемпіонками світу. Вона подумала, що з цього вийшов би чудовий фільм, і розповіла про це Сіддхарту Рою Капуру та іншому персоналу Діснея. Дісней звернувся до Нітешу Тіварі, щоб він написав сценарій і зрежисирував цю історію. Тіварі особисто зустрічався з самим Пхогатом і його доньками, які відразу погодилися розповісти історію[9][10]. Він працював над сценарієм близько року, перш ніж піти до Ронні Скревала, глави UTV Motion Pictures, і Капуру з остаточним сценарієм. Він також запропонував, щоб Аамір Хан зіграв Пхогата, на що ті дали згоду[11].

У 2013 році Капур і Тіварі побували у Хана і розповіли йому сюжет, який йому відразу сподобався. Хан тільки що завершив роботу на зйомках фільму «Байкери 3» і почав працювати над «Пікей». Він хотів зробити фільм через 5-10 років, коли йому буде 60, оскільки роль вимагала від нього зобразити 55-річного, а він все ще робив більш молоді ролі. Але історія залишилася у нього в голові, а декілька місяців потому, він викликав Тіварі й попросив його розповісти сценарій ще раз[12].

У 2014 році після випуску в прокат фільму «Пікей», Аамір оголосив, що роль борця у новому фільмі Тіварі, а також буде продюсером цього фільму. У 2015 році тренер молодіжної жіночої збірної з вільної боротьби Кріпа Шанкар Патель Бішной була обрана, щоб тренувати Ааміра та інших членів акторського складу[13]. Готуючись до фільму, Аамір скинув декілька кілограмів і взяв декілька уроків хар'янві[14][15]. Як повідомляється, він набрав 30 кг і важив 98 кг, щоб зіграти Пхогата у 60-річному віці, а потім повернувся до колишньої ваги, щоб виконати роль Пхогата в молодості[16][17].

Кастинг[ред. | ред. код]

У березні 2015 року Тапсі Панну, Дикша Сетх і Акшара Хасан розглядалися на роль доньок Пхогата[18]. У результаті у квітні були обрані Фатіма Сану Шейх і Санія Малхотра, що походили родом із джатської громади в селі Балалі, округу Бхівані, Хар'яна[19][20][21]. У червні 2015 року діти-актори Заїру Васім (з Кашміру) та Сухані Бхатнагар (Делі) були прийняті в проєкт[22]. До акторського складу увійшов також брат відомого співака й актора Аюшмана Кхуррани Апаршакті[23]. Вікрам Сінгх претендував на роль антагоніста[24]. Племінник Ааміра Пабло став асистентом режисера[25][26]. На одну з ролей прослуховувалась Маліка Шерават[27]. У жовтні того ж року, Віван Бхатена був обраний зіграти негативну роль[28]. В інтерв'ю за 2017 року, Дів'ї Рав заявила, що якби Аамір відмовився від цієї ролі, то її запропонували б Моханлалу і Камал Хасану[29].

Зйомки[ред. | ред. код]

Зйомки почалися 1 вересня 2015 року[30][31]. Села штату Лудхіяна були перероблені в стилі харіяні[32][33]. Зйомки проходили в селах Гуджджарвал, Нарангвал, Кіла Райпур, Данго і Лів у штатах Пенджаб і Хар'яна[34][35].

14 листопада 2015 року, коли зйомки проходили в Лудхіані, Аамір отримав травму спини[36][37], а через декілька днів йому зробили операцію на плечі. Після відновлення Аамір повернувся до зйомок у грудні 2015 року[38].

Частина зйомок проходила в межах і в окрузі Shree Shiv Chhatrapati Sports Complex у Пуні. В цей час там проходив Кубок світу з роллерболу 2015, і члени збірних Нідерландів та Словенії були найняті, щоб зображати у фільмі масовку в сценах спортивних виступів і тренувань. Інша частина зйомок була проведена в Symbiosis International University, також в Пуні[39][40].

19 січня 2016 року Хан і вся команда знімали в Делі, на стадіоні Talkatora, де знімали сцени боїв.

