Бій за Слов'янськ (1919)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бій за Слов'янськ (1919)
Бої за Донбас (січень — травень 1919)
Дата: 22 травня 1919
Місце: Слов'янськ
Результат: Місто було захоплено білими військами
Сторони
РСФРР Росія Уряд Півдня Росії
Командувачі
Т. С. Хвесін
В. М. Гіттіс
Росія С. М. Топорков
Військові формування
РСЧА Росія Терська дивізія
Кубанські пластуни

Бої за Слов'янськ тривали під час боїв за Донбас у травні 1919 року між 8-ю та 13-ю арміями РСЧА і білокозацькими підрозділами Збройних сил Півдня Росії. Слов'янськ був захоплений білими.

Історія[ред. | ред. код]

22 травня 1919 року Денікін заявив, що Добровольча армія зайняла Слов'янськ і відкинула 8-му та 13-ту армії РСЧА за Сіверський Донець[1]. Насправді це не відповідало дійсності.

На Слов'янському напрямку діяли кубанські пластуни і Терська кінна дивізія з корпусу Шкуро. 22 травня пластуни зайняли ст. Краматорську і с. Петрівка та вели наступальні бої в напрямку Слов'янська[2].

При активній підтримці Терської дивізії, білі пішли в наступ на Слов'янськ. Кіннота Шкуро (Терська дивізія ген. Топоркова) обійшла Слов'янськ зліва і перерізала лінію залізниць зі Слов'янська на Лозову біля ст. Бантишеве, зайшовши в тил червоним. Водночас пластуни стрімкою атакою вибили червоних з усіх позицій і увірвалися в місто, знищуючи всіх, хто чинив опір.

У Слов'янську вони захопили величезну кількість трофеїв: багато полонених, гармати, кулемети, значну кількість рухомого складу, 30 паровозів. Залишки 13-ї армії відступили на ст. Лозову і за Сіверський Донець на ст. Лиман[3].

Джерела[ред. | ред. код]

  • Трагедия казачества. (Декабрь 1918-июнь 1919) Часть вторая. Прага 1934.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Очерки смуты . Т. 5, ст. 104
  2. «Вольная Кубань» за 26.05.19
  3. «Вольная Кубань», 25 мая 1919 г.

Посилання[ред. | ред. код]