Боулінг для Колумбіни

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Боулінг для Колумбайн
Bowling for Columbine
Жанр Документальний фільм
Режисер Майкл Мур
Michael Moore
Продюсер Майкл Мур
Сценарист Майкл Мур
У головних
ролях
Майкл Мур
Композитор Jeff Gibbsd
Кінокомпанія Dog Eat Dog Filmsd, Alliance Atlantisd, Salter Street Filmsd і United Broadcasting Companyd
Дистриб'ютор United Artists, Netflix і Vudu
Тривалість 120 хв.
Мова англійська
Країна США
Рік 2002
Кошторис 4,3 млн. $
IMDb ID 0310793

Бо́улінг для Колумба́йн (англ. Bowling for Columbine) — американський документальний фільм режисера та письменника Майкла Мура, лауреат премії «Оскара», премії Сезар та Канського кінофестивалю.[1] Фільм став одним з відоміших фільмів про культ насилля та критики безконтрольного розповсюдження вогнепальної зброї у США.

Сюжет[ред. | ред. код]

20 квітня 1999 року двоє учнів середньої школи «Колумбіна» у Літтлтоні (шт. Колорадо) застрелили 13 осіб. Режисер Майкл Мур подорожує по США, щоб дізнатися, чи багато зброї знаходиться в руках приватних осіб і наскільки поширені злочини, скоєні з застосуванням зброї. Серед тих, з ким він зустрічається: члени Мічиганської воєнізованої дружини, які доводять, що носіння вогнепальної зброї — їхній громадянський обов'язок і конституційне право; представник найбільшого в Літтлтоні роботодавця — компанії «Локгід», який наполягає, що вироблені його фірмою ракети призначені винятково для оборонних цілей; рок-зірка Мерилін Менсон, який вважає, що його агресивні шоу зробили козлом відпущення, вбачаючи в них причину молодіжної злочинності; соціолог Баррі Гласснер, який доводить, що американці живуть у «культурі страху», створеній засобами масової інформації.

Нагороди[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. imdb.com «Awards for Bowling for Columbine». Архів оригіналу за 13 листопада 2007. Процитовано 10 січня 2008.
  2. festival-cannes.com «Bowling for Columbine»[недоступне посилання]
  3. about.com:Hollywood Movies «Bowling for Columbine» Named Best Documentary Film. Архів оригіналу за 30 серпня 2009. Процитовано 10 січня 2008.