Саундтрек[ред. | ред. код]

#НазваВиконавціТривалість
1.«Haanikaarak Bapu»Sarwar Khan & Sartaz Khan Barna, Saddy Ahmad (бек-вокал: Kheta Khan & Dayam Khan)4:22
2.«Dhaakad»Raftaar2:56
3.«Gilehriyaan»Jonita Gandhi3:40
4.«Dangal»Daler Mehandi4:59
5.«Naina»Арджіт Сінгх 
6.«Dhaakad (версія Ааміра Хана)»Aamir Khan2:56
7.«Idiot Banna»Nooran Sisters4:08
8.«Naina (женская версия)»Неха Каккар[en]3:48

Критика[ред. | ред. код]

Рейтинги
Видання Оцінка
Filmfare[41]
The Times of India[42]
Bollywood Hungama[43]
Rediff.com[44]
Раджив Масанд[45]
Hindustan Times[46][47]
The Guardian[48]

Бен Кенігсберг з The New York Times написав, що «фільм виграє від кількості часу, який він присвячує стратегії боротьби, і окупається у напружено очікуваних поєдинках, які не були відредаговані до непослідовності, з участю актрис, які, схоже, дійсно борються»[49]. З іншого боку, Оуен Глейберман в рецензії для Variety назвав його «одноразовою сімейною спортивною драмою»[50].

Нагороди[ред. | ред. код]

Нагороди
Дата Нагорода Категорія Одержувач Посилання
3 травня 2017 Національна кінопремія Найкраща актриса другого плану Заїру Васім [51]
14 січня 2017 Filmfare Awards Найкращий фільм  — [52]
Найкращий режисер Нитеш Тіварі
Найкращий ведучий актор Аамір Хан
Найкайкраща постановка бойових сцен Шьям Каушал

