Ван Тінюнь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ван Тінюнь (王庭筠)
Ім'я при народженні Ван Цзидуань (王子端)
Псевдо Хуанхуашань-чжу (黃華山主)
Народився 1151(1151)
область Хедун
Помер 1202(1202)
Янцзін
Країна Династія Цзінь
Національність китаєць
Діяльність художник, каліграф
Конфесія конфуціанство
У цьому китайському імені прізвище (Ван) стоїть перед особовим ім'ям.

Ван Тінюнь (1151 — 1202) — китайський художник та каліграф часів династії Цзінь.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в області Хедун (сучасний повіт Юнцзі провінції Шаньсі). Про його батьків мало відомостей. Був небожем відомого художника племінник Мі Фу. Ван Тінюнь народився на території, захопленої чжурчженями та увійшла до складу заснованої ними держави Цзінь. Незважаючи на своє походження, він вже у 1176 році успішно склав столичний іспит, отримавши вищий вчений ступінь цзиньши. Надалі зробив блискучу офіційну кар'єру: став членом академії Ханьлінь — центральної гуманітарного установи династії Цзінь. У 1201 році отримує призначення на посаду придворного історіографа. Помер у 1202 році у м. Яньцзін (сучасний Пекін).

Творчість[ред. | ред. код]

Став продовжувачем традицій школи «художників-літераторів» (веньжень хуа 文人 画). Він працював виключно у монохромній техніці, поєднуючи композиції зі старих засохлих дерев, каменів та бамбуку, що можна побачити на єдиному збереженому його творі — горизонтальному сувої «Самотній бамбук й засохле дерево».

Твори і погляди Ван Тінюня мали істотний вплив на мальовничу практику держави Цзінь, привнесли до неї манеру письма й естетичні прийоми, властиві школі «художників-літераторів».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Bush S. Chinese Literati on Painting: from Su Shi (1037—1101) to Tung Ch'i-ch'ang (1556—1636). Cambr., 1971