Бхудеб Мукхопадхай

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бхудеб Мукхопадхай
бенг. ভূদেব মুখোপাধ্যায়
Народився 20 лютого 1825(1825-02-20)
Колката, Британська імперія
Помер 15 травня 1894(1894-05-15) (69 років)
Колката, Британська імперія
Країна  Британська Індія
Діяльність письменник, педагог
Alma mater Presidency Universityd, The Sanskrit College and Universityd і Aliah Universityd
Знання мов бенгальська[1]
Magnum opus Swapnalabdha Bharatbarsher Itihasd
Конфесія індуїзм
Батько Вішванат Мукхопадхай
Діти Mukundadeb Mukhopadhyayd
Нагороди
Companion of the Order of the Indian Empire

Бхудеб Мукхопадхай (*ভূদেব মুখোপাধ্যায়, 20 лютого 1825 — 15 травня 1894) — бенгальський письменник та педагог часів Британської Індії.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з бенгальської родини середнього статку. Його батько, Вішванат Мукхопадхай, зумів надати Бхудебу належну освіту. Спочатку той навчався у Санскритській школі, згодом вступив до Індуїстського коледжу в Калькуті, де затоваришував з відомим у майбутньому поетом Модхушудоном Дотто. Блискуче його закінчив, проте вирішив розпочати свою кар'єру у коледжі в Чанданнагарі, куди був зарахований вчителем у 1845 році. У 1848 році повертається до Калькути як викладач англійської мови.

Згодом у 1840—1860-х роках викладав у низці коледжів та шкіл Калькути. З 1864 року починає співпрацювати з газетами та журналами Бенгалії, сам намагається видавати журнал, присвячений питанням освіти. Того ж року поступає на службу до англійської адміністрації, де працю у Комісії з освіти. У 1882 році обирається членом Законодавчих зборів Бенгалії. У 1883 році подає у відставку. В подальшому займається виключно літературною діяльністю. Помер 15 травня 1894 року.

Творчість[ред. | ред. код]

Був автором низки історичних романів про Бенгалію, Індію. Перший свій роман «Набабубіласа» написав у 1852 році мовою бенгалі. Згодом свої романи друкував у щотижневику «Освітний вісник Чучура».

Окрім того, писав численні статті, присвяченні питанням сім'ї, соціальним проблемам, індійським звичаям та традиціям. Писав свої статті також на мовах гінді та біхарі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Sen S., History of Bengali literature, New Delhi, 1960.