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Setu (Director of Photography) (19 жовтня 2016). Dangal official trailer [On screen credits]. UTV Motion Pictures. Подія сталася на 3:11. Архівована копія. Архів оригіналу за 18 листопада 2018. Процитовано 16 листопада 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Dangal (2016). British Board of Film Classification. bbfc.co.uk. Архів оригіналу за 3 липня 2017. Процитовано 21 травня 2017.
  3. Devarsi Ghosh (26 грудня 2016). Dangal: 5 reasons Aamir's film is ruling the box office despite demonetisation woes. India Today (англ.). Архів оригіналу за 8 липня 2017. Процитовано 8 липня 2017.
  4. Box Office Mojo — 1999.
  5. Анастасия Войко (5 липня 2017). Индийская «Игра престолов» и танцы на войне. Что снимают в Болливуде. Аргументы и факты. Архів оригіналу за 8 липня 2017. Процитовано 8 липня 2017. В 2017 году этот фильм стал самым кассовым в истории индийского кинематографа, но затем уступил пальму первенства нашумевшему блокбастеру «Бахубали. Завершение».
  6. Дмитрий Косырев (23 травня 2017). Как фильм о женской борьбе вызвал войну феминисток США и Азии. РИА Новости. Архів оригіналу за 8 липня 2017. Процитовано 8 липня 2017.
  7. Wait, What?? Aamir Khan's 'Dangal' has NOT crossed the Rs 2000 crore mark!. Daily News and Analysis (англ.). 3 липня 2017. Архів оригіналу за 6 липня 2017. Процитовано 9 липня 2017.
  8. Aamir Khan's Dangal Mints Rs 1864 Cr Worldwide; Yet to Cross Rs 2000 Cr Mark (англ.). News18.com. 4 липня 2014. Архів оригіналу за 6 липня 2017. Процитовано 9 липня 2017.
  9. Here's what was the inspiration behind Aamir Khan's 'Dangal'. DNA India (англ.). 23 жовтня 2016. Архів оригіналу за 28 жовтня 2016. Процитовано 2 листопада 2016.
  10. Making of 'Dangal' inspired by a small newspaper article. The Times of India (англ.). 23 жовтня 2016. Процитовано 2 листопада 2016.[недоступне посилання з Июнь 2018]
  11. Bhadani, Priyanka (25 грудня 2016). Dangal wasn’t an easy screenplay. The Week (англ.). Архів оригіналу за 21 травня 2017. Процитовано 22 травня 2017.
  12. Aamir Khan wanted to do 'Dangal' when 60. Times of India (англ.). 4 липня 2016. Процитовано 14 листопада 2016.[недоступне посилання з Июнь 2018]
  13. MP: Arjun awardee wrestler trains Aamir Khan for Dangal. Hindustan Times (англ.). 11 липня 2016. Архів оригіналу за 15 серпня 2016. Процитовано 5 серпня 2016.
  14. Aamir Khan to lose weight for 'Dangal'. The Times of India (англ.). Архів оригіналу за 21 жовтня 2015. Процитовано 7 листопада 2015.
  15. Four new girls in Aamir Khan's life. The Times of India (англ.). Процитовано 7 листопада 2015.
  16. Goyal, Divya (29 листопада 2016). How Aamir Khan followed the calorie-count method to lose around 25 kg for Dangal. The Indian Express. Архів оригіналу за 25 липня 2017. Процитовано 16 листопада 2018.
  17. Video: Aamir Khan's strict diet and workout plan for his fat to fit journey for Dangal. The Indian Express. 29 листопада 2016. Архів оригіналу за 3 липня 2017. Процитовано 16 листопада 2018.
  18. Rakshit, Nayandeep (11 березня 2015). Revealed: Who are playing Aamir Khan's daughters in 'Dangal'?. Daily News and Analysis (англ.). Архів оригіналу за 31 травня 2017.
  19. Meet Aamir Khan's wrestler daughters. Mumbai Mirror (англ.). Архів оригіналу за 25 грудня 2018. Процитовано 7 листопада 2015.
  20. Aamir Khan's daughters in 'Dangal' finally revealed!. Deccan Chronicle (англ.). Архів оригіналу за 24 вересня 2015. Процитовано 7 листопада 2015.
  21. Aamir Khan has found his onscreen daughters for 'Dangal'?. The Indian Express (англ.). 22 квітня 2015. Архів оригіналу за 21 жовтня 2015. Процитовано 7 листопада 2015.
  22. Kids Zarina Wasim and Suhani Bhatnagar roped in for Aamir Khan starrer Dangal (англ.). Bollywood Hungama. Архів оригіналу за 22 жовтня 2015. Процитовано 7 листопада 2015.
  23. Ayushmann Khurrana's brother to make debut in Dangal (англ.). Bollywood Hungama. Архів оригіналу за 28 січня 2016. Процитовано 7 листопада 2015.
  24. Makers of Aamir Khans Dangal Found Their Villain?. NDTV (англ.). Архів оригіналу за 25 вересня 2015. Процитовано 7 листопада 2015.
  25. Aamir Khan's nephew Pablo roped in as AD for 'Dangal'. Deccan Chronicle (англ.). Архів оригіналу за 25 вересня 2015. Процитовано 7 листопада 2015.
  26. Aamir Khan to launch his nephew Pablo with 'Dangal'. India TV News (англ.). Архів оригіналу за 25 вересня 2015. Процитовано 7 листопада 2015.
  27. Mallika Sherawat auditioned for Dangal: Aamir Khan. Hindustan Times (англ.). Архів оригіналу за 17 липня 2015. Процитовано 7 листопада 2015.
  28. Vivan Bhatena playing negative role in Aamir Khan's 'Dangal'. The Indian Express (англ.). 31 жовтня 2015. Архів оригіналу за 4 листопада 2015. Процитовано 7 листопада 2015.
  29. Kannan, Arathi (16 січня 2017). If not Aamir, then Mohanlal for Dangal: Divya Rao. The New Indian Express (англ.). Архів оригіналу за 19 січня 2017. Процитовано 25 січня 2017.
  30. Aamir Khan to start shooting for 'Dangal' on September 1. The Times of India (англ.). Архів оригіналу за 17 вересня 2018. Процитовано 7 листопада 2015.
  31. Aamir Khan's 'Dangal' update: Two more actresses finalised to play the younger daughters. The Indian Express (англ.). 17 червня 2015. Архів оригіналу за 27 жовтня 2015. Процитовано 7 листопада 2015.
  32. For Aamir Khan's film 'Dangal', Punjab villages turn 'Haryanvi'. The Indian Express (англ.). 1 вересня 2015. Архів оригіналу за 5 листопада 2015. Процитовано 7 листопада 2015.
  33. Stage is set: Villages near Ludhiana converted for Aamir Khan's Dangal. Hindustan Times (англ.). Архів оригіналу за 14 вересня 2015. Процитовано 7 листопада 2015.
  34. Aamir Khan shoots Dangal in one of oldest schools of Punjab (англ.). Bollywood Hungama. Архів оригіналу за 26 жовтня 2015. Процитовано 7 листопада 2015.
  35. 'Dangal' shuru: Aamir Khan shares first look poster of the movie. The Indian Express (англ.). Архів оригіналу за 28 жовтня 2015. Процитовано 20 жовтня 2015.
  36. Aamir Khan gets muscle spasm during 'Dangal' film shoot. The Indian Express (англ.). 15 листопада 2015. Архів оригіналу за 19 вересня 2016. Процитовано 28 серпня 2016.
  37. Aamir Khan tweets about his injury on 'Dangal' sets, says not such a major injury. The Indian Express (англ.). 16 листопада 2015. Архів оригіналу за 17 жовтня 2016. Процитовано 28 серпня 2016.
  38. Dangal shooting stalled after Aamir Khan collapses on sets. Hindustan Times (англ.). 22 листопада 2015. Архів оригіналу за 17 жовтня 2016. Процитовано 28 серпня 2016.
  39. Aamir Khan in Pune to shoot for Dangal. The Indian Express (англ.). 10 грудня 2015. Архів оригіналу за 17 жовтня 2016. Процитовано 23 серпня 2016.
  40. Aamir Khan impressed with Symbiosis University's founder. The Indian Express (англ.). 12 грудня 2015. Архів оригіналу за 18 вересня 2016. Процитовано 23 серпня 2016.
  41. Rachit Gupta (18 грудня 2012). Movie review: Dangal. Filmfare (англ.). Архів оригіналу за 27 листопада 2017. Процитовано 18 листопада 2017.
  42. Meena Iyer (21 грудня 2016). Dangal Movie Review. The Times of India (англ.). Архів оригіналу за 1 грудня 2017. Процитовано 18 листопада 2017.
  43. Taran Adarsh (21 грудня 2016). Movie Review: Dangal (англ.). Bollywood Hungama. Архів оригіналу за 22 листопада 2017. Процитовано 18 листопада 2017.
  44. Raja Sen (22 грудня 2016). Review: Dangal is India's best sports film (англ.). Rediff. Архів оригіналу за 23 вересня 2017. Процитовано 18 листопада 2017.
  45. Rajeev Masand (23 грудня 2016). Benefit of bout (англ.). Архів оригіналу за 24 травня 2017. Процитовано 18 листопада 2017.
  46. Rohit Vats (22 грудня 2016). Dangal movie review: Aamir Khan and Phogat sisters’ story win the bout. Hindustan Times (англ.). Архів оригіналу за 23 листопада 2017. Процитовано 18 листопада 2017.
  47. Anupama Chopra (22 грудня 2016). Wins, hands-down: Dangal review by Anupama Chopra. Hindustan Times (англ.). Архів оригіналу за 19 листопада 2017. Процитовано 18 листопада 2017.
  48. Mike McCahill (22 грудня 2016). Dangal review – crowdpleasing wrestling drama keeps its eye on the big picture. Guardian (англ.). Архів оригіналу за 1 грудня 2017. Процитовано 18 листопада 2017.
  49. Nitesh Tiwari (22 грудня 2016). Review: A Father’s Dreams, Recast by His Daughters in ‘Dangal’. New York Times. Архів оригіналу за 1 грудня 2017. Процитовано 18 листопада 2017.
  50. Owen Gleiberman (22 грудня 2016). Film Review: ‘Dangal’. Variety. Архів оригіналу за 12 травня 2017. Процитовано 18 листопада 2017.
  51. DFF India. 64th National Film Awards, 2016 [Архівовано 6 червня 2017 у Wayback Machine.] (PDF). Пресс-релиз. Проверено 8 апреля 2017.
  52. Winners of the 62nd Jio Filmfare Awards 2017. Filmfare. 14 січня 2017. Архів оригіналу за 16 січня